Бял трън за силна лимфна система

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Знаете ли, че белият трън (също наричан магарешки бодил) е не само естествено лечение за чернодробни заболявания… но, че също така забавя растежа на рака на кожата, гърдата и простатата … и лекува камъни в жлъчния мехур?

milk_thistle-500x333

Белият трън (Silybum marianum) е цъфтящо растение от семейство сложноцветни. Нарича се така заради бялата, прилична на мляко течност, която се процежда от листата при натиск. Зрелите му семена се използват за извличане на билково хранително вещество, което се използва от повече от 2000 години като естествено лекарство при заболявания на черния дроб и жлъчката  като хепатит С, жълтеница и цироза.

Той се използва и за лечение на малария, меланхолия и чума—и се счита, че намалява въздействието на токсини като тези в отровните гъби.

Ползите от терапевтичните свойства на белия трън идват от съединението, познато като силимарин, което е изградено от 3 флавоноиди с ненадминати антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Силимаринът възстановява и детоксикира черния дроб чрез образуването на нови чернодробни клетки—като предоставя защита срещу токсичното увреждане, подобрява цялостната функция на черния дроб и премахва натрупалите се отпадни материали.

Подобрява кръвообръщението, здравето на лифната и сърдечносъдова системи—и предотвратява болестта на Алцхаймер

20-ти век откри множество ползи за здравето от белия трън освен пръвоначалната му терапевтична полза като средство за детоксикиране на черния дроб.

Днес ползите от белия трън се използват за:

 • Снижаване нивата на холестерола, което подобрява сърдечносъдовото здраве
 • Намаляване разделянето на раковите клетки при рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво, простатата, шийката на матката и бъбреците
 • Намаляване увреждането на клетките, причинено от химиотерапия и лъчетерапия
 • Предотвратяване болестта на Алцхаймер
 • Стабилизиране нивата на кръвната захар
 • Предпазване от преждевременно стареене
 • Предпазване от увреждане от слънцето и от други проблемни заболявания на кожата
 • Борба със свободните радикали чрез антиоксидантните си свойства
 • Лекуване на симптомите на менопаузата
 • Лекуване на чревни и хранисмилателни проблеми
 • Лекуване на симптомите при отравяне с червена мухоморка (Amanita phalloides)

Ползите от белия трън са, че защитава кръвообръщението като помага на черния дроб да изхвърля токсините от кръвта и така поддържа лесното протичане на кръвта през цялото тяло.

Предпазва от и лекува рак—и стимулира лимфната система

Първите изследвания в епроветки и с лабораторни животни показаха, че съединението силимарин в белия трън помага за предпазване от и лечение на рак. Необходими са, разбира се, изследвания с хора, за да се открие ролята на силимарина за профилактика и лечение при хората.

Още ползи от белия трън – той подсилва лимфната система, която се явява основен компонент на имунното здраве. Далакът, често назоваван „сърцето” на лимфната система, особено се повлиява от белия трън. Тези ползи на белия трън са показали, че ефикасно лекуват заболявания на далака като възпален далак, който е резултат от претоварен и бавно действащ черен дроб.

Много здравни експерти смятат, че дозата от по 200 мг бял трън на ден стимулира цялостното здраве на червата, лекува храносмилателни проблеми като запек. Запек се появява когато перисталтиката на тънките черва е твръде бавна и не придвижва адекватно отработената храна в дебелото черво за изхвърлянето й.

Белият трън има лаксативен ефект като подсилва производството на жлъчен сок, който е отговорен за разграждането на мазнините и холестерола в червата—и стимулира изхождането. Като увеличава производството на жлъчен сок, ползите от белия трън също така снижават риска от формирането на камъни в жлъчката.

Белият трън също така има успокояващо действие, което означава, че омекотява и овлажнява лигавицата, лекува възпаление на чревните стени и облекчава симптомите при заболявания като синдром на дразнимото черво. Той също така облекчава възпаления на жлъчния мехур, като помага за изчистване на застояли лепкави отпадъци, които могат да запушат жлъчните канали. Белият трън се използва и за лечение на и предпазване от камъни в жлъчката—защото той помага за бавното разтваряне на тези твърди минерализирани камъни.

Преди да въведете белия трън като част от здравословния си режим, консултирайте се с лекар. Страничните ефекти са леки и могат да се изразят в разстроен стомах, диария и обрив.

Не пийте бял трън при бременност и кърмене или ако сте диагнозирани с рак на простатата, матката или гърдата. Трябва да избягвате бял трън и ако пиете лекарства за разреждане на кръвта, алергия, безпокойство, холестерол, припадъци или рак.

Даника Колинс

Източници:

http://undergroundhealthreporter.com/benefits-of-milk-thistle/#axzz39Uur6ids

Снимка: www.keepthetailwagging.com

Прочетете още за лимфната система:

Колко полезна е лимфната система

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *