Стволови клетки ще заместват увредените нерви при Паркинсон

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Parkinons stem cells

Важно научно откритие за лечението на Паркинсон: Стволови клетки ще заместват увредените нерви и ще премахват симптомите

Ново лечение носи надежда за страдащите от Паркинсон, благодарение на голямо научно откритие направено в изследване със стволови клетки, чрез което успешно се заменят увредените нерви. Шведски изследователи откриха как да създават моторни неврони, които изчезват в мозъка на пациентите с Паркинсон. Те са публикували заключенията си в списанието Cell Stem Cell.

Учените от Университета Лунд са използвали човешки ембрионални стволови клетки (hESC) от ин витро оплодени ембриони и ги отглеждат в моторни неврони. Невроните били трансплантирани в мозъците на плъхове страдащи от болестта на Паркинсон и в продължение на пет месеца нивата на допамин се покачили отново до нормалните си стойности. В момента, един милион души живеят с болестта на Паркинсон в Съединените щати като 96 процента от тях са диагнозирани след 50-годишна възраст.

Паркинсон е нелечимо прогресивно развиващо се заболяване, което превзема тялото и лишава човек от контрол над него според фондацията Parkinson’s Disease Foundation. То засяга нервната система и движението, причинявайки треперене, скованост, бавни движения, влошена стойка и равновесие, промени в говора и други променящи живота симптоми. Тази плавна загуба на двигателните умения отчасти се причинява от смъртта на нервните клетки, които контролират допамина в мозъка. Изследователите не знаят точно защо този невротрансмитер започва да измира, но след като нивата на допамин спаднат, мозъкът губи способността си да регулира особено важни движения на мускулите.

„Нашето изследване представлява важен крайъгълен камък в предклиничното оценяване на извлечените с hESC допаминови неврони и предоставя основна подкрепа за ползата от тях при лечението на болестта на Паркинсон”, казва водещият автор на изследването Малин Пармар от Университета Лунд в съобщение за пресата.

Има налични лекарства за пациентите с Паркинсон, обаче, нито едно от тях не успява успешно да спре действието на болестта. Това изследване е само първата стъпка към ново лечение, но то е и огромно и важно откритие в изследванията на болестта на Паркинсон. Учените трябва все още да видят дали могат да спират симптомите на Паркинсон при животни в дългосрочен план. След това те ще трябва да открият дали ще могат да репликират открития метод при хора. Ако лабораторните тестове са успешни, изследователите биха могли да използват тъкани от абортирани човешки зародиши – една от няколкото възможности, понеже наличността на клетки е ограничена. Това ще спомогне заместването със стволови клетки да се превърне в реална и терапевтична възможност за пациентите с Паркинсон, които се нуждаят от hESC за да е лечението им успешно.

Роджър Бейкър от болница Аденбрук и от Университета на Кеймбридж прегледа изследването и предупреди, че изследователите трябва да са прецизни в действията си без да се втурват прибързано към клинични тестове. „Изисква се разбиране на историята на цялата област на основаващите се на клетки терапии за болестта на Паркинсон и на някои от получилите се грешки”, казва Баркер. „Това изисква познание за това как би следвало да изглежда крайния продукт и за необходимостта целта да се постигне в сътрудничество без да се изкушават да минават по преки пътища, защото прибързаните клинични изпитания могат да повлияят отрицателно на цялата област на регенеративната медицина”.

Саманта Олсън

Източник:

http://www.medicaldaily.com/parkinsons-disease-breakthrough-stem-cells-may-replace-damaged-nerves-reverse-309954

Снимка: plus.google.com

Прочетете още за болестта на Паркинсон:

Паркинсон излекувана от ужилвания от пчели?

5 лесни стъпки предпазват от Паркинсон

Болестта на Паркинсон, естествени лечения

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *