Направете си билкова яка за врата в 9 лесни стъпки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hot-cold-wrap

Билковата „яка” за врата (както и тази тип наметка за раменете и гърба) е чудесен начин за облекчаване на стрес, напрежение в мускулите и главоболие. За разлика от електрическите възглавници, яката за врат приляга плътно по тялото и премахва напрежението в мускулите на врата и раменете.

С малко познания за шиене сами ще си направите яка за врата, която ще можете многократно да загрявате в микровълновата или да изстудявате във фризера. Яката за врат също така е чудесен, ръчно изработен подарък за приятелите и семейството ви.

Следвайте тези 9 лесни стъпки и си направете сами яка за врата.

Какво ви трябва:  

Плат

Конци за шиене

Ориз (не разтворим) или ленено семе/жито

Етерично масло от лавандула, мента или лайка или прясно изсушени ароматни билки по ваш избор

Необходими инструменти:

Ножици

Ролетка

Игла за шиене

Фуния

Направете своята яка за врата – ароматична, успокояваща, лека и приятна за носене

1. Изберете плат

Изберете плат, който да използвате за направата на яката. Каша, док, кадифе, муселин и памук са все подходящи материи. Важно е да използвате стегнат плат, така че пълнежът да не изпада през него.

Ако изберете плат с по-рядка плетка, ще трябва да направите подплата на яката за врата. Стари т-шъртки, джинси, чорапи и хавлиени кърпи са чудесни за повторна употреба или може да предпочетете да закупите плат от магазина. За този проект ще ви е необходим по-малко от метър плат.

herbalwrap

2. Скрояване на плата

Измерете и изрежете парче с размери 50.8 см (20 инча) дължина и 23 см (9 инча) ширина. От него ще ушиете яка за врата с размери от приблизително 45.7 см (18 инча) дължина и 10.2 см (4 инча) широчина. Тази яка ще има формата на шал. Ако ви е необходима по-голяма или по-малка яка, направете съответните промени в размерите, за да е по мярка (виж по-долу). Ако искате да ушиете извита яка, ще трябва да скроите две идентични извити части от плата и да ги зашиете, а ако искате да ушиете наметка, покриваща раменете и гърба, следвайте указанията по-долу.

3. Прегънете плата

Прегънете плата на две по дължина. Ако платът е с шарка, която искате да е лицето на яката, прегънете лицевата страна на плата навътре. По-късно ще обърнете яката и красивият плат ще стане лице. Изравнете всички ъгли и се постарайте ръбовете да са равни.

4. Зашийте яката

Със ситен бод зашийте страните, дъното и половината от горната част на прегънатия на две плат. Внимавайте шевът да е достатъчно ситен, за да не изпада пълнежа. Оставете иглата вдяната след като зашиете горната част на сгънатия плат до половината. Ще я използвате по-късно, за да зашиете останалата незашита част на отвора.

5. Обърнете яката с лицето навън

Обърнете зашитата яка с вътрешната страна навън. Вътрешната страна на плата ще е лицето и по този начин всички шевове ще са скрити вътре.

6. Напълнете яката

Използвайте фуния за да напълните яката с ориз (ленено семе, жито, боб). Използвайте сурови ориз, ленено семе или жито. Не пълнете прекомерно яката, за да не стане твърда. Идеалният вариант е тя да ляга удобно около врата и по раменете, като в същото време е от мека материя и лека и приятна за носене.

7. Добавете билките

Добавете 10-12 капки билково етерично масло в яката. Лавандула, лайка, роза, пачули,  мушкато, жасмин и ментата са все билки с приятно успокояващо ухание. Изберете един аромат или комбинирайте няколко за желания ефект. Разстръскайте ориза (семената), за да се разнесат етеричните масла равномерно в яката. Ако ще използвате сушени билки, най-добре е да ги разпределите равномерно между ориза (семената).

8. Зашийте отвора

Използвайте оставената игла с конеца, за да зашиете оставения от вас отвор и направете възел на конеца. Отрежете всички стърчащи конци и яката ви е готова.

9. Използвайте направената от вас яка по предназначение

Загрявайте яката на интервали от по 30 секунди. Разтръсквайте ориза след всеки интервал за равномерното разнасяне на топлината. Не превишавайте загряване от повече от 2 минути на път. Увийте яката около врата си и я пуснете по раменете за чудесно затопляне и ароматерапия. За студена употреба на яката вижте указанията по-долу.

Още няколко съвета

Neck-and-shoulder-heated-wrap

Направете по-голяма яка за врата тип наметка, покриваща раменете и гърба

Така и така ще правите яка за врата, защо да не направите най-добрия вариант. Просто удължете яката надолу по гърба с още 30-40 см (12-16 инча), а за по-едри хора увеличете горните размери с още 5 см (2 инча) на ширина, 10.2 см (4 инча) на дължина надолу по гърба и 10.2 см (4 инча) по-дълга отпред. Добре е да я направите така, че да приляга плътно около врата и по раменете, а като я удължите ще допълните терапевтичното й действие и върху гърба. Загрейте я в микровълновата и се отпуснете под въздействието на топлината и аромата.

Neck-and-shoulder-heated-wrap-2

Указания за употреба

Използвайте новата си яка за врата за топлинна терапия за отпускане на уморените си и болезнени мускули и за подобряване на кръвообръщението. Сложете я за 2 минути в микровълновата, леко я разтръскайте и разпределете билките в цялата яка и я поставете върху тялото си за незабавно облекчение. Ако искате топлината в яката да се запазва по-дълко време, използвайте задържащи топлината ленено семе и жито. Препоръчваме и в този случай да загрявате яката на интервали от по 30 секунди като проверявате дали тя се е загряла до желаната от вас топлина преди да я използвате. Понеже всяка микровълнова фурна е различна, нагласявайте според желаната от вас топлина, поставяйте яката така че да се върти свободно и не я презагрявайте.

amz-herbal-neck-wrap

По-вещите в шиенето могат да направят яката на секции с разделящи шевове или да ушият наметка тип пелерина.

При чувствителна кожа, както и с цел предпазване от изгаряне при топлинна терапия, можете да сложите подплата на билковата си яка/наметка.

Замразявайте яката за врата за „студена терапия”. Използвайте яката след охлаждане във фризера като студено лечение за облекчаване на изкълчвания и навяхвания за снижаване на възпалението. За да я изстудите първо я увийте в найлонова торбичка и я оставете в камерата за 1-2 часа.

Почиствайте яката с леко навлажнена кърпа (минете я добре навсякъде), разгънете я и я оставете да изсъхне на въздуха.

Съхранявайте яката на хладно и сухо място. Ако я държите в плътно затваряща се пластмасова опаковка, това ще удължи годността й.

Източници:

http://www.thealternativedaily.com/make-herbal-neck-wrap-9-easy-steps-feel-heat/

http://www.lavenderscents.com/

http://www.walmart.com/ip/Herbal-Concepts-Herbal-Neck-And-Shoulder-Wrap-Charcoal/19411393

Снимки:  www.necksolutions.com; www.necksolutions.com; ww.coolest-gadgets.com; www.pinterest.com; healing.about.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *