Учени предупреждават за ГМО опасностите в храната ни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

tomato

Научните изследвания на генетично модифицираните (ГМО) храни, които доминират в храната ни се очаква да показват, че тези храни са безопасни. Но глобален консорциум от учени посочва обезпокояващо сериозни недостатъци в изследванията около тези необозначени ‘Франкен-храни’.*

Изявление, подписано от международна група от 93-ма учени и лекари, събрани под шапката на Европейската мрежа на учените за социална и природозащитна отговорност (European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility), сдружение с нестопанска цел, предупреждава, че изследванията на съдържащите ГМО храни са незадоволителни.

Тези учени са загрижени от това, че ГМО изследователите обикновено са в позиция на сериозен конфликт на интереси. Изследванията са създадени от ‘създатели на ГМ(О) семена и от няколко учени, коментатори и журналисти’ и са ‘подвеждащи и представят невярно текущо наличните научни факти и широкото разнообразие от мнения сред учените по този въпрос’.

Консорциумът предупреждава, че ни приспиват, така че да пренебрегваме потенциалните опасности от ГМО храните. Ние изживяваме на гърба си „…климат на удовлетвореност, който би могъл да доведе до липса на регулаторна и научна тръпка и на нужната предпазливост и това потенциално застрашава живота на хората, животните и околната среда”.

Ева Новотни, един от учените подписали изявлението предупреждава, че биотек компаниите като Monsanto често дори не допускат независими учени да изследват техните ГМО растения.

„Изследванията на компаниите са ‘търговска тайна’ и не са на разположение за открита щателна проверка от страна на външни учени’ казва тя”, казва тя. „ГМ(О) семената за изследване от независими учени са много трудни за намиране и може да са под забрана, освен ако на компанията не е дадено правото да решава какви резултати могат да бъдат огласени (публикувани). Ако ГМ(О) посевите са наистина безвредни, каква търговска вреда би могло да има да се позволи на независими учени да проверяват внимателно изследванията на компанията и да провеждат собствени експерименти, за да потвърдят, че ГМ(О) посевите са наистина безопасни”?

Карл Лоу

* Франкен-храни – от Франкенщайн или опасни за здравето храни, особено що се отнася до съдържанието им на опасни и вредни химически вещества и ГМО…

Източник: Easy Health Options, Scientists Warn About The Dangers On Your Dinner Plate, 5 November 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/scientists-warn-about-the-dangers-on-your-dinner-plate/

Снимка: questgarden.com

Прочетете още статията Топ 20-те най-вредни Франкенхрани, които да избягваме

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *