Болестта на Паркинсон, естествени лечения

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

parkinsons_disease_overview_slideshow

Има редица хранителни вещества, които забавят или спират болестта на Паркинсон в лабораторни модели и при хора, макар че по-голямата част от научните и клинични изследвания не доказват убедително тяхната ефикасност.

Подобряване на състоянието при Паркинсон

Някои аминокиселини (частици, изграждащи протеините) поддържат производството на допамин. Други подобряват функцията на ензимите за синтезирането на допамин. Има също така няколко аминокиселини, които предоставят антиоксидантни свойства за митохондриалната функция.

 • Ацетил-l-карнитин ежедневно с R-алфа липоева киселина:Това бе демонстрирано в клетъчен модел на болестта на Паркинсон, както и в модел с плъхове на болестта на Паркинсон, че предпазва от влошаването на митохондриите и че подобрява функцията на мозъка.
 • Триптофан: Тъй като лечението с L-dopa изглежда снижава нивата на триптофан в мозъка, при много пациенти, вземащи L-dopa настроението и функционалните способности се подобряват когато им се дава триптофан или 5-HTP (по 150-300 мг два пъти дневно), които са прекурсорите на серотонина. Невротрансмитерните пътеки на серотонина са свързани с настроението, съня, паметта и  познавателната способност.
 • N-ацетил-цистеин: 100-250 мг дневно. Този антиоксидант помага за регенерирането на глутатиона и следователно се счита, че предпазва от унищожаването на митохондриите при болестта на Паркинсон. По-високите дози (5000 мг дневно) могат да се използват в продължение на един месец за бързо овладяване на симптомите и след това да бъдат намалени.
 • Тирозин, D-фенилаланин : Четох, че хранителни добавки с аминокиселината тирозин (1-3 грама) заедно с D-фенилаланин (100-250 мг), вземани по два пъти дневно преди хранене в продължение на четири седмици доказано значително е облекчило сковаността и депресията, както и е подобрило ходенето и говора, но не и треперенето при 15 пациенти с болестта на Паркинсон.
 • L-метионин: Можете да взимате по 2 грама дневно и след това постепенно да увеличавате дозата до 5 грама на ден за няколко месеца преди да намалите дозата обратно до 1 грам на ден, за да облекчите симптомите.
 • Таурин с магнезий: Съобщава се, че намалява треперенето при пациенти с Паркинсон.
 • DMSA или EDTA хелатори: Използват се наред с антиоксиданти в хранителни добавки, ако има причина за подозиране на отравяне с тежки метали от предишно излагане на олово, кадмий, живак или арсеник. Има орални форми на EDTA, които действат бавно и са безопасни, но още не са поставяни на клинични изпитания. 
 • Коензим Кю10: Недостига му се очаква с остаряването, както и ускоряването на този недостиг при хронични заболявания. Недостигът на CoenzymeQ10 се открива при около една трета от случаите на Паркинсон. В изследване с участието на 80 пациента с ранна форма на Паркинсон, дозите от 1200 мг дневно Coenzyme Q10 подчертано спират развитието на болестта им. Пациентите в това изследване били проследени в продължение на 16 месеца или до развитието на инвалидност изискваща лечение с леводопа.
 • NADH: 2.5 до 5 мг през сутрин, за да помогне за регенерирането на глутатиона в невроните при болест на Паркинсон.
 • Мелатонин: 1 мг един час преди лягане 5 дни в седмицата. При лабораторни животни, на които давали MPP (1-метил-4-фенилпиридиниум) за причиняване на Паркинсон, мелатонинът предотвратил симптомите. (Токсинът MPP може да доведе до Паркинсон като причини оксидативно увреждане на нервните клетки.) 

parkinson's

Екстракти от фитонутриенти

Много сходно като при лечението на Алцхаймер, тези фитонутриенти са безопасни и могат да са полезни в много случаи

 • Екстракт от листа на ашваганда: Силно намалява физиологичните и неврологични аномалии в животински модели на болестта на Паркинсон съобразно дозите когато са лекувани в продължение на една седмица, три седмици и до девет седмици.
 • Черен чай (екстракт) и кафе: Мета анализ на изследвания показа, че приемът на кофеин се свързва с намален риск от развиването на болестта на Паркинсон при мъжете. Други автори на изследвания откриха, че екстрактът от черен чай предпазва и дори премахва увреждането на невроните в плъхове с болестта на Паркинсон и заключиха, че ежедневната консумация на черен чай забавя развитието на болестта, както и забавя възникването на болестта на Паркинсон. Голямо изследване съобщи, че има по 10.5 случая на болестта на Паркинсон на 10000 човеко-години сред хората непиещи кафе, и само по 1.7 случая при онези, пиещи повече от 800 мл.
 • Рутин: Този флаваноид се съдържа в много храни, включително в елдата, портокалите, грейпфрутите, лимоните, ябълките, черниците, червените боровинки и прасковите с трудно отделящи се костилки. В животински модели на болестта на Паркинсон, екстрактът от рутин предпазва допоминергичните неврони от оксидативен стрес, а йерба мате (съдържа рутин) снижава признаците на болестта на Паркинсон.
 • Екстракт от гинко билоба: Показва неврозащитни свойства в животински модели на болестта на Паркинсон.
 • Ресвератрол: Забавя оксидативното увреждане и изчерпването на допамин в животински модел на болестта на Паркинсон.
 • Mucuna pruriens: Билка, която може да действа като антиоксидант и стимулатор на допамина. 

Поддържане с хранителни добавки

 • Витамин B6 50-100 мг на ден с 30 мг цинк дневно: Подобрява ефективността на едновременното лечение с L-dopa или Sinemet (L-Dopa и Carbidopa) при около 40 процента от пациентите. Най-добре е да се взима вечер, ако сутрин се взимат прекурсори на допамина. Също така, витамин B6 намалява треперенето. Изследваните 60 пациента с болестта на Паркинсон имат значително намаляване на треперенето (при 12 от тях то напълно изчезва) след използването на 300-400 мг дневно.
 • Витамини C и E: Данни за пациентите и малки изследвания показват ползите от вземането на витамин C (по 3000 мг дневно) и на витамин E (по 882 мг дневно) като хранителни добавки наред с други антиоксиданти, използвани заедно, дори забавят времето (с 5.5 години) до настъпването на необходимост от лечение с levodopa в най-ранните етапи на болестта в една група в сравнение с група без прием на хранителни добавки.
 • Селен: 100 микрограма на ден. Този антиоксидант спомага повишаването на нивата на глутатиона.
 • Масло от пшеничен зародиш (октакозанол): При вземане по 28-56 г дневно се съобщава, че количеството облекчава симптомите (освен когато се пие L-Dopa).
 • Масло от вечерна иглика: Съобщава се, че намалява треперенето.

 Други интервенции, които да се вземат предвид

Електро-акупунктура: Китайски изследователи съобщават през 2011 година, че стимулиране със 100 Hz дневно в две акупунктурни точки (ST36 и SP6) в голяма степен предпазва клетките substantia nigra в миши модел на болестта на Паркинсон. Те препоръчват електро-акупунктура като обещаваща терапия за лечението на болестта на Паркинсон.

Физически упражнения: Вдигане на тежести и сърдечно-съдови упражнения подобряват симптомите на болестта на Паркинсон. Упражненията за издръжливост подобряват познавателната функция при стареещи мишки и при възрастни хора с болестта на Паркинсон.

Упражнения на мозъка: Много изследвания показват, че по-възрастните хора подобряват очаквания си срив в мисленето с някои умствени упражнения, полезни, както за пациенти с Алцхаймер, така и за пациенти с Паркинсон. Слушането на успокояваща музика подобрява походката и свързаните с походката дейности, но упражненията за мозъка като цяло изглежда не подобряват повечето други симптоми при пациенти с Паркинсон. Полезни упражнения за мозъка включват: намиране на ново хоби, пътувания, започване на работа на непълно работно време, посещаване на семинари и мероприятия за възрастни по интересни теми, доброволческа работа, учене на чужд език, развиване на нов талант или умение или организиране на забавления.

Горещо ви препоръчвам да се четете вдъхновяващи автори като Уейн Дайър, Естер Хикс, Майкъл Бекуит и Екхарт Тол (или учителя Петър Дънов, Хорхе Букай, Далай Лама и т.н. – бел. на ЗВД), за да разширите познанията си относно кое е най-важното в живота (във взаимоотношенията), като в същото време изпълнението на техните напътствия ще ви донесе чувство за спокойствие, благодарност и любов.

Чувствайте се добре относно здравето си,

Д-р Майкъл Кътлър

Източник: Easy Health Options, Natural Therapies For Brain Health and Parkinson’s, 16 December 2013

http://easyhealthoptions.com/easy-health-options-digest/natural-therapies-for-brain-health-and-parkinsons/

Снимки: www.webmd.com  ; easyhealthoptions.com

Прочетете още по темата:

Паркинсон излекувана от ужилвания от пчели?

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *