Как да отглеждаме авокадово дръвче и непрестанно да берем органично авокадо

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

avocado-tree-pot

Ето указания стъпка по стъпка за отглеждане на авокадово дръвче

Авокадото е много хранително и вкусно, независимо дали го добавяте в салата, правите го на гуакамоле или го ядете с лъжичка! Този плод е основен, ако искате питателен и вкусен хранителен режим. Опитайте се да си отгледате авокадо у дома, ако не ви се ходи редовно до магазина за ежедневното зареждане с прясно авокадо, трудно ви е да откривате органични плодове или ви е омръзнало да плащате такива пари за качествено авокадо. Изненадващо лесно е. Ще видите как и вие ще успеете да си отгледате дръвче от семка в 10 лесни стъпки. Ето какво трябва да направите:

СТЪПКА 1

Извадете семката и лекичко я измийте от остатъци от плода, за да избегнете мухлясване. Накисванете във вода за няколко минути прави това по-лесно. Внимавайте да НЕ премахвате кафявата обвивка на семката!

Ако се чудите защо ви е да отглеждате авокадо: Ето какво ще се случи когато ядете авокадо всеки ден

СТЪПКА 2

Поставяне на семката: Ще забележите, че семката не е с идеална кръгла форма. Всички семки на авокадо имат долна и горна страна. Коренчетата ще поникнат от „дъното” а кълна ще изникне от „върха”. Лесно ще разграничите коя част коя е понеже леко заостреният край е върхът. На противоположната, по-широка страна е дъното и то е по-плоско по форма. Важно е да сложите долната част с лицето надолу, така че корените да започнат лекичко да растат, притегляни от гравитацията. Необходимо е около една четвърт от семката да е под вода. Повече за това след малко.

(Алтернативен метод без използване на клечки за зъби): С помощта на много остър нож отрежете тънки филийки от върха и дъното на семката. Това значително ще ускори покълването. Увийте в много добре намокрена салфетка или в хартия. Сложете семката в покрита чиния и оставете на тъмно място за 2-4 седмици. Основният корен обикновено се появява първи от семката. След като коренът достигне 7.6 см (3 инча) дължина отидете направо на Стъпка 6.

avocado-instructions

СТЪПКА 3

Клечки за зъби: След това забучете 3 или 4 клечки за зъби в околовръст на семката. Постарайте се да ги забиете на равно разстояние по обиколката й, така че те да са забити под лек ъгъл надолу в средата на семката. Вклинете клечките за зъби добре, защото така те ще ви позволят да държите долната част на семката във водата.

Полезно е да знаем: Мазнина в авокадото убива раковите стволови клетки

СТЪПКА 4

Слънчева светлина: Намерете добре огряван от слънцето прозорец и сложете там семката в стъклен контейнер с вода. Ако живеете в северното полукълбо, изберете прозорец с южно изложение, а ако живеете в южното полукълбо, прозорец със северно изложение. Така семката ще е изложена на максимум слънчева светлина, особено в по-неслънчевите месеци от годината. Не забравяйте, че слънчевите прозорци са чудесни, но целодневната пряка слънчева светлина може да е прекалена на този етап от растежа и да изгори крехкото ви растение. Наблюдавайте го и променяйте местоположението му, така че да е изложено на много светлина, но не на твърде много пряка слънчева светлина.

Отглеждане: За да забележите кога ще се появят коренчетата и ще започнат да растат, използвайте контейнер от прозрачно стъкло. Така също ще забележите предупредителни признаци за гъбички или мухъл и при нужда ще можете незабавно да смените водата. Най-добре е да действате превантивно и да сменяте водата на всеки 1-2 дни, но може да се отървете със сменяте й на всеки 5-7 дни. Ако изберете втория вариант, наблюдавайте семката и действайте бързо, ако забележите мухъл. Премахнете го с помощта на разтвор от равни количества вода и натриев бикарбонат (сода за хляб). Това ще създаде алкален слой на повърхността, който ще спира мухъл и/или плесен, които виреят добре в киселинна среда.

СТЪПКА 5

Търпение: Макар че в много сайтове в мрежата се посочва поникване в рамките на чудотворните 2-4 седмици при метода с клечките за зъби, в много случаи покълването може да отнеме цели 8 седмици, така че бъдете търпеливи и не се отказвайте! Когато семката започне да покълва, външната кафява кора ще падне, понеже горната част на семката ще изсъхне и ще се пукне. Пукнатината ще стане по-голяма и от дъното ще поникне мъничко отвесно коренче. Докато отвесното коренче расте надолу, малък кълн ще пробие върха на семката. Много е важно да не забравяте да държите коренчето под вода. Ако не го правите, растението ви ще умре и всичките ви грижи и усилия ще останат напразни.

Още ползи от авокадото:  Суперсемка спира процеса на стареенето и отблъсква грипа

СТЪПКА 6

Пръст: Когато имате добре развити корени с дължина около 5-7.5 см (2-3 инча), вече е време да засадите семката. Идеалната смес за посаждането на авокадо е пръст от 1 част кокосов торф, 1 част перлит и 1 част органична пръст. Саксия с диаметър 15 см (6 инча) е добър размер за начало. Пластмасовите стават, но керамичните или платнени са идеални. На дъното насипете 2.54 см (1 инч) едри камъчета или подобна смес за подсигуряване на подходящо оттичане и проникване на въздух, както и множество дупки за оттичане на водата. Добре притиснете пръстта около семката. Поддържайте пръстта добре овлажнена през първата седмица. По-нататъшното поливането е описано по-долу.

СТЪПКА 7

Поливайте растението често и не много като не позволявате на почвата да се превръща в кал. Ако листата пожълтеят, това означава, че преполивате растението. Оставете пръстта да изсъхне добре няколко дни, след това продължете с леките поливания. Ако листата покафенеят по върховете, растението не получава достатъчно вода.
Съвет: Чудесно правило за поливане на растенията е да следите кога листата се свиват леко нагоре все едно са съдинка, опитваща се да събира дъждовна вода – това означава, че са жадни. Обратното, когато листата се извият надолу, това означава, че растението е преполято.

Може би не знаехте, че авокадото е: Храната, която подсилва действието на витамините

Когато поливате, основното е да го правите бавно и равномерно, докато водата се процеди в съдинката под саксията. Изчакайте докато горният слой почва с дебелина 1.3  см (1/2 инч) започне да пресъхва и повторете. Ако в почвата се обвазуват дълбоки каналчета когато поливате, това означава, че наливате водата твърде бързо.

Внимавайте да не поливате твърде много и да не остава вода в подложката (изливайте я, ако се събере). Покълващите растения са силно податливи на загниване на корените. Затова е задължително на дъното на саксията да има много дупки за оттичане, а използването на глинени или платнени саксии е плюс. Ако растението линее и умира от жажда въпреки че го поливате, това вероятно показва, че коренчетата му са загнили. Най-доброто  ви предположение, освен да преживеете загубата и да започнете отначало, е да го пресадите в по-голяма саксия като използвате свежа суха пръст и да изчакате един или два дни преди да продължите да го поливате (като очевидно използвате по-малко вода и повече дупки за оттичането й отколкото при първия си опит)

СТЪПКА 8

Пензиране: Като отчупите връхните листа, вие ще насърчите растението изкара по-силни клонки с по-гъста и обилна зеленина. Правете това когато стъблото достигне 30 см (12 инча) височина. Повтаряйте на всеки 15-30 см (6-12 инча).

Любопитно за авокадото: Авокадото – Първа част от Марион Колева

СТЪПКА 9

Вредителите могат да са проблем

Акарите могат да се появят от нищото само за един ден, ако забравите да поливате младото растение и то изсъхне напълно. Разбира се, най-добре е да не позволявате това като не преставате да поливате растението си, но ако то се зарази с акари, най-доброто което можете да направите е да пръскате листата отгоре и отдолу със смес от вода и една две капки препарат за миене на съдове в съотношение около 240 мл (8 унции) вода на 1 капка препарат. След това изплакнете растението с чиста вода, за да премахнете препарата и листата да могат да дишат. Сапунената вода ще помогне, но трябва да си набавите незабавно  и пакетче калинки, за да предотвратите повторно заразяване с акари. Калинките са естествени хищници и ще се насладят на акарите, както и на неродените им яйца, приличащи на мънички бели точки върху обтатната страна на листата. Освен това, можете да поръчате и хищни акари, които са много ефикасни.

Листните въшки могат да са проблем също, но те се побеждават малко по-лесно. Много ефикасен трик е да увиете тиксо около ръката си с лепкавата страна навън и лекичко да потупвате с него инфектираните растения. Лисните въшки се залепват върху тиксото и така можете да се отървете от тях. Това определено е за предпочитане пред смачкването им с ръка. Вероятно при операцията в растението ще останат скрити някои малки листни въшки или яйца. Използвайте спрей бутилка пълна с описания по-горе сапунен разтвор и добре облейте растението. Добра идея е да поръчате и калинки, които да почистят останалите листни въшки и да предпазват растението от по-нататъшно нахлуване на вредители.

Още за ползите от авокадото: Полезните и вредните мазнини: най-доброто класиране

СТЪПКА 10

Ако живеете в топъл климат, в който температурите не падат под 7 градуса по Целзий  (45 F), вие можете да засадите дръвчето си в земята на открито. Макар че дръвчетата авокадо толерират, както алкални, така и киселинни почви, най-добрият pH обхват за плодоносните дървета е между 6 и 6.5; този леко киселинен pH обхват може да се постигне като периодично добавяте в почвата вар или сяра в зависимост от нейната pH стойност.

Ако нямате късмета да живеете на топло, не се притеснявайте! След пълното развиване на кореновата система на дръвчето, когато с дръпването му от саксията то излиза с почти цялата пръст, време е да го пресадите в по-голяма саксия. Добра идея е това да е последното нещо, което ще правите с растението за доста дълго време, така че изберете саксия, която е толкова голяма, че ви позволява да я местите от вътре навън и обратно. Просто дръжте дръвчето вътре пред слънчевия прозорец когато температурите са под 10 градуса по Целзий (50 F). През топлото време тя може да е на открито.
Съвет: За снижаване до минимум на вероятността корените да загният, засейте в саксията цветя или билки, които обичат водата така че те да поемат излишната влага.

Торете

През първата година хранете дръвчето с органичен, богат на азот тор, като го поливате обилно между торенето. Слагайте около една супена лъжица на 3.78 л (1 галон) вода и поливайте внимателно. Младите растения не се нуждаят от твърде много тор. След първата година, постепенно повишете честотата на торене с по-малко поливания между торенето. През зимата дръвчето ще спи, така че го торете само веднъж на всеки 6 седмици.

avocado-halves-2

ВАЖНИ ЗАБЕЛЕЖКИ

Вече сте готови да отглеждате безбройно количество авокадо! Добра идея е да садите по няколко семки на път поради повече от една причина. Първо, не всяка семка ще покълне, така че е добре да се подсигурите с поне още една или две. По този начин няма да ви се налага всеки път да започвате отначало след месец или два, ако семката която сте посадили не се развие в растение.

Друго много важно нещо за отбелязване е че макар че авокадовото дърво развива както мъжки, така и женски репродуктивни части, тези два вида части не са активни едновременно, което прави много по-трудно едно дърво само да се опрашва и по този начин да произвежда свои собствени плодове само.

Разбира се, ако искате да отглеждате плодове ще трябва да ашладисате прекрасното си авокадово дръвче. Очаквайте статия как да правите това скоро. Все пак имате доста време докато отгледаното от вас растение стане готово за тази операция.

Ако намирате тези указания за полезни, молим ви да ни подкрепите като ги споделите със семейството и приятелите си. Заедно можем да отглеждаме свежа храна НАВСЯКЪДЕ!

Източник:

http://themindunleashed.org/2015/04/how-to-grow-an-avocado-tree-for-endless-organic-avocados.html

Снимки: www.pindaplant.nl; valerietonnerhealthcoach.blogspot.com; facebeleza.blogspot.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как сами да отглеждаме полезни за здравето си растения.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *