Пет скрити причини за храносмилателните проблеми

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Понякога, когато се опитвате да определите състоянието на здравето си е необходимо да разберете кои са скритите причини за всички симптоми, които имате. В този смисъл, нека погледнем пет основни причини, поради които вие изпитвате проблеми с храносмилането.

1. Непоносимост към фруктоза

Това е наследствено разстройство, при което вашето тяло не може да метаболизира фруктоза (захарните молекули), което води до натрупването й в черния дроб, бъбреците и тънките черва. Тя предизвиква стомашна болка и повръщане. Ако продължително време изпитвате тези симптоми след яденето на храни, за които се твърди, че я съдържат като съставка, можете да предположите, че имате проблем с фруктозата. За диагноза, отидете на лекар. Лечението е в избягването на фруктоза и пълно избягване на сукроза и сорбитол, две сродни захари. Набавете си информация за храните и вижте кои от тях са безопасни.

Lactose-Intolerance

Кратък списък на безопасните храни включва мляко, яйца, повечето меса, пиле, риба, аспержи, зеле, карфиол, целина, зелен фасул, зелени чушки, зелени салати, картофи, спагети, масло, маргарин, зехтин, кафе и чай, плодов сок и супи.

2. Камъни в жлъчката

Един на всеки 12 американци в даден момент има камъни в жлъчката. Те често остават незабелязани и се превръщат в скрита причина за проблемите с храносмилането. Те се получават когато калцият, холестеролът и солите, формирани в жлъчката ви се втвърдяват и образуват камъни. Те могат да пораснат колкото топка за голф. Храносмилателните симптоми включват повръщане, загуба на апетит и болка след всяко хранене. За излекуването им пийте много вода и яжте храна с ниско съдържание на захар, мазнини, както и рафинирани продукти, които са богати на фибри. Най-добрите храни за камъни в жлъчката са зеле, портокали, грах и моркови.

3. Газове

Газовете в тялото ви могат да причинят подуване, спазми и лошо храносмилане. Тялото ви отделя газове по около 14 пъти на ден (включително оригвания). Газовете се получават, когато глътнете въздух и когато определени храни се разграждат в дебелото ви черво. Варете до омекване фасула и граха. После ги изплакнете и отново ги варете в прясна вода. Това ще премахне много несмилаеми захари, които произвеждат газове. Също така, ограничете наситените мазнини, които увеличават газовете. Яжте бавно, вземайте лекарство против киселини само когато е необходимо и ограничете поемането на въздух, докато ядете или пиете.

4. Хеликобактер пилори (H. Pylori)

Тази бактерия е скритата причина за стомашните язви. Тя води до възпаление в тънките черва и до токсини, които могат да причинят стомашни и пептични язви. Симптомите включват болка при празен стомах, гадене, повръщане и загуба на апетит. Освен антибиотици, естествените лекарства включват хранителна добавка с женско биле, което лекува стомаха.

5. Цьолиакия

Един на всеки 133ма души в Северна Америка развиват целиакия, която бавно уврежда тънките черва и разстройва способността на тялото да абсорбира хранителните вещества. Тя започва със спазми, подуване, умора, газове, спазми в мускулите и хронична диария. Заболяването се основава на чувствителността към глутен – протеинът открит в ръжта, пшеницата и ечемика, които са съставки в голям брой често срещани храни.

от Виктор Марконе

Източник: Doctors Health Press, Five Hidden Causes of Digestive Trouble, 24 August 2011

Снимка: www.findhomeremedy.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *