Старото колело или как да засадим 11 билки в градината

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Представям по-подробно описание за отглеждането на единадест билки в градината с полезни съвети и за навън и за вътре.

herb-garden1-450x316

Градината от питателни билки пред кухненската врата е истинско удоволствие, тъй като отглеждането на билки е доста лесно, а много от сортовете имат и декоративни елементи, които придават цвят и плътност на градината. Снимките илюстрират как от нищо можете да направите много и са само примерни идеи. Вие можете да използвате всичко налично и да създадете своето кътче на ароматите, своя  кулинарен рай …

Отглеждането на билки ви спестява времето, което ще изгубите да ги търсите по пазарите, както и пари, особено през зимата. А прясно откъснатите ароматни билки, които ще използвате в салатите и ястията си са несравними с нищо и не могат да се изразят в пари.

Следва описание за отглеждането на 11 любими билки…

1 Босилек

Искате пикантни сосове за спагетите които правите? Оставете това на листата босилек. Има повече от 30 сорта босилек, но сладкият босилек е най-често срещаният. Садете коренчетата на трийсет сантиментра едно от друго, те израстват на височина от трийсет до шейсет см, листата са бледо зелени, а цветовете –  големи и бели. Съвет: Насадете босилека в средно богата градинска пръст, стига да е добре дренирана Ако смятате, че трябва да го наторите, използвайте компост, вместо какъвто и да било химически тор За да укрепите растението и да му осигурите образуването на гъста туфа, откъсвайте (пензирайте) връхчетата и цветовете щом се появят. Босилекът е много чувствителен на студ при първата слана, той загива Можете да вземете и цветни сортове. През месеците на растеж, босилекът обича много вода и ще се спаружи, ако влагата в почвата не е достатъчна. Можете да засаждате нови растения от резници като ги оставите във вода, коренчетата се появяват за 2 – 3 седмици.

2 Дафинов лист

Дафиновите листа са от храст, който е многогодишно растение, растящо в по-топъл климат от нашия. В по-хладните географски пояси, ще е добре да намерите малко растение от разсадник и да го отглеждате вътре през зимата, че дори и целогодишно, но през най-топлите месеци можете да го изнесете на слънчево място в градината. С орязване можете да го поддържате с височина метър и петдесет – метър и осемдесет. Предупреждение: Уверете се, че купувате дафиново растение за кулинарни цели, защото има сортове, чиито листа са токсични

3 Зелен лук ‘чайв’

Многостранност, твоето име е чайв. Прибавяйте в супи и сосове; разбивайте го с масло, крема сирене, сметана и в зеленчукови и други пастети; или ситно нарязан го поръсвайте върху ястия от картофи и омлети. Чайв е близък роднина на лука, но има малко по-сладък и по-мек вкус.  Перата израстват на височина от 30 до 45 см и имат ярки цветове и листа. Обича богата почва и много вода.

4 Кориандър

Силно свързан с мексиканската храна, кориандърът, също известен като китайски магданоз, е популярна подправка в Близкия изток, Индия и Южна Америка и неизменна подправка в азиатската кухня. През есента можете да съберете семенца от билката, които да засадите догодина. Кориандърът е много непретенциозна билка и пораства до 50 см на височина. Съвет: За да можете да го берете постоянно, засаждайте последователно растения през всеки две до четири седмици – те така и ще се развиват и вие непрекъснато ще можете да се зареждате с билката.

5 Копър

Едногодишно растение от семейството на магданоза и моркова – Сенникоцветни, копърът е добре позната съставка на маринатите. Но семената и листата му също са много вкусни в хлябове, пастети и супи. Расте най-добре когато е посят направо в земята; растението се презасажда редовно само. Обикновеният копър израства до около метър височина, но е добре да го засадите на завет заради нежната му структура. Съвет: Копърът расте най-добре през топлите до горещи лета на места с много слънце; дори и частичното засенчване значително ще намали реколтата. Копърът обича богата, добре отцеждаща се почва и можете да го отглеждате наред с краставиците. Семената от копър покълват до десет години след събирането им.

6 Риган

Тази издържаща на засушаването средиземноморска билка обикновено израства до около трийсет сантиметра височина. Тя е най-непретенциозната билка, защото се нуждае от малко вода. Всъщност не трябва дори да заравяте семената дълбоко в почвата; просто ги поръсете, сакрийте ги леко с пръст и ги гледайте как растат. За постигане на най-добрия вкус и за да е растението компактно, откъсвайте цветовете щом се появят. Риганът се нуждае от много слънце, за да са най-вкусни листата му, но понася и лека следобедна сянка. Нуждае се от добре отцеждаща се, средно богата градинска почва и се чувства добре, ако от време на време го торите с компост. Като повечето билки, листата на ригана са най-вкусни преди цъфтеж. Съвет: Можете да започнете да берете растенията когато станат 12 до 15 см високи. Отрязването на стеблата до почвата ще насърчи израстването на още стебла и туфите на растението ще станат по-гъсти. Стеблата се вдървяват и най-лесният начин да откъснете листата е като държите стеблото за върха и движите пръсти надолу по стеблото.

7 Магданоз

Популярен като гарнитура, този член на семейството на моркова също така подобрява вкуса на месата, салатите и супите. Що се отнася до покълването, магданозът изниква бавно, затова е добра идея да накиснете семената за една нощ преди да ги засадите. В зряла възраст магнанозът достига 30 до 50 см височина и двайсет до трийсет см в широчина. Съвет: Расте на рехави туфи в средно силна почва, влаголюбив, но не прекалявайте с поливането, можете да го отглеждате на умерена слънчева светлина. Може би най-хубавото е, че магданозът се отглежда през цялата година, при положение че го предпазвате от студа. Растението се гледа лесно и защото не го нападат вредители и болести.

8 Розмарин

Тази ароматна билка е заредена с лечебни свойства. Ароматът на маслото от розмарин подобрява паметта и билката е силен антиоксидант, който снижава риска от образуването на съсиреци на кръвта, рак, инфаркт и инсулт. Розмаринът е обичан от всички в печено пиле, риба, агнешко, свинско и картофи. Достига до метър на височина. Макар че е многогодишно растение, в нашите географски ширини е трудно да запазите розмарина от измръзване през зимата в градината. Съвет: Или трябва да е на завет и да го увиете много добре, за да го предпазите от минусовите температури, или просто го садете в саксии, за да го приберете през есента. Обича камениста и суха почва и издържа на засушаване.

9 Салвия (градински чай)

Салвията придава цвят, плътност и ухание в градината – както и вкус на спагетите, месата и хлябовете. Повечето сортове салвия за използване в кулинарията се отличават с лилави цветове и с мъхести листа от сиво-зелени до пъстри на цвят. Растенията достигат 60 – 70 см височина и ширина. Нямате много място? Съвет: Едно растение ви е повече от достатъчно. Салвията обича средно богата градинска почва, която е леко алкална, много добре се отцежда и огрявана от много слънце. Важно е почвата добре да се отцежда, защото салвията не обича да си мокри краката (корените). Макар че е класифицирана като многогодишно растение, за най-добри резултати може да се наложи да подменяте растенията на 4 или 5 години, защото стеблата се вдървяват и стават твърди. Орязвайте смело поне половината от короната всяка пролет, за да се подмлади растението. Салвията лесно се захваща от резници, както от меките, така и от твърдите стебла.

10 Мащерка

Тази ароматна билка подобрява вкуса на всичко от доматен сос и маринати, до зеленчукови манджи и желета. Тя е двойно по-примамлива защото радва окото и с това че покрива земята с 18-20 см високите си туфи. И още по-примамливо е това, че мащерката не изисква много внимание, особено що се отнася до поливането. И всъщност, ако много я поливате, това намалява вкуса й. Съвет: Мащерката расте най-добре на горещи, слънчеви места при добре дренирана почва. Тя е многогодишно растение, което обичайно се засажда през пролетта, но може да бъде засадено и в края на лятото или през есента. Може да се сади от семена, резници или като разделяте корените. След като се аклиматизира в градината, мащерката понася добре засушаването. Изсушена мащерката запазва вкуса си по-добре от много други билки.

11 Джоджен

Как ще вървим към лятото без джоджен, но внимавайте, пуснете ли го, той превзема всичко! Затова може да е добра идея да оградите отпуснатото му място с камъни. Съветите за отглеждането на джоджена важат и за различните сортове мента. Ако планирате да засадите джоджен в саксия, не забравяйте, че корените на билката растат бързо. Препоръчвам ви да използвате средно голяма саксия с дълбочина 30 до 40 см и с ширина от 18 до 25 см. Ако ще го садите в земята, нека не е до други билки, защото той предава ментовия си вкус на всички растения близо до себе си. Поради същата причина не засаждайте растения от различни видове мента едно до друго, защото ще загубят първоначалните си вкусове.

И така, дали в старо коларско колело, в контейнери, направо в земята или в комбинация, вашата градина от билки вече е на път да бъде осъществена… поне в ума ви. Възможностите са безброй. Съвет: Купувайте семена от местни български сортове, тези видове някак по-прилягат към почвата и климата, в който ще ги отглеждате.

Сега остава да следите времето, защото внезапните захлаждания или горещи вълни могат да увредят растенията. Съобразно на времето ги поливайте и торете като балансирате количествата по своя преценка – вземайте предвид предпочитанията на растенията и размера им. За растения със среден размер, около 13 до 18 см, използвайте две до три чаши вода на всеки три дни при нормално време. При промени – засушаване или обилни дъждове, например и вие променяйте количеството вода за поливане. Също така се съобразявайте с растенията, които не обичат много вода – розмарин, мащерка и следвайте дадените по-горе указания.

Очаквайте още идеи и съвети за поддържането на вашето ново богатство наскоро.

Стефи Коен

Прочетете останалите статии по темата: Оазис от билки у дома 

Вълшебството продължава – билки в градината

 

Източник: http://www.hgtv.com/gardening/essential-kitchen-herbs

Снимки: gardenhomeandparty.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

6 thoughts on “Старото колело или как да засадим 11 билки в градината

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *