Неискрените приятели изцеждат енергията ни с всеки провален план

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Те са ненадеждни и емоционално студени – хора, с които се държите приятелски, независимо от това, че изобщо не ги харесвате или сте съперници в дадена област или ги считате за неискрени приятели (от английската дума frenemies), те могат да ви помагат от време на време, но в крайна сметка ще навредят на здравето ви. 

550px-Deal-With-Frenemies-Step-6 

Всичко започва с пропуснато обаждане. Може би тя не ви праща SMS да ви каже, че закъснява. Може би той прави нетактична забележка за дрехите, с които сте облечени. Така ви се иска да мразите този човек, но сте приятели от години. Вече не можете да й/му обърнете гръб.

Здравето ви би предпочело да го направите, обаче. Нарастващи по обем доказателства от психологически изследвания разкриват, че уникалното съчетание от емоционална близост и личностен конфликт превръща неискрените приятели в едни от най-вредните за здравето ви хора. Те не само имат способността да дълбаят направо в онова, от което най-много ви боли, но в същото време прикриват държанието си с фалшивата аура на приятелска прямота. Истината е, че неискрените приятели ви разболяват още повече.

Като начало, хората, които обичате да мразите (или обратното) обикновено са влудяващо безотговорни. Дори и когато казват, че ще закъснеят 15 минути, те някак успяват да закъснеят дори още повече като по този начин ни карат да се чувстваме нервни всеки следващ път когато се правят планове. „Те създават у човек несигурност”, казва пред ВВС Джулиана Холт-Лунстад от Brigham Young University. „Винаги се чудиш дали ще те подкрепят или ще зачекнат отново някоя болезнена тема”?

Неискрените приятели не само ни разочароват. Те изпълват физическото ни същество с непрестанно чувство на безпокойство, което задейства каскада от освободени хормони и повишава кръвното ни налягане до небето. Холт-Лунстад и нейните колеги публикуваха изследване през 2013 година, което показва, че самото стоене в една стая с неискрен приятел—или, на жаргона на психологията, „двойствените взаимоотношения” с такъв човек — водело до рязко вдигане на кръвното в реално време. Именно предчувствието ги ядяло отвътре, мисълта, че трябва да участват в неестествен, често пъти пасивно-агресивен разговор.

Добрите приятелства не ни обременяват по този начин. Поне, не би трябвало. Множество данни потвърждават, че положителните социални взаимоотношения повишават нивата на окситоцин („хормона на любовта”) и на серотонин („хормона на щастието”) в тялото. Смисленото време, прекарано с хора, които обичаме — или дори с такива, които харесваме — също помага за снижаването на биомаркерите за отрицателни физически реакции, като ускорен пулс и нива на кортизола, които показват наличието на стрес. В изследването на Холт-Лунстад кръвното налягане на хората пада когато те взаимодействат с разбиращи ги приятели.

(Очаквайте статия за това как да се справяме с неискрените приятели скоро. ЗВД)

Ние се чувстваме много по-щастливи сред истинските си приятели, защото им вярваме, не само че ще ни вземат прането от обществената пералня или ще гледат кучето ни, докато ни няма, но и че ще избягват чувствителни теми в разговор и ще знаят границата между нападките и искреността. Неискрените приятели може и да успяват да ни помогнат в труден момент от време на време, но онова, което печелят давайки ни дребни частици надежда, те го губят с постоянните си изпортвания. И за разлика от реакциите ни спрямо отявлените ни врагове, конфликтите с неискрените приятели по-скоро остават с нас за дълго и ни карат да си мълчим от страх положението да не се влоши още повече.

„Те са почти част от нас самите”, казва психологът от Университета на Юта, Брет Учино пред BBC, по отношение на близостта ни с неискрените ни приятели. „Така че онова, което те правят и казват може да има много по-голямо въздействие върху нас. И понеже ние сме по-силно свързани емоционално, те имат по-голяма възможност да ни нараняват”.

Колкото и да ни е трудно, най-добрата стратегия за преодоляването на препятствията, поставяни пред нас от неискрените ни приятели е чрез общуване. Няма да успеете винаги да превръщате връзката в истинско приятелство, но всяка уязвяваща реплика или пропуснато обаждане биха могли всъщност да са от небрежност, а не умишлени. Понякога хората са разсеяни. Те забравят да помислят за това как действията им влияят на другите. И макар че е лесно да се преглъщат опропастените план след план, важното е да вземете предвид това как техните действия влияят на вас и на здраве ви.

Крис Уелър

Източник:

http://www.medicaldaily.com/frenemies-are-sucking-life-out-you-one-dropped-plan-time-311638

Снимка: howcaitlingotit.blogspot.com

Прочетете още по темата:

Как да се справяме с неискрените приятели

Вълнуващият цикъл на близостта, окситоцин

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *