Как да се справяме с неискрените приятели

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Щяхте ли изобщо да знаете, че имате неискрени приятели? Това са хората в живота ви, които претендират, че са ви приятели, но вършат някои странно неприятелски неща спрямо вас и то не само от време на време, и в известен смисъл това изглежда съвсем предумишлено направено, за да ви разстрои. Забелязването им и справянето с тях е жизнено важно, за да си запазите ума и да знаете кога да се освободите от приятел, който просто твърде много пресилва нещата.

550px-Deal-With-Frenemies-Step-8

Стъпки

1. Открийте неискрените приятели в живота си.

Преди да можете да се справите с неискрен приятел, вие трябва да знаете, че имате такъв човек за приятел. Някои индикатори могат да са:

Те никога не успяват да се зарадват на късмета ви. Ако нещо хубаво ви се случи, долната им устна се набръчква подигравателно и те няма как да не кажат нещо пренебрежително, подривно или нараняващо.

  • Те са експерти в изкуството на двусмислените комплименти, онези комплименти, които звучат ОК на пръв поглед, но всъщност, погледнати от друг ъгъл са обидни (например, могат да ви кажат нещо като „обичам да си измиеш косата, тя тогава е хубава”, защото това предполага, че сте грозни с неизмита коса). И те сякаш доста често използват това си „изкуство” спрямо вас.
  • Клюкарстват по ваш адрес. Когато вие разберете за това и повдигнете темата пред тях, те отричат всичко или лъжат през зъби, че някой не е разбрал какво са имали предвид.
  • Те винаги злословят по ваш адрес и се опитват да развалят приятелството ви с други хора. 

2. Слушайте собствените си инстинкти.

Как ви кара да се чувствате общуването ви с такъв човек? Възвисявате ли се в присъствието им или те винаги успяват да ви оставят без енергия и унили или неподкрепени? Ако забележите, че когато сте тъжни или нещастни те са много по-често около вас, отколкото когато сте енергични в контролирате нещата, това е индикатор, че сте с човек, който разпръсква нещастие и има за цел да разстройва човек, за да го контролира и манипулира. Освен това, ако след като прекарвате време с тях вие се чувствате изцедени и не сте доволни от себе си, тогава не сте с добър приятел – добрите приятели ви карат да се чувствате добре и в разбирателство със себе си. Следете за неща, подобни на изброените по-долу и внимавайте:

  • Когато се опитвате да се усъвършенствате, като например, да отслабнете, да учите по-усърдно, да се стремите към повишение и т.н., те правят всичко по силите си да саботират усилията ви. Наистина, те дори може да ви насърчават да правите неща, които вредят на напредъка ви като например да злословите по адрес на шефа или да ядете сладки неща през уикенда. Неискрените приятели изваждат най-лошото в човек, защото отношенията ви с тях са вредни за вас.
  • Те никога не се вълнуват истински от онова, което е най-добро за вас и вие го знаете. Всъщност, вие усещате, че всеки път когато искате да говорите в тях за нещо, те със сигурност стават много свадливи, вдигат очи нагоре, правят груби забележки или просто са отрицателно настроени относно всичко, което се опитвате да правите.
  • Помолили сте този човек да ви помогне за нещо седмици предварително, но когато дойде моментът те ви излиза с наистина нескопосано извинение, за да се измъкне от обещанието си. И го прави отново и отново.

 3. Направете промени.

Ако не сте сигурни дали някои е или не ваш неискрен приятел, обсъдете проблемите си с приятел, в когото сте напълно сигурни и около когото не се чувствате нещастни. Този човек може да внесе нова перспектива в ситуацията, поглед, който да ви помогне да осъзнаете стойността на отношенията ви с неискрения ви приятел. Непременно се уверете, че говорите с човек на когото можете да вярвате и който е малко вероятно да каже за разговора ви на неискрения ви приятел. Неискрен приятел, който подозира, че сте го разкрили като говорите с други хора (и следователно предупреждавате другите), може да е много неприятна компания.

4. Говорете направо с неискрения си приятел/ка.

Вместо да се цупите и да носите този товар на плещите си, действайте и изразете онова, което ви притеснява пред този човек. Избягвайте да се правите на уязвими или на стресирани; просто се придържайте към фактите и посочете как ви карат да се чувствате някои от случващите се неща. Например:

  • „Много ме обиди когато ми каза, че костюмът ми е твърде тесен пред целия клас по танци. Наистина ли не знаеше, че постъпваш зле”?
  • „Имам те за приятел/ка. Като такъв, вчера ти наистина ме нарани като каза по време на разговора ни в групата, че съм твърде празноглав/а и че лесно се разсейвам, за да пиша хубави речи. Зная, че си мислиш, че го каза по шеговит и забавен начин, но понякога не съм наясно, наистина ми се стори безвкусен начин да се шегуваш, защото всичко беше за моя сметка”.
  • „Наистина съм разочарован/а когато казваш неща, които звучат по един начин, но означават нещо друго, като когато казваш, че джинсите, които си купих са чудесни… за цената, която съм платил/а, все едно намекваш, че съм си купил/а евтини джинси, които всъщност не изглеждат много добре”. Защо ти е толкова трудно да се мил/а и открит/а с мен вместо да ми се подиграваш през цялото време”?

5. Очаквайте неискреният ви приятел да се учуди или да отрича.

Когато сте прями за чувствата си, вие в основни линии предизвиквате неискрения си приятел/ка и ги принуждавате или да си признаят, че хитруват или да отрекат. Реакцията им може да е едната или другата и дори, а да отрекат, те може да не спрат с това си поведение и да продължат да се държат по същия начин, за да ви нараняват. Или могат да ви се ядосат и да откажат да го обсъждат, в който случай това за вас е много ясна индикация, че може би е време да сложите край на това така наречено приятелство.

  • Помнете че ако им прегреят чивиите, на вас вече не ви пука много за тях така или иначе. Поне истината ще е излязла наяве и ще ви позволи да започнете да се фокусирате повече върху останалите взаимоотношения в живота ви. 

6. Бъдете реалисти относно шансовете да останете приятели с неискрения приятел.

Макар че е важно да съчувствате и да осъзнавате, че неискреният ви приятел може да е попаднал в модел на трудни взаимоотношения с другите и да се възприема за умен/а, духовит/а или по-добър/ра, еднакво важно е да се грижите за себе си. Ако неискреният приятел дори и веднъж се държи с вас по този начин, вие никога няма да се чувствате в безопасност, подкрепени или щастливи в негово присъствие.

7. Вгледайте се в себе си.

Възможно ли е и вие да притежавате някои черти на неискрен приятел? Друженето с хора, които използват шегите и думите, за да очернят другите е заразително, особено ако е налице стремеж да сте част от популярната група или „алфата”. Бъдете честни в самооценката си и признайте пред себе си ако имате поведение и отношение на неискрен приятел/ка с вашите приятели. И сложете край на това.

8. Разделете се.

След като веднъж осъзнаете, че си имате работа с неискрен приятел и сте го попитали за причините, но няма вероятност за промяна в поведението и отношението на вашия неискрен приятел, тогава се отдръпнете от провалилото се приятелство. Напомнете си, че не слагате край на приятелство, а на спирала от токсични взаимодействия и че и двамата ще сте по-добре ще спечелите от раздялата и от поемането по собствен път. Най-вече останете любезни и мили към тях по един сдържан начин. Не е нужно да триете сол в раната.

Крис Уелър

Източник:

http://www.wikihow.com/Deal-With-Frenemies

Снимка: howcaitlingotit.blogspot.com

Прочетете още по темата:

Неискрените приятели изцеждат енергията ни с всеки провален план

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *