Чудотворната сила на невените в действие

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

???????????????????????????????

Това е продължението на статията Ацтекска „магия” прави чудеса за зрението.

Интересно е да споменем, че в древността невенът се е асоциира със слънцето, Зевс, Аполон, Аматерасу, ацтекската богиня Шочикецал и други, свързани със слънчевата енергия божества. Латинското наименование на невените е календула, означаващо първия ден от месеца, когато и цъфтят тези цветя, чийто цветове се използват от векове заради многобройните им ползи за здравето.

Разширена защита за очите

Изтъняването на макуларния пигмент е често срещана причина за проблеми със зрението. Но тя едва ли е единствената.

Тъканите в очите са силно специализирани… и изключително деликатни. Редица наследени заболявания могат да доведат до увреждане на зрението. Лутеинът изглежда помага при заболявания, свързани с макуларния пигмент.

Изследване от 2000 година показа, че доброволците с такива наследени заболявания започват да виждат подобрения след само две седмици. Странното е че хората със сини очи показали най-голямо подобрение.

Изследване от 2006 година на подобни заболявания откри, че доброволците, които взимали лутеин, запазвали зрителната си острота по-дълго. И – поне в някои от случаите – доброволците постигнали подобрение на остротата на зрението си след като пили лутеин.

Искате ли още една причина, за да се влюбите в братовчедите на витамин А? Представяме ви я…

Безценната за зрението очанка е истинско съкровище за здравето

По-остро зрение… по-остър ум

Познайте кой от „братовчедите” на витамин А е най-често срещан в мозъка.

Ако казвате „лутеин”, получавате златна звездичка. Мозъкът очевидно се нуждае повече от лутеин, отколкото от витамин А, бета-каротин или от който и да било друг каротеноид.

Като бебе, нуждите на мозъка ви от лутеин са били повече от двойно по-големи, отколкото откакто сте възрастен. Така че учените мислят, че лутеинът е ключов за здравословното развитие на мозъка.

Но лутеинът продължава да е най-често срещаният каротеноид в мозъка на здравия човек. Всъщност, възрастните хора с по-високи нива на лутеин показват също така по-добра когнитивна функция като цяло.

Това внушава, че лутеинът играе важна роля за остротата на ума… така както го прави и за остротата на зрението. Можете да го приемете за допълнителна полза, както и за още една причина, поради която невените се включват в хранителни добавки за подобряване на зрението.

Изхвърлете очилата си! Използвайте една едничка билка и подобрете зрението си с 97%

Нека сега разгледаме още ползи за здравето, предоставяни от невените.

Високо съдържание на антиоксиданти

Невените съдържат редица антиоксидантни каротеноиди, които предоставят яркия им оранжев и жълт цвят. Антиоксидантите са съединения, които помагат за защитата на клетките от увреждането, предизвиквано от свободни радикали или от опасни молекули. Свободните радикали са вторичните продукти от нормалните функции на тялото или от фактори в околната среда като цигарен дим или замърсяване. Свободните радикали могат да увредят клетките до точка, в която увреждат ДНК-то и могат да доведат до заболяване и до различни форми на рак. Високият прием на антиоксиданти спомага противодействието на увреждането, нанасяно от свободните радикали. Основните каротеноиди в невените са лутеин и зеаксантин, често обединявани в двойка, и ликопен. Институтът Линъс Полинг съобщава, че лутеинът и зеаксантинът са единствените антиоксиданти, съдържащи се в ретината на окото, където те защитават окото от развиването на катаракти и дегенерация на макулата. Ликопенът се казва, че снижава риска от рак на простатата и от сърдечни заболявания.

Защита от рак

Антиоксидантите в невените помагат в битката с и предпазването от рак, според изследване, публикувано в броя от октомври 1998 година на списанието The Journal of Nutrition. В това изследване изследователите от Вашингтонския държавен университет изследват действието на лутеина, антиоксидант, извличан от невените, върху тумори на гърдата. Резултатите от изследването им показват, че лутеинът не само снижава броя на туморите в гърдата, но той също така препятства и развитието на нови ракови клетки. Изследователите откриха, че дори и в малки количества в храната лутеинът от невените има положително действие. Невените са доказали също така че са ефикасни срещу левкемия, както и срещу раковите клетки при рак на дебелото черво и меланома.

Този корен убива 98% от раковите клетки за само 2 дни

Заздравяване на рани

Една от народните употреби на невените е при зарастването на рани. Натъркването на изгаряния, ожулвания и възпалена кожа с невени предоставя облекчение. При изследвания с плъхове, изследователи от Бразилия откриха, че един от механизмите за заздравяване на рани се дължи на това, че невените имат способността да стимулират растежа на нови кожни тъкани, както и на нови кръвоносни съдове, които хранят кожата. Във февруарския брой от 2011 година на бразилското медицинско списание Acta Cirurgica Brasileira изследователите също така отбелязват, че невените действат като противовъзпалително средство, поради наличието в тях на други съединения, включително на тритерпени и стероиди.

Живовляк: Този малък бурен е един от най-полезните лекове на планетата

Домашни лекове с невени

При перниоза (болезнено и сърбящо отичане на кожата обикновено на ръцете или стъпалата, причинено от слабо кръвообръщение в кожата при излагане на студ) киснете ръцете или стъпалата си в топла настойка от листа на невени, в която сте добавили една супена лъжица морска сол

Настойка от невени можете да използвате и за измиване на лицето в случай на изгаряне на слънце

Попарете шепа цветове на невен в един литър вода. Оставете настойката да изстине и нанасяйте напоени с течността тампони върху кожни лезии. Много ефикасен домашен лек за псориазис

При разранени разширени вени, облейте раните с настойка от цветове на невени, за да получите незабавно облекчение

Билковият чай, направен от цветове на невен е ефикасен при слаба менструация. Пийте по половин чаена чаша по два до три пъти на ден

Направете си крем от невени (ако не разполагате с екстракт) като нарежете пресни цветове, изсушите ги и ги стриете в студено пресован зехтин. Загрейте сместа леко и я оставете да изстине до стайна температура преди да я нанесете върху кожата.

Настойката от невени, пита по три пъти на ден снижава симптомите на висока температура

5 начина да се наслаждаваме на глухарчетата

Как да си правим чай от невени

Оставете 200 мл вода да заври и залейте с нея 2 с.л. сушени листенца от невени. Запарете петнайсет до двадесет минути и пийте настойката топла по около три пъти на ден. Освен че подобрява зрението, този чай прочиства и кръвта и е много ефикасен при хемороиди, когато трябва да се пие няколко поредни дни.

История на успеха

Пенсиониран оптик „излекува слепотата си с невени” и смята, че е първият човек във Великобритания, излекувал се от дегенеративно заболяване на очите след като взимал хранителна добавка, съдържаща невени.

Хари Марсланд от Аундъл, Нортантс се боял, че ще загуби зрението си напълно след като развил свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD) – заболяване, отговорно за половината от случаите на слепота във Великобритания.

През 2001 година влажна AMD отнема зрението на дясното му око и зрението на 73-годишния човек толкова се влошава, че той не може да се движи без помощта на съпругата си. Той дори обмисля да научи брайловата азбука, страхувайки се, че ще загуби зрението и на лявото си око.

Обаче, след като безуспешно опитва различни лечения, като експериментално лечение с лазер – фотодинамична терапия – и различни препарати с витамини – включително Visionace, Vita-Lux plus, I. Caps и PreserVision, г-н Марсланд накрая решава да експериментира, пиейки витамин, съдържащ екстракти от оранжевите цветя.

Как да се преборим с макулната дегенерация, практически съвети

Всичко започва през 2007 година, когато лекуващият го офталмолог му дава брошура, която е взел от конференция и в която се възхваляват ползите от съдържаща невени хранителна добавка, наречена Macushield.

Г-н Марсланд решава на своя глава да опита, дава £150 за едногодишен запас и е шокиран от ефикасността на добавката. Днес той вярва, че Macushield може да предостави надежда за милионите, страдащи от свързаната с възрастта макулна дегенерация.

Няколко месеца след като започва да пие капсулите, той възвръща зрението на лявото си око. „Вече зная, професионално, че почти напълно се излекувах от сухата, свързана с възрастта макулна дегенерация в лявото си око. Аз съм първият човек, изпитал това щастие. Зрението на лявото ми око се възстанови на 95 процента, което е чудо при положение, че в един момент бях буквално напълно сляп”.

Сухата, свързана с възрастта дегенерация на макулата е заболяване, при което чувствителните на светлина клетки в макулата бавно се разграждат и страдащите постепенно губят централното си зрение и виждат цветовете избледнели. Заболяването е най-честата причина за слепота при хората над шестдесет години.

Подобрението на зрението позволява на г-н Марсланд да кара кола отново и с удоволствие да чете без помощта на лупа.

„Като пенсиониран оптик се чувствам отговорен да споделя новината с колкото се може повече хора”.

Macushield съдържа лутеин от спанак и зеаксантин, жълтия пигмент в царевицата – и двете вещества се използват и за други лечения. В добавката има и мезо-зеаксантин, извличан от невените, хранително вещество, което г-н Марсланд не бил използвал преди.

Тук прекъсваме днешната статия за невените. Но с нея изобщо не се изчерпват ползите, които тези слънчеви цветя предоставят за здравето. Така че предстои публикуването на още статии за тях.

Източници:

http://www.livestrong.com/article/444206-health-benefits-of-marigold-flowers/

http://naturalhomeremedies.co/Marigold.html

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/6782415/Retired-optician-cures-own-blindness-with-marigolds.html

Снимка: Vers van Cees

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *