Ги – 15 изключителни ползи и рецепта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ги се използва от хиляди години, буквално. То наистина е „древна” храна и определено не е модна тенденция. Първата позната употреба на масло датира 2000 години преди Христа. То става много популярно в по-студената северна част на Индия, докато не оцеляло много в южните по-топли региони на страната. Счита се, че именно южняците започнали да пречистват маслото, за да го предпазят от разваляне.

ghee-1

Ги преди се считаше за нездравословно, поради съдържащите се в него наситени мазнини, но изследванията вече доказаха истината за това кои мазнини са полезни. (Полезните и вредните мазнини: най-доброто класиране) Ги е сред здравословните мазнини, които непременно трябва да имате в кухнята си.

Съвременната наука вече потвърждава онова, което Аюрведа казва за здравето от хиляди години: маслото ги е съвкупност от ползи за здравето и готвенето и е полезно както за ума, така и за душата.

Считам ги – форма на пречистено масло – за основана мощна храна. Ето няколко ползи, които сме открили през годините откакто използваме ги. Ако за вас ги е новост, вижте как да си го приготвяте в края на статията, но първо да видим някои от ползите, предоставяни от това масло

Чудесно и вкусно за готвене

1. Ги има висока точка на горене

Ги има висока точка на горене – 250 °C или 482 °F.
Можете да готвите и да пържите с ги и то няма да се разгради в свободни радикали, както го правят много други готварски мазнини.

2. Ги не се разваля лесно, така че не трябва да го държите в хладилника.

Някои ги смеси траят до 100 години.

3. Добра поносимост

Ги е малко вероятно да има вредно въздействие върху хора с нетърпимост към млечни продукти или казеин.
Ги се прави от масло, от което твърдите частици и нечистотиите от млякото са премахнати, така че повечето хора, които не понасят лактоза или казеин нямат проблеми с ги.

Силно хранително:

4. Богато на полезни витамини

Ги е богато на мастно разтворимите витамини A, D и E.

5. Ги е богато на витамин К2 и на CLA

Пречистеното масло ги е богато на витамин К2 и на CLA (конюгирана линолова киселина) – антиоксидант с противовирусни свойства ако е получено от хранени с трева крави.

Още по темата: Незаменимият за здравето витамин К

Енергия и контролиране на теглото

6.  Ги е богато на хранителни вещества

Подобно на кокосовото масло ги също е богато на множество хранителни вещества.
Ги е богато на средно-верижните мастни киселини, които се усвояват директно от черния дроб (като въглехидрати) и се изгарят за енергия. Атлетите могат да използват ги като постоянен източник на енергия.

7. Отслабване

Енергията от тези средно-верижни мастни киселини може да се използва за изгарянето и на други мазнини в организма и следователно за отслабване.

Храносмилане и укрепване на имунитета

Ги (за разлика от други масла) е богато на бутирова киселина, късо-верижна мастна киселина. Полезните чревни бактерии преобразуват фибрите в бутировата киселина и след това я използват за енергия и за укрепване на чревната стена. Здравото тяло, следователно, прави своя собствена форма на „ги”, но вие можете да помогнете в голяма степен, ако го консумирате.

Прочетете още: Какво те искат НИКОГА да не разберете за истинското масло

8. Здрав храносмилателен тракт

Изследвания показват, че хората с болен храносмилателен тракт не произвеждат бутирова киселина.

9. Здрава имунна система

Изследвания показват, че адекватното призводство на бутирова киселина подсилва производството на Т-клетките убийци в стомаха и червата и по този начин поддържат силна имунната система.

10. Противовъзпалително и противораково действие

 • Изследователите използват орално бутират като хранителна добавка и правят бутиратови клизми за лечението на възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и улцерозен колит.
 • Лекарите, практикуващи Аюрведа използват клизми с ги от векове за снижаване на възпалението.

11. Добър апетит  

Ги стимулира секретирането на стомашна киселина и по този начин спомага храносмилателния процес. По-доброто храносмилани е равно на по-добро здраве и на отлсабване.

Ум и душа

12.  Молекули на емоциите

Изследвания днес вече разкриват, че отрицателните емоции имат химическо естество. Именно това твърдят древните култури от край време – умът и тялото са едно. Тези химикали биват привличани и складирани в мазнините. Ги може да се използва да замести тези мазнини. Плюс това, ако се използва правилно при детоксикация, то може да привлече и да премахне тези токсини, така че те да бъдат изхвърлени от тялото.

13. Положителна храна

В Аюрведа ги се счита за една от най-сатвичните (възможно най-чистите) храни. Сатвичните храни насърчават положителността, растежа и разширяване на съзнанието.

14.  Свещена крава

Положителните незабележими последици от ги се казва, че се дължат на факта, че то идва свободно от крави. Кравите се считат за изключителни или свещенни в много хинду култури. Млякото от крави, следователно, съдържа есенцията на всички тези енергии, а ги е есенцията на млякото.

Билкова енергия

15. Пържете подправките си в ги  

Много от лечебните свойства на билките и подправките могат да се усвоят и пренесат до конкретни места в тялото с ги. Ето защо Аюрведа използва ги в хиляди различни билкови лекове.

Можете да правите същото като пържите кухненските си подправки в ги преди да ги добавяте в ястията.

Още по темата: Четирите нездравословни „здравословни олиа”, които никога не трябва да консумирате!

ghee-2

Рецепта за приготвяне на ги

Да започнем с това, че: Истинско натурално масло се прави лесно у дома

Направа и съхранение на ги

Ги се прави по същия начин като пречистеното масло, но приготвянето му отнема по-дълго време.

Двете неща, които карат ги да се разваля са водата и слънчевата светлина.

 • Винаги дръжте ги в добре затворен буркан на тъмно.
 • Ги ще се запази 2-3 месеца в херметически затварящ се стъклен буркан.
 • Ако го държите в хладилника без да го отваряте, ги може да изтрае до една година.

Какво ви трябва:

 • 453 мг органично натурално масло от животни хранени с трева
 • Съд с дебело дъно от неръждаема стомана
 • Дървена лъжица с дълга дръжка
 • Решетеста лъжица
 • Малка цедка
 • Тензух
 • Сух и чист стъклен буркан

Метод на приготвяне

 1. Сложете маслото в дълбока тенджера на средно силен огън и го оставете да се разтопи бавно (това е много важно) като от време на време го бъркате с лъжицата. Когато маслото се разтопи и заври, намалете още малко огъня до слаб. Важно е течността да продължи да къкри, образувайки малки балончета.
 2. Продължете да бъркате от време на време 20-30 минути докато млечните протеини се отделят от златистата течност. Отгоре ще се образува бяла пяна, и парченца млечни мазнини ще паднат на дъното на тенджерата. Леко препенете пяната с решетеста лъжица и я изхвърлете. Може отново да се образува пяна, което е добре. Препенете и изхвърлете отново. Сега млечните мазнини на дъното ще продължат да покафеняват. Това също е добре, защото именно от тях идва специфичния „орехов” вкус на ги.
 3. Продължете да варите ги на тих огън докато те покафенеят, но без да прегарят. Внимавайте, защото на този етап ги може бързо да прегори. Махнете от огъня и оставете ги да изстине до стайна температура. През сгънатия на няколко слоя тензух, поставен върху цедката бавно налейте маслото в буркана. Покрийте буркана и го оставете да изстива една нощ. Резултатът? Пречистено масло с красив златист цвят, което е чисто течно злато.
 4. Макар че то леко ще се сгъсти на стайна температура, дръжте го в хладилника, за да е повече като маслото, което можете да мажете. Можете да запазите ги на стайна температура няколко седмици, ако е в добре затворен буркан. В хладилника то може да издържи месеци. Понеже мазнините поемат околните миризми, важно е да го държите в хладилника в херметически затварящ се буркан.

 

Източници:

http://www.care2.com/greenliving/15-amazing-benefits-of-ghee.html

https://draxe.com/ghee-benefits/
Снимки: healthy.bestglam.net; bewellhealthy.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *