DIM убива рака на гърдата и на простатата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

DIM prostate

Ето съвети за храната, които сте чували вече: Яжте здравословни храни като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци – особено кръстоцветни зеленчуци, включващи броколи, къдраво зеле, зеле или брюкселско зеле. Приели сме тази мъдрост, макар и да не я практикуваме винаги. Като деца знаехме, че броколито сигурно е наистина полезно за нас, защото то имаше вкус, ами, на… броколи. Сега когато вкусовите ни рецептори са претръпнали, е по-лесно за повечето от нас да включим с ентусиазъм тези зеленчуци в храната си, но защо ни се налага това?

Краткият отговор е, защото кръстоцветните зеленчуци ни поддържат силни и здрави. Това е отговорът, който родителите използват поколения наред, но едва наскоро учените започнаха да разкриват точно кои компоненти в зеленчуците и в другите растителни храни са така полезни.

Кръстоцветните зеленчуци имат с какво да се похвалят. Първо, те са пълни с хранителни вещества: каротеноиди, витамин С, фолиева киселина и калций. Отгоре на всичко, те са богат източник на фибри. Но дори още по-важно, броколито и другите кръстоцветни зеленчуци съдържат фитонутриенти, съединения, които поддържат доброто ви здраве. Фитонутриентите са често, но не винаги антиоксиданти, които се счита, че ви предпазват от сърдечни заболявания, рак и други болести. Един фитонутриент най-вече в кръстоцветните зеленчуци показва забележителни ползи за здравето: DIM.

DIM е фантастично съединение

Можете да си счупите езика, докато произнесете цялото название на съединението DIM – дииндолилметан. То се появява след като кръстоцветните зеленчуци се метаболизират в тялото. Веднъж вече в тялото, DIM смекчава действията на редица ключови протеини, свързани с възпалението, имунитета, клетъчното здраве и метаболизма на хормоните.

DIM също така взаимодейства с протеините, които влияят на ангиогенезата, процесът, който създава кръвоносни съдове, които да хранят туморите. Съединението влияе и на протеините, които въздействат на апоптозата, процесът зад програмираната клетъчна смърт и зад цикъла на живот на клетките. Това са важни механизми за растежа на рака: Ангиогенезата предоставя повече хранителни вещества до гладните тумори, а дисфункцията на цикъла на апоптозата спира измирането на раковите клетки и им позволява вместо това да се умножават. Поради тези и други причини, изследователите от Националния раков институт и от други отганизации провеждат клинични изпитания с DIM.

Освен това, DIM подсилва имунната система, което предоставя най-добрата защита срещу рак, грип, ХИВ, хепатит и много други болести. Според изследване на университета Бъркли в Калифорния, един от начините, по който DIM укрепва имунитета е като помага на тялото да произвежда повече интерферон-гама (IFN-γ), който директно стимулира имунния отговор.

В битка с лошите естрогени

Може би най-интересен е ефектът на DIM върху естрогенния метаболизма. Когато естрогените бъдат разградени, те се превръщат или в полезни естрогенни метаболити, действащи като антиоксиданти или в проблемни метаболити, свързвани с рака и с другите хронични здравни проблеми. Във всеки случай, ние бихме искали повече от първите и по-малко от вторите.

Тази връзка с естрогена превръща DIM също така в силно пречистващо средство. Много от тези разрушителни естрогенни метаболити влизат в тялото като имитиращи естрогена съединения, отркити в промишлените химикали и в създадените от човека замърсители на околната среда. Тези ‘изникващи навсякъде химикали’, познати още и с това, че разрушават ендокринната функция на организма, обикновено се съдържат в пластмасите, продуктите за грижа за тялото и в редица други ежедневно използвани източници.

Естрогеноподобното естество на тези съединения им позволява да се прикрепят към естрогена и към другите хормонални рецептори в тялото и да не позволяват на естествените естрогени да бъдат правилно метаболизирани и усвоявани от него. Хроничното излагане на такива химикали може да опустоши цялото тяло, нарушавайки сигнализирането между клетките и нарушавайки особено важните хормонални и биологични процеси. DIM помага за пречистването на тялото от тези вредни естрогеноподобни съединения и поддържа здравословния хормонален баланс, както при мъжете, така и при жените.

Научната общност изследва способността на DIM да модулира естрогенен метаболизъм и как това би могло да повлияе на свързаните с хормоните видове рак – тези на гърдата и на простатата. Някои изследвания показват, че при мъже, чиято храна съдържа големи количества кръстоцветни зеленчуци заболеваемостта от рак на простатата е по-ниска. Изпитанията са непрекъснати и се стремят да потвърдят тези заключения и да предоставят още подробности.

DIM може да е полезен и за облекчаването на предменструалния синдром при жените, както и в контролирането на нивата на естроген при по-възрастните мъже.

Препоръчани хранителни добавки

Тъй като DIM вече е станал така тясно свързван с имунитета, хормоналния баланс и клетъчното здраве, той е ключов компонент в две хранителни добавки, на които аз често разчитам в клиничната си практика: формула за профилактика на рака на гърдата и формула за профилактика на рака на простатата. (Очаквайте статии за тези две формули наскоро). Тези две формули са предназначени да поддържат хормоналния баланс, да стимулират имунитета, да осигуряват особено важна антиоксидантна защита и подръжка срещу свързаните с хормоните видове рак.

Изследвания на формулата при рак на гърдата и на формулата при рак а простатата показват, че и двете формули укрепват имунитета и се борят с агресивните ракови клетки при животински ин виво модели. Конкретно, те и двете са доказали, че смекчават  агресивността на рака, включително метастазите, факторът, който често прави рака така смъртоносен.

В допълнение към DIM, формулата за рака на гърдата съдържа редица подсилващи имунитета лекарства от зеленчуци, като чистия, бионаличен куркумин BCM-95® — патентована форма на корен от куркума, която действа като мощен антиоксидант. Формулата съдържа също така редица подсилени с билки екстракти от лечебни гъби и от лечебни растения за стимулиране на клетъчното здраве на гърдите.

Формулата за простатата също съдържа DIM, бионаличен куркумин, билково подсилени лечебни гъби, кверцетин, плод от сау палмето, екстракт от нар, екстракт от пигеум, ликопен, ресвератрол, екстракт от зелен чай и синергичен бленд от растителни и хранителни съставки, изследвани за техните способности да поддържат здравето на простатата.

Силата на броколито умножена

Преимуществото на хранителните добавки с DIM е в това, че те са създадени за повишена абсорпция в кръвотока. Това позволява на тялото да поема по-големи количества DIM. За сравнение, вие трябва да ядете повече от 453 г кръстоцветни зеленчуци всеки ден, за да изпитате същите ползи като тези при приемането на хранителни добавки с DIM. Сега, след като вече разбираме по-добре какво прави зеленчуците толкова полезни за нас, повече от разумно е да максимализирате тези ползи с целенасочено приемане на хранителни добавки и с подкрепящ здравословен начин на хранене и на живот.

Д-р Айзък Илайъс

Източник: Easy Health Options, Why You Need DIM, 22 March 2013

Снимка: www.clinicians.co.nz

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на която и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *