Множество здравословни причини да пием бира

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

beer-benefits

През лятото, при тези задушни, горещи и влажни дни, нищо не е по-вкусно от студената бира. Обичайно, тази напитка се свързва с празненства, купони, събирания с приятели, гледането на футболното първенство и с много други приятни поводи през цялата година, просто през зимата идва ред на тъмната бира. Но не много хора знаят, че освен че е разхлаждаща, в умерени количества бирата е и полезна за здравето.

Лекрите обикновено изобщо не препоръчват пиенето на бира, защото хората често мислят, че след като напитката е полезна, те могат да пият колкото си искат.

Мъдър е човекът, който е открил бирата.—Платон.

Няколко факта за бирата

Прекаляването с алкохол е основна причина за заболеваемостта и смъртността, като то причинява заболявания и увреждания водещи до около 2.5 милиона смърни случаи всяка годона, според Световната здравна организация. При някои групи от населението, обаче, ниските нива на употреба на алкохол могат да имат полезен ефект върху здравето и върху някои заболявания.

Още за алкохола:  Ако пиете алкохол редовно, трябва да прочетете тази статия

Бирата е най-често консумираната алкохолна напитка в света и третата най-често консумирана напитка след водата и чая. Нарастващи са доказателствата в подкрепа на хранителните и здравословни ползи от умерената консумация на алкохол като част от здравословния начин на живот.

Макар че бирата все още не се е сдобила със здравословната репутация на виното, науката открива все повече и повече ползи от нея. Така че да вдигнем тост в нейна чест!

Най-популярните напитки в света: 1. Вода – 2. Чай – 3. Бира

Кратка история на бирата

Бирата е една от най-старите, приготвяни от човека напитки в света, датираща може би от 9500 години пр.н.е.

Разпространението й в Европа от германски и келтски племена датира от 3000 години пр.н.е.

В началото бира в Европа се правела от плодове, мед, растения, подправки и упоителни билки—но не и от хмел.

През 1516 година законът за бирата Райнхайсгебот позволява само вода, хмел, ечемик и малц като съставки в напитката.

През 1607 година в колонията Вирджиния пристига първата доставка на бира от Англия.
Практиката показва, че бира или две са полезни, стига човек да пие отговорно.

Друго нещо, което си струва да знаем е, че чаша бира може да съдържа до 220 калории, в зависимост от вида, което е още една причина да й се наслаждавате с мярка. След като казахме всичко това, в тази статия ви каним да научите за следните невероятни ползи от пиенето на бира:

Бори безсънието

Бирата съдържа две съединения, никотинова киселина и лактофлавин, които стимулират получаването на добър сън. Ако внезапно се почувствате сънени след като сте изпили една бира, почти сигурно е че причината е в тези съединения.

Отпуска стъпалата

След дълъг и натоварен ден стъпалата ви може да са уморени или да изглеждат отекли. За да ги облекчите, накиснете ги в леген с бира. Пенливата течност ще им помогне постепенно да се отпуснат.

Снижава стреса

Според доклад на клиниката Мейо, умерената консумация на бира в помага в битката със стреса и безпокойството. Максималната препоръчителна дневна консумация за жени е 240 мл (8 унции), а за мъже 480 мл (16 унции).

Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да сме щастливи.—Бенджамин Франклин.

Здрава кожа

Бирата съдържа витамини и антиоксиданти, които подобряват здравето на кожата, като помагат за изхвърлянето на нечистотиите и стимулират растеж на нови клетки. Всъщност, бирата е съставка в много лечения, които ще откриете в спа центровете в европейски стил, където хората ценят важните ползи от бирата за кожата.

Менопауза

Високото съдържание на флавоноиди в бирата се свързва с повишаване производството на калцитонин, амино-пептиден хормон, който се секретира от щитовидната жлеза и отговаря за калциевата обмяна и е особено важен за предпазването на костите от увреждане след менопауза. Бирата също така съдържа и мощни антиоксиданти, които предотвратяват преждевременното стареене.

Пази сърцето

Умерената консумация на бира помага за снижаването на риска от инфаркт с до от 40 до 60%. Доказано е че бирената мая снижава нивата на вредния холестерол като предпазва артериите от запушване и от формиране на кръвни съсиреци и като подобрява сърдечно-съдовото здраве като цяло.

Бирата може да се използва за снижаване на риска от атероскероза. Харвардският университет посочва, че повече от 100 изследвания показват обратнопропорционална връзка между умерената употреба на алкохол и риска от инфаркт или смърт. Изследванията показват снижаване на риска с 25 до 40 процента.

В случая честотата на употреба е важна. Любопитно е да знаем за изследване, което откри, че умерено пиещите участници е 30% до 35% по-малко вероятно да пострадат от инфаркт от непиячите. Изследването потвърждава тезата, че честотата на пиене е важна: Мъжете, които пиели всеки ден били в по-нисък риск от инфаркт от онези, които пиели веднъж или два пъти на седмица.

Ах, бира. Тя е причината за и решението на всички житейски проблеми.—Хоумър Симсън. 

Подобрява функцията на паметта

Няколко изследвания доказват, че съдържанието на силиций в бирата може да спомогне за предпазване от познавателни проблеми и загуба на паметта. Тези изследвания откриха, че хората, които пият бира умерено и редовно са в по-нисък риск от развиване на Алцхаймер, понеже напитката предпазва от развиване на болестта на Алцхаймер или деменция. Изследвания в Университета Линжоу наското откриха, че съединението в хмела ксантохумол пази мозъка от оксидативен стрес и възпира появата на деменция и влошаване на познавателната функция.

Снижава риска от диабет тип 2

Бирата може да снижи риска ви от диабет тип 2. В мета-анализ на 15 изследвания за умерената консумация на алкохол и риска от диабет тип 2, Американската диабетична асоциация откри „важна връзка с 30-процентно снижаване на риска от диабет тип 2 при пиещите по 6 до 48 грама алкохол на ден в сравнение с хората, пиещи повече или с въздържателите”. Важно е да отбележим, че стандартната халба от 340 мл (12 унции) бира съдържа около 14 грама алкохол—така че ако искате да се възползвате от ползите за здравето, предоставяни от бирата, пийте умерено.

Бори се с остеопорозата

Бирата повишава плътността на костите. Изследвания откриха че бирите—особено по-тъмните, съдържат голямо количество силиций, който е полезен за здравето на костите и съединителната тъкан. Списанието The Journal of the Science of Food and Agriculture посочва, че умереният прием на бира помага в битката с остеопорозата.

Полезно е да знаем също за тези: 11 изненадващи ползи за здравето от пиенето на уиски

Предпазва бъбреците

Пиенето по една-две бири на ден може да спомогне за поддържането на бъбреците здрави.  Изследвания, проведени във Финландия откриха, че хората, които пият по бира на ден имат до 40% по-нисък риск от камъни в бъбреците. Ползите се свързват с хмела, който също така укрепва костите. Да вдигнем тост никога да не изживеем болките при изхвърляне на камък от бъбреците!

Подобрява храносмилането

Бирата предоставя голямо количество фибри, които действат като естествено слабително средство. За разлика от други напитки, които съдържат фибри, бирата стимулира здравословни изхождания и предпазва от стомашни и чревни проблеми като запек и диария.

Бори се с рака

Бирата се бори с рака. Изследователи в Германия откриха, че ксантохумолът в бирения хмел—същото съединение, което спомага предпазването от деменция — има способността да блокира прекомерните тестостерон и естроген и по този начин снижава вероятността от рак на простатата при мъжете и от рак на гърдата при жените. Учените продължават да изследват ксантохумола за потенциална употреба като борещо рака лекарство, а междувременно можете да си набавяте дозата от халба светло пиво.

Високо съдържание на В витамини

Бирата е чудесен източник на В витамини. Тъмната бира съдържа най-вече витамините B3 (ниацин), B6 (пиридоксин), and B9 (фолиева киселина). Витамин B3 играе важна роля във възстановяването на клетките в тялото, а витамин B6 помага за облекчаването на симптомите на ПМС. Фолиевата киселина доказано предпазва от рак на дебелото черво.

Снижава холестерола

Бирата може да снижава холестерола. Добра новина: изследване наскоро откри, че умерената консумация на бира повишава полезния HDL холестерол, дори по-отчетливо при жените. Американската сърдечна асоциация препоръчва да не се увличате, обаче, и препоръчва не повече от една бира на ден за жените и една до две за мъжете.

Подобрява здравето на очите

Няколко изследвания в САЩ и Канада показаха, че пиенето на бира всеки ден снижава риска от развиване на катаракта. Тази полза важи особено за хора, които страдат от диабет, понеже те са в най-висок риск да изпитат този проблем.

Лек за настинки

Пиенето на топла бира когато сте настинали може да спомогне за контролирането на симптомите и да ускори възстановяването. Горещият ечемик стимулира кръвообръщението и дишането като снижава мускулните болки и укрепва имунната система.

Как да лекуваме настинка с топла бира?

Сложете бутилка бира на водна баня, след това налейте горещата бира в чаша и добавете четири супени лъжици мед, пийте бирата докато е топла.

Наслаждавайте се на истинската здравословна бира, тя е полезна за вас.

Източници:

http://steptohealth.com/12-reasons-why-beer-is-good-for-your-health/

http://www.thevideojukebox.net/blog/9-healthy-reasons-drink-beer-2/

http://www.psychiatrictimes.com/articles/beer-12-pack-health-facts

Снимка: steptohealth.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *