Полезните и вредните мазнини: най-доброто класиране

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Спомняте ли си времето, когато всяка мазнина беше вредна? Когато единствената разлика между кроасана и веригите за бързо хранене беше снобското отношение? Сега, след като (за щастие) науката откри, че някои мазнини са полезни, всичко се свежда до избягването на лошите мазнини. Но ако избирането на омега-3 мазнините пред наситените мазнини ви кара да удавите чувството си на безсилие в Биг мак и картофки (огромните 56 грама от най-безвкусното нещо на света), предлагаме ви скромен списък, който подрежда мазнините от най-полезните до онези, за които дори не трябва и да си помисляте.

cholesterol-101-s16-photo-of-donut-and-avocado

НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ МАЗНИНИ: ОМЕГА-3 МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ

Едни от най-добрите мазнини на земята, омега-3 мазнините добавят години към живота ви като силно намаляват риска от инфаркт и инсулт. Те също така предотвратяват артрита, депресията и някои видове рак и дори успокояват менструалните болки и мускулната треска. Искате да имате чиста, мека кожа и страхотна коса? Омега-3 мазнините ви осигуряват и това.

Яжте тези често:

 • Тлъсти риби като сьомга, сардина, херинга и риба тон
 • Ленено семе и ленено масло
 • Орехи

 ПОЛЕЗНИТЕ МАЗНИНИ: МОНОНЕНАСИТЕНИТЕ МАЗНИНИ

Всички мононенаситени мазнини са полезни за сърцето ви,  защото покачват ‘добрия’ HDL холестерол (липопротеините с висока плътност) и снижават запушващия артериите ‘лош’ LDL холестерол (липопротеините с ниска плътност). Но чистият зехтин, най-важната от мононенаситените мазнини, прави много повече. Като начало, той съдържа микронутриенти, които са необходими за произвеждането на хормоните и ензимите. Обаче зехтинът също така подсилва съединенията, които се борят с рака на гърдата и на дебелото черво, както и засилва способността на други храни да противодействат на рака.

Вкусни източници са:

 • Маслините
  • Чистият зехтин (непременно купувайте чист – студено пресован – зехтин; преработката унищожава хранителните вещества)
  • Фъстъченото масло и маслата от други ядки
  • Ядките
  • Авокадото

 ОЩЕ ПОЛЕЗНИ МАЗНИНИ: ПОЛИНЕНАСИТЕНИТЕ МАЗНИНИ

Повечето полиненаситени мастни киселини са благоприятни за сърцето, но, като изключим омега-3 мазнините, те не притежават блестящите способности на другите полезни мазнини. Освен това, полиненаситените мазнини съдържат омега-6 мазнини, които са здравословни, ако не прекалявате с тях – а съвременният начин на хранене предполага консумация на до 25 пъти повече омега-6 мазнини от необходимото. Трябва повече да се щадим от омега-6 мазнините, защото те разрушават най-полезните омега-3 мазнини. Като цяло, опитвайте се да получавате необходимите ви полиненаситени мазнини от омега-3 източници.

Ще ги откриете в:

 • Царевичното олио, соевото олио, шафрановото масло, слънчогледовото олио и памуковото масло
 • Тлъстите риби (консервираната риба тон се брои)

 ВРЕДНИТЕ МАЗНИНИ: НАСИТЕНИТЕ МАЗНИНИ

Наситените мазнини предизвикват много неприятности, защото покачват холестерола в кръвта до нива, които запушват артериите. В едно изследване изяждането на едничко парче кейк от моркови и изпиването на един млечен шейк, които съдържали високо количество наситени мазнини затруднило предпазващите сърцето функции на тялото. Прекаляването с консумацията на наситени мазнини може, също така, да увреди молекулите на мозъка, които спомагат за формирането на спомените, увеличавайки по този начин риска от деменция.

Яжте рядко или избягвайте:

 • Месата, особенно онези с видими тлъстини
 • Кожата, тлъстините и тъмното месо на домашните птици
  • Необезмаслените млечни продукти, включително маслото,   пълномаслените сирена, сладоледа, сметаната
  • Повечето твърди маргарини (във формата на калъп)
  • Кокосовото и палмово олио
  • Маста и готовите мазнини за приготвянето на тестени сладкиши

 ДОРИ И НЕ СИ ПОМИСЛЯЙТЕ ЗА ТЕЗИ: ТРАНС- МАЗНИНИТЕ

Тези мазнини са толкова плашещи, че те са забранени в някои градове, а производителите на храни и ресторантите полагат усилия бързо да открият заместители. Транс-мазнините се произвеждат като към течните масла се добавя водород, за да станат те твърди (като калъп маргарин). Преработените храни, които съдържат транс-мазнини имат почти вечен живот по рафтовете на магазините – ироничното е, че транс-мазнините бяха изобретени именно затова: да не позволяват на храните да се развалят. Но се оказа, че транс-мазнините подсилват лошия холестерол, снижават добрия холестерол, запушват артериите и причиняват възпаления в цялото тяло, които могат да причинят безброй проблеми от удар до диабет.

ИЗБЯГВАЙТЕ НАПЪЛНО:

Макар че нещата се променят бързо, не се доверявайте на бързите или преработени храни, на чиито етикети не пише, че не съдържат транс-мазнини (на етикетите на пакетираните храни трябва да са изброени транс-мазнините), включително:

 • Всички пържени във фритюрници храни – чипс, пържени картофи, кръгчета лук, понички и т.н.
 • Повечето бързи храни
 • Захарните бонбони
  • Продаваните печени храни – сладки, пайове, торти, рула, мъфини е други.

Крайният резултат: Пазете се от транс-мазнините, така както избягвате магистралите преди празници. Заради задръстванията.

Източник: Real Age, The Good and Bad Fats

Снимка: www.medicinenet.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *