ИСТИНСКАТА (и далеч) най-сериозната топ причина за смърт е…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

inflamation-proteolitic-enzimes

От гледна точка конкретно на заболяванията, първата причина за смърт в Съединените щати са сърдечните заболявания, които са отговорни за почти 600000 смъртни случай (или за един на всеки четири смъртни случаи) на година. Но това звучи доста общо, нали?

Какво точно е сърдечно заболяване? И още по-важно, какво можете да правите, за да избегнете да сте следващата му жертва?

Американската сърдечна асоциация (AHA) определя сърдечните заболявания като:

„Заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове – сърдечносъдови заболявания, също наричани сърдечни заболявания – включват редица проблеми, много от които са свързани с процес, наречен атеросклероза. Атеросклерозата е състояние, което се развива когато субстанция, наречена плака се натрупва по стените на артериите. Наслагването стеснява артериите и затруднява протичането на кръвта. Ако се формира съсирек, той може да спре кръвотока. Това може да причини инфаркт или инсулт”.

Обаче, това описание отново кара атеросклерозата да звучи много абстрактно… и като нещо, което просто ви се случва. Ако навлезете малко по-навътре в темата, обаче, ще откриете, че първата причина за смърт може лесно да се опише не като сърдечно заболяване, а като невежество, по-точно невежество относно онова, което се крие зад много, ако не зад повечето, хронични заболявания, включително и сърдечните заболявания.

Думата е, възпаление.

Връзката между възпалението и сърдечните заболявания

Широко известно е, че повишените нива на С-реактивен протеин (CRP), маркер за възпалението в тялото, се свързват с повишения риск от сърдечно заболяване. Д-р Андрю Уейл пише:

„Връзката между повишените нива на CRP и сърдечните заболявания се демонстрира отново и отново и има известни доказателства, че CRP може да е по-важен индикатор за риск от атеросклероза от високия „вреден” LDL холестерол.

В осем годишно изследване с участието на 27939 жени, ръководено от Пол Ридкър, MD, директор на Центъра за превенция на сърдечно-съдови заболявания в болницата  Brigham and Women’s Hospital в Бостън, повече от половината от жените, които в крайна сметка развили сърдечно заболяване са имали високи нива на CRP, макар че техните нива на LDL холестерол не са били счетени за високи. Д-р Ридкър смята, че същото може да е вярно за 25 процента от населението на САЩ”.

Дори Американската сърдечна асоциация потвърждава, че възпалението е често срещано при пациенти, страдащи от сърдечни заболявания и инсулт и показва, че то може би стимулира формирането на мастни плаки в артериите:

„Представете си тресчица, забита в пръста ви или абсцес на зъб”, казва Дона Арнет, Ph.D., председател на и професор по епидемиология в Училището по обществено здраве в Университета на Алабама в Бирмингам и президент на Американската сърдечна асоциация. „Тялото ни се впуска в атака с белите си кръвни клетки и химически вещества, която води до зачервяване и отичане, за да убие бактериите или за да отърве тялото от нападателя”.

По същия начин, за сърдечно-съдовата система, рисковите фактори като пушенето на цигари, високото кръвно налягане и (вредният) LDL холестерол могат да „увредят” сърцето [водейки до възпаление]. От своя страна може да се развие атеросклероза, т.е. натрупване на мастни депозити по вътрешните стени на артериите. Това стеснява артериите и повишава риска те да се запушат”.

Много хронични заболявания имат възпалителен компонент

Не само атеросклерозата и сърдечните заболявания са свързани с възпалението. Много други хронични заболявания, включително диабет тип 2, болестта на Алцхаймер, рак, затлъстяване, храносмилателни заболявания и много други също са свързани с него. Те не възникват изневиделица, разбира се. Те са по-скоро резултат от нанасяне на увреждания с години от страна на възпалението в тялото ви.

Фондацията Life Extension състави този частичен списък от често срещани заболявания, които се свързват с хроничното възпаление:

Заболявания, свързани с хронично възпаление

Заболяване          Механизъм

Алергия                Възпалителните цитокини причиняват автоимунни реакции

Алцхаймер           Хроничното възпаление унищижава мозъчните клетки

Анемия                 Възпалителните цитокини атакуват производството на еритропоетин

Стеноза на аортната

клапа                     Хроничното възпаление уврежда сърдечните клапи

Артрит                  Възпалителните цитокини унищожават ставния хрущял и синовиалната течност

Рак                         Хроничното възпаление причинява много видове рак

Конгестивна сърдечна

недостатъчност   Хроничното възпаление допринася за износването на сърдечния мускул

Фибромиалгия    Възпалителните цитокини са повишени

Фиброза               Възпалителните цитокини атакуват травматизираните тъкани

Инфаркт              Хроничното възпаление допринася за коронарна атеросклероза

Бъбречна              Възпалителните цитокини ограничават кръвообръщението и

недостатъчност   увреждат нефроните

Лупус                    Възпалителните цитокини причиняват автоимунна атака

Панкреатит         Възпалителните цитокини причиняват увреждане на клетките на     панкреаса

Псориазис           Възпалителните цитокини причиняват дерматит

Инсулт                 Хроничното възпаление насърчава тромбоемболични събития

Оперативни

усложнения        Възпалителните цитокини пречат на заздравяването на раната

Защо това е ДОБРА новина?

Фактът, че хроничното възпаление е в основата на толкова много хронични заболявания и на толкова много основни причини за смърт е нещо добро, защото той означава, че можете да направите нещо, за да предпазите здравето си. В много случаи тези заболявания се развиват бавно във времето и са резултат от много години вреден начин на хранене, липса на физическа активност, прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене, прекомерен стрес и други нездравословни избори, свързани с начина ви на живот. Ключовата дума в случая е „избори”.  Вие можете да взимате решения като започнете от днес, за да снижите драстично възпалението в собственото си тяло — и не е необходимо да взимате противовъзпалителни лекарства, за да го постигнете.

В списанието Nutrition & Metabolism изследователи от Испания обясняват, че хроничните възпалителни заболявания биват стимулирани от съвременния начин на живот, който пречи на тялото да оздравява и да се възстановява естествено. Те продължават:

„Ние предполагаме, че скорошните драстични промени в начина на живот, включващи начина на хранене и психо-емоционалния стрес, предизвикват възпаление и нарушения в ризолиомиката – процесът на справяне с възпалението. Освен това, сегашните интервенции, като хрончната употреба на противовъзпалителни лекарства, потискат ризолиомиката. Тези нови фактори в начина на живот, включително употребата на лекарства, трябва да се приемат за опасности за здравето, понеже са способни дългосрочно или хронично да активират централните оси на стреса.

Имунната система е създадена да предоставя решения за бързо възникващи интензивни опасности, а не за да се занимават с дългосрочна хронична стимулация. Безкрайните стресови фактори от последните промени в начина на живот поставят имунната система и централната стресова система в постоянно състояние на активност, водещо до хронично нелекувано възпаление и повишена уязвимост от хронични заболявания. Нашата хипотеза е, че съвременният начин на хранене, повишеният психо-емоционален стрес и хроничната употреба на противовъзпалителни лекарства нарушават естествения процес на уталожване на възпалението т.е. на ризолиомиката”.

Често срещани симптоми на хроничното възпаление — „тихия убиец”

Хроничното възпаление понякога бива наричано „тихия убиец”, защото то често не причинява каквито и да било симптоми въобще изобщо, като в същото време безшумно къкри, и после ненадейно ви диагнозират с хронично заболяване. Има някои симптоми, за които да следите, обаче, които често биват обърквани с други заболявания. Ако имате някоя или комбинации от следните симптоми, може да имате неоткрито възпаление в тялото си:

Болки и болежки в тялото

Конгестия

Чести инфекции

Диария

Сухота в очите

Лошо храносмилане

Недостиг на въздух

Кожни обриви

Отичане

Скованост

Напълняване или затлъстяване

Потушете огъня на хроничното възпаление, започвайки днес

След като хроничното възпаление е в основата на повечето или на всички днешни най-смъртоносни заболявания в запдния свят, това ви дава чудесна сила, защото хроничното възпаление може да бъде контролирано от начина ви на живот.

Липсата на сън, стресът и излагането на токсините в околната среда (като замърсяване на околната среда и химикали в домакинството) определено допринасят, но онова, което слагате в тялото си — храната и напитките, например — също играят голяма роля.

Поради това, пълната противовъзпалителна диета, състояща се от борещи възпалението храни, напитки и билкови хранителни добавки — е безценен инструмент, който помага за държането под контрол на тази широко разпространена заплаха за здравето.

Протеолитичните ензими също имат ненадминатата способност да се борят с хроничното възпаление и със скритата в него болка като действат на „от а до я” база, което означава, че те могат да разграничат добрите простагландини от лошите простагландини (простагландините са хормоно-подобни субстанции, участващи във възпалението).

Когато протеолитичните ензими нападнат „лошия” простагландин, който е извървял пътя си и вече не е нужен, те се оттървават от него, за да позволят на ПОЛЕЗНИЯ простагландин да излезе на сцената и да ви отърве от болката. Освен това, тези ензими действат в цялото тяло, за да му помагат да се бори с възпалението … да разгражда белезите по тъканите… да прочиства и разрежда кръвта … и дори да стимулира сърдечно-съдовата, дихателната и имунната функция. Протеолитичните ензими се произвеждат естествено в панкреаса, но естественото производство намалява с възрастта; тези подсилващи възпалението вещества в голяма степен се изчерпат в момента, в който станете на и минете 40-те.

Поредицата за възпалението, многото болести, които то причинява и протеолитичните ензими продължава със статията Откритието на един лекар – път към спасяването ни от възпалението

Прочетете още Ензими лекуват дълъг списък разностранни хронични заболявания

Източник:

https://www.losethebackpain.com/blog/2013/09/16/top-cause-of-death/

Снимка: www.internist-luebeck.de

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *