Първият парализиран възстановил подвижността на тялото си с помощта на терапия със стволови клетки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

ЛОС АНЖЕЛИС, 7 септември 2016 г. – Медицинският център Кек на Университета на Южна Калифорния днес съобщи че екип от лекари за първи път в Калифорния е инжектирал експериментален лек от стволови клетки, AST-OPC1, в увредения гръбначен стълб в шията на наскоро парализиран 21-годишен младеж като част от сложно клинично изпитание, провеждано в центъра.

Kris-stem-cells

Кристофър Бойзен от Калифорния, САЩ, е истински герой и неговата история е наистина впечатляваща. На 6 март 2016 година 21-годишният младеж претърпява катастрофа и остава парализиран от врата надолу. След като колата му поднася върху хлъзгав път, той се удря в дърво и след това в телефонен стълб.

Първоначалната прогноза на лекарите е, че той може никога повече да не движи тялото си от врата надолу. Казват на родителите му да очакват той да остане неподвижен до живот.

През какво преминава Крис

Като се взима под внимание състоянието на Крис, той получава възможността да се подложи на процедура, включваща стволови клетки, които „имат способността да възстановяват увредената нервна тъкан чрез заместване на увредените клетки”.

Той се съгласява да участва в това иновативно изпитание, при което доза стволови клетки се инжектира директно в шийния гръбначен мозък.

Чарлс Лиу, директор на Невровъзстановителния център на Университета на Южна Калифорния, обяснява, че увреждания на гръбначния мозък като тези на Бойзен обичайно се лекуват с операция за стабилизиране на гръбнака, но тя обикновено не прави много за възстановяването на моторната или сензорна функция.

Този метод не дава ясна гаранция за подобрение, но Крис усеща, че в състоянието, в което се намира след катастрофата, няма какво да губи.

Родни Бойзен, бащата на Крис, казва: „Толкова много неща трябваше да се случат [за да подействат терапията със стволовите клетки], както и толкова много пречки можеха да възникнат… че нямаше и миг в който да не осъзнавахме, че сина ни получава грижи от световна величина”.

Крис започва лечението през април с помощта на д-р Лиу, който инжектира направо в гръбначния мозък на шията му 10 милиона AST-OPC1 клетки. AST-OPC1 клетките са създадени от ембрионални клетки, трансформирани в клетки като тези в мозъка и гръбначния мозък, които стимулират функционирането на нервните клетки.

Д-р Лиу казва:

„Обикновено пациентите с увреждане на гръбначния мозък преминават през операция, която стабилизира гръбнака, но прави много малко за възстановяването на моторната или сензорната им функция.

С това изследване ние изпробваме процедура за подобрение на неврологичната функция, която може да доведе до промяна от постоянна парализа до способността човека да използва ръцете и дланите си.  

Възстановяването на функцията до това ниво може в значителна степен да подобри ежедневието на пациентите с тежки увреждания на гръбначния стълб”.  

Резултатът

На Крис са му необходими само две седмици терапия, за да забележи първите признаци на подобрение. А след само три месеца той вече се храни сам, говори по телефона, пише името си и прегръща семейството и приятелите си, както и контролира инвалидната си количка. Той освен това възвръща основните си моторни функции.

Освен това, Крис успява да си възвърне двете нива на гръбначния мозък, отговорни за подвижността му. Скоро той успява да си възвърне основните движения и отново да се чувства независим.

„90 дни след лечението, Крис постигна значително подобрение на моторната си функция с до две нива на гръбначния мозък”, казва д-р Лиу. „В случая на Крис, двете нива подобрение на функцията на гръбначния мозък означават, че той може да използва ръцете си, за да си мие зъбите, да работи на компютър или да прави други неща, които иначе нямаше да може да прави, така че няма как да не се радваме искрено на завоюването на това ниво на функционална независимост”.

След чудодейното си лечение, Крис отбелязва, „Всичко което исках от самото начало беше да имам шанса да се боря… Но ако за мен има възможност да ходя отново, по дяволите, съгласен съм! Искам да направя всичко възможно, за да го постигна”.

Това експериментално лечение беше много ефикасно за Крис и макар че медиците изобщо не обещаваха напредък, той успя да се излекува напълно.

Д-р Лиу и неговият екип също така сътрудничат с други научни институции в изучаването на движената от стволовите клетки нова медицина за по-нататъшното развитие на проекта.

Лечението със стволови клетки се очаква да е ефикасно в лечението и на други заболявания като болестта на Паркинсон, диабет и дори рак.

Новаторската операция е последният пример за това как новопоявяващите се области като невровъзстановяване и регенеративна медицина имат потенциала да подобрят живота на хиляди пациенти с тежки увреждания на гръбначния мозък.

 

Източници:

http://www.healthyfoodhouse.com/first-paralyzed-human-treated-stem-cells-now-regained-upper-body-movement/

http://www.prnewswire.com/news-releases/paralyzed-man-regains-use-of-arms-and-hands-after-experimental-stem-cell-therapy-at-keck-hospital-of-usc-300323407.html

Снимка: Huffington Post

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *