Тайни трикове за справяне с напълняването по празниците

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

christmas table GI

Ето нещо, което трябва да запомните преди започването на безкрайните празнични маси. То е много важно, но изглежда никой не го знае…

Можете да намалите калориите и въпреки това да качите килограми. Можете да правите упражнения до припадък и пак да си останете с автомобилната гума около талията.

Истината е, че ние не напълняваме, защото ядем твърде много. Нито пък защото мързелуваме.

Запазването на стройната фигура се свежда до следното: Хормоните ни карат да пълнеем.

Но днес аз ще ви покажа как да ги победите с няколко трика на хранене и с няколко мощни хранителни вещества, които използвам в клиниката си, за да предотвратявам хормоналното натрупване на тлъстини.

Казусът: Хормонът инсулин е фактор номер едно за натрупване на тлъстини в тялото. Именно той казва на тялото да трупа килограми.

Тялото произвежда буря от инсулин когато ядете храни с висок гликемичен индекс. Общото правило е, че въглехидратите са храните с най-високия ГИ.

Моите пациенти се учудват когато им кажа коя е храната с най-висок ГИ, която клиниката някога е изследвала.

Искате ли да познаете коя е тя?

Любимият по празниците царевичен хляб. Всеки път когато погълнете хапка царевичен хляб, инсулинът потича в кръвта ви. И казва на тялото да складира калориите под формата на тлъстини.

Цялата тази кръвна захар означава, че тялото трябва да произвежда инсулин, за да я преработва. В крайна сметка тялото ви се уморява и спира да реагира, което се нарича инсулинова резистентност.

Кръвната захар, която тялото не може или не иска да преработи се складира под формата на тлъстини. Така че именно храните с прекомерни въглехидрати могат да ви направят дебели.

Аз отивам още една стъпка по-нататък с пациентите си. Идеята е да се ядат храни, които не карат кръвната захар да скача, както и да се позволи на кръвната захар да се снижи отново след ядене. Не искате инсулинът ви да остане висок твърде дълго.

Това означава ядене на храни с нисък гликемичен товар (ГТ).

Гликемичният товар представлява просто число, което получавате като умножите изчисления гликемичен индекс (ГИ) на дадена храна по общото количество въглехидрати във всяка порция, която изяждате.

Това е много по-практично за ежедневието ви, защото ГТ ви показва колко можете да напълнеете от дадена храна. Това е свеж поглед към храните, които ядем всеки ден. Някои стойности на гликемичния товар (ГТ) може да ви изненадат – особено на храни като динята… висок ГИ, но нисък ГТ.

Аз считам храните с гликемичен товар под 10 за добър избор. Фасул (1 ч.ч.), леща (1 ч.ч.), доматен сок (1 ч.ч.), натурално прясно мляко (1 ч.ч.), натурално кисело мляко (1 ч.ч.), броколи (варено), зеле (варено), моркови (сурови), целина (сурова), карфиол, зелен фасул, гъби, грах (замразен), домати, спанак, ябълки, пъпеш, грозде, грейпфрут, портокал, праскова, круша… При тях свети зелената светлина. Храните, попадащи между 10 и 20 по скалата за ГТ (виж по-долу) са по-скоро в обсега на жълтата светлина: не е зле да ги похапвате, но действайте предпазливо.

За храните с гликемичен товар над 20 свети червена светлина. Те не само ще ви накарат да напълнеете, но и ще ви пречат да отслабнете. Яжте тези храни пестеливо и се опитайте да ядете протеини вместо тях. Протеините имат гликемичен товар, равен на нула. Можете да видите пълната таблица за гликемичен товар на храните на английски на адрес: http://www.alsearsmd.com/pdf/Glycemic_Index.pdf – а тук можете да намерите таблицата на български език.

Има също така няколко хранителни вещества, които могат да ви помогнат да подобрите начина, по който тялото ви използва инсулина и да ви направят по-чувствителни към него, за да действа по-добре:

1) Чаят от листа от банаба е традиционен на Бали за регулиране на кръвната захар.

Учените медици смятат, че полезното въздействие на листата на банабата върху кръвната захар се дължи на високата концентрация на коросолова (corosolic) киселина. Тя имитира инсулина като прехвърля захарта от кръвотока в клетките.

Множество научни изследвания доказват ефикасността на листата от банаба. Те снижават кръвната захар и не причиняват странични ефекти. 50 мг екстракт от листа на банаба с 1-2 процента коросолова киселина ще ви помогнат да контролирате кръвната си захар.

2) L-карнитинът  подобрява инсулиновата чувствителност при хората с диабет тип 2.

Проблемът е, че тялото не може да прави достатъчно l-карнитин само с яденето на месо. Така че аз препоръчвам вземането на хранителни добавки с един грам на ден в течна форма. Така веществото е по-лесно усвоимо в сравнение с вариантите на прах и капсули. Непременно намерете хранителна добавка, която използва l-карнитин от естествени източници.

3) Хромът е още един важен минерал, който помага за контролирането и повторното изграждане на чувствителността към инсулина.

Без достатъчно хром в тялото, инсулинът просто не действа както трябва.

Хром има в много храни, включително в бирената мая, месата, кората на картофите,  сирената, меласата, пресните плодове и зеленчуци.

Въпреки че хромът се съдържа в много хранителни източници, изследванията показват, че в хранителния режим на 90 процента от американците има недостиг на хром.

Но човек не може да пие просто какъвто и да било хром като хранителна добавка. Някои видове всъщност повече вредят, отколкото помагат. И изследванията показват, че хромът се нуждае от ниацин, за да е ефикасен.

Търсете хром полиникотинат или хром, комбиниран с ниацин, който е безопасен и ефикасен като хранителна добавка. Взимайте по 400 микрограма на ден.

Бъдете здрави,

Д-р Ал Сиърс

Източник: Al Sears MD, Holiday Fat-Fighting Secret

http://www.alsearsmd.com/2013/11/holiday-fat-fighting-secret/

Снимка: www.lovefood.com

Прочетете още статията: Хром срещу диабет

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *