Живовляк: Този малък бурен е един от най-полезните лекове на планетата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Plantain-Leaf

Живовлякът (или широколист живовляк) е много полезна билка, която често се смята за бурен от повечето хора. Първоначално е растяла в Европа и части от Азия:

Още през XII в.пр.н.е. билкари в Китай са продавали живовляка на баснословни цени. Древният алхимик и лечител Плиний смятал, че ако в котела, в който се вари месо, се пусне лист живовляк, приготвеният по този начин бульон избавя буквално от всякакви болести.

Латинското название на живовкяка е Plantago Major. Билката попада в Северна Америка, пренесена от заселниците, дошли от Стария континент, така че независимо къде живеете, днес живовлякът е много вероятно да расте в задния ви двор или в тревните площи около блоковете. Стъпваме по него, не му обръщаме внимание и се опитваме да го оскубем от тревата. Обаче, малцина знаят, че този безвреден малък бурен е един от най-полезните лекове на планетата, който тъкмо започва да печели заслужена слава.

Живовлякът се използва като панацея в някои северно американски култури и за това си има добри причини. Много от активните му съставки показват антибактериални и антимикробни свойства, както противовъзпалителни и анти-токсични такива. Листата, нарязани или сдъвкани, са традиционен лек при ухапвания – от насекоми и от животни, а антибактериалното му действие помага за предпазване от инфекции, докато противовъзпалителното му свойство облекчава болки, парене и сърбежи. В момента се правят изследвания за това как живовлякът влияе за свалянето на кръвната захар.

В общи линии, всичките повече от 200 разновидности на живовляка дават същите резултати и са еднакво полезни. Той расте особено добре на бедни, каменисти почви като пътища и горски пътеки. Намира се дори в близост до строежи, тъй като природата се стреми да възстановява почвата – така че щом човекът нанесе поражения върху почвата, живовлякът се появява и чудодейно възстановява равновесието в нея.

Живовлякът е спасение за планинарите, нападнати от комари. Той извлича токсините от тялото, което се дължи на стипчивата му природа, така че можете да счукате листа от билката или да ги сдъвчете и да направите лапа, поставяйки я направо върху ужилване от пчела, ухапване от насекоми като комари и паяци или от змии, при акне, при забиване на треска в тялото, попадане на стъкло в тялото или при обриви от допир с отровен бръшлян, дъб, смрадлика. Както и при циреи. Всички те се повлияват добре от чай, тинктура или мехлем от живовляк. Бинтовайте мястото и оставете живовляка да прояви чудодейните си свойства от 4 до 12 часа. Живовлякът може да се използва и за направата на мехлем за аптечката за първа помощ или като настойка, използвана за кожни проблеми и за промивки. Той е забележително облекчаващ лек при хемороиди.

Чай или настойка от листа живовляк може да се капва в ухото при ушна инфекция (стига да няма пукване на тъпанчето) за облекчаване на болката и скъсяване времето на лечение на ушните инфекции. Счукани свежи листа от живовляк се използват за компреси при възпаление на очите и гаргара за възпаление на устата.

В народната медицина:

Живовлякът е кръвоспиращо средство, има анти бактериологично и отхрачващо действие и се използва и при заболявания на съединителната тъкан – вътрешни кръвоизливи и вътрешни рани, за подпомагане на лечението на леки форми на белодробна туберкулоза, брашно от листата на живовляк помага за лечение на някои видове рак.
При възпалителни процеси на горните дихателни пътища, характеризиращи се с жилав, оскъден секрет,при хроничен бронхит, проблеми с храносмилателния канал -гастрити, язви, колити.
Твърди се,че живовляка помага при  стомашно-чревен катар, метеоризъм, колики, стомашна и дуоденална язва, хронични възпаления на дихателните пътища, коклюш, бронхиален катар, астма, болести на черния дроб.

Прясна лапа или компрес от живовляк се използва за лечение на гъбични заболявания между пръстите на краката и ръцете и в слабинната област.

Има непотвърдена информация че настойка от живовляк, приемана вътрешно може да помогне за предпазване на тялото от влиянието на химиотерапията и че настойката от живовляк подобрява кръвната захар. Макар че пиенето на настойка от живовляк в тези ситуации обикновено се счита за безопасно, все пак е добре първо да се консултирате с наблюдаващия ви лекар.

Листата се правят на чай или тинктура и се пият при лошо храносмилане киселини и язви, колити. Сокът от пресни листа се използва при заболяване на стомашно-чревния тракт, както и при наранявания на роговицата на окото. Жабуренето с отвара или сок от живовляк помага за укрепване на венците и при зъбобол, а при болки в гърлото се прави гаргара.

Той е част от моя домашно приготвен лечебен мехлем, който използваме като естествен антибиотичен мехлем при наранявания и синини. Също така правя и лосион с живовляк, невен и кокосово масло, който е много полезен при раздразнения на кожата като ухапвания от комари, екзема, псориазис, варицела, обриви и открити гнойни рани.

Листата са ядивни и донякъде приличат на спанака, и съдържат много витамини А, С и К, макар че са малко по-горчиви. Те съдържат и много дъбилни вещества и полизахариди. Най-добре е да използвате младите листа в салати или в други ястия. Младите листа са добри през пролетта при авитаминоза, а семената се използват като безвредно слабително средство.

Можете да сушите и замразявате листата на живовляка. Събират се от средата на пролетта до края на лятото по време на цъфтеж, когато листата са напълно развити в сухо време, след вдигането на росата.
Суши се на сянка в проветриви помещения.

Предпазни мерки:

Живовлякът е полезен при наранявания заради коагулиращите си свойства, но хора със заболявания на кръвта или предразположени към кръвни съсиреци не трябва да използват живовляк вътрешно. Ако сами го берете, непременно се уверете че е от място което не е било пръскано с химикали или пестициди и се уверете че правилно сте разпознали растението преди да го използвате или консумирате.

Струва си да помним, че преди да се доверим на това изпитано средство е нужно да обсъдим дадено лечение с гастроентеролог защото използването на живовляк може да има противопоказания при наличието на други заболявания.

Да не се използва при бременност.

Източници:

This Little Weed is one of the Most Useful Medicines on the Planet

http://readychimp.com/2014/01/04/this-little-weed-is-one-of-the-most-useful-medicines-on-the-planet/

http://wellnessmama.com/4638/herb-profile-plantain/

http://yphalachev.blogspot.com/2013/02/blog-post_2.html

http://dhost.info/boldin/authors/k/kamimircheva/jivovliak.htm

Снимка: www.vitaminsestore.com

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненето, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

2 thoughts on “Живовляк: Този малък бурен е един от най-полезните лекове на планетата

  1. Без забележки … Едни смятат, че името му идва от листата "влече жили – жило-влек" други по стари твърдения са, че е наименован така от преди новата ера – провлачва, спасява, ВЛИВА животи – "живо-влек" … Иначе все на …ЛЕК окончава де … Лично аз залагам на второто … smile emoticon
    Like · Reply · Just now · Edited

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *