Страдате от хронична болка? Това може да се дължи на щитовидната ви жлеза

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

thyroid-pain

Интуицията казва ли ви, че хипотироидизма или Хашимото, от които страдате причиняват хроничната ви болка?

Имам новина за вас:

Интуицията ви може да е права.

Позволете ми да ви покажа как хипотироидизмът причинява хронична болка… но най-важното, нека ви помогна да се научите как да го лекувате!

За да разберете как действа това вие наистина трябва са разберете концепцията за хипотироидизъм на ниво тъкани…

Хипотироидизъм на ниво тъкани

Хроничната болка при наличието на нелекувани хипотироидизъм или болест на Хашимото обикновено сочи към хипотироидизъм на тъканно ниво.

Хипотироидизъм на тъканно ниво се отнася до идеята, че можете да имате адекватни нива щитовиден хормон (Т3), протичащи в организма чрез кръвотока, но поради възпаление или други причини той не успява да попадне в клетките, за да задейства гените ви.

Това е известно също като щитовидна резистентност. И е може би едно от най-често пропусканите щитовидни заболявания.

Стандартните лабораторни тестове могат единствено да измерват какво се случва в кръвотока.

Но…

Нас не ни интересува какво се случва в кръвотока, защото щитовидният хормон трябва да попада в клетките, за да си върши работата!

Ако имате достатъчно щитовиден хормон, протичащ през тялото в кръвта, но той изобщо не попада в клетките, тогава имате така наречения хипотироидизъм на тъканно ниво.

Полезно е да знаем: Как да пренастроим щитовидната си жлеза да гори мазнини и да активира метаболизма

Връзката между фибромиалгия, хронична болка и хипотироидизъм

Това е най-вече вярно, ако сте диагнозирани с фибромиалгия.

Хроничната болка и фибромиалгията вървят ръка за ръка, обаче, никой все още не е успял да направи връзка как и защо това е така.

Но ако погледне симптомите на фибромиалгия и хипотироидизъм паралелно, човек осъзнава нещо невероятно:

Фибромиалгия и хипотироидизъм се проявяват по почти един и същи начин…

За щастие имаше изследовател на име д-р Лоу, който сглоби всичко това за нас.

Той показа, че хипотироидизмът на тъканно ниво е една от основните причини за фибромиалгия. И го направи посредством концепция, позната като „дедуктивно формулирана теория”.

Този метод на решаване на проблемите взима предвид всички противоречащи си теории за причината на дадено заболяване и като използва математически анализ, извлича хипотезата, която е най-вероятно да е правилна. (Това е същата логика, която Албърт Айнщайн използваше, за да създава своите хипотези – като Теорията за относителността).

Още полезна информация: 10те най-полезни интервенции при болестта на Хашимото

Д-р Лоу също така показа, че повечето пациенти, попадащи в тази категория наистина се нуждаят от някаква форма на Т3 терапия за да постигнат премахване на симптомите си.

Данните му показаха, че приблизително 2/3 от пациентите му се подобряват като взимат естествено изсушен щитовиден хормон (лекарства като Armour thyroid, Westhroid и Naturethroid), а останалата 1/3 се нуждаят от по-високи дози терапия само с Т3 (Liothyronine или Т3 със забавено освобождаване).

(До 1/3 от пациентите с фибромиалгия не се подобряват пиейки естествено изсушен щитовиден хормон и се нуждаят от Т3 терапия!)

Д-р Лоу откри, че болката при фибромиалгия може да бъде премахната само при пациентите, взимащи достатъчно висока доза щитовиден хормон (точните дози в голяма степен варират и се определят индивидуално).

Как да разберете дали имате хипотироидизъм на тъканно ниво?

За жалост изследването на кръвните нива на щитовидния хормон не е 100% акуратно.

В резултат на това, за диагнозирането на хипотироидизъм на тъканно ниво е най-добре да се използва комбинация от серумни маркери и заключенията от медицински преглед, както и субективните симптоми.

Най-често съобщаваните симптоми включват:

1.      Умора

Щитовидният хормон участва в производството на допамин. Ако имате ниски нива на щитовиден хормон, вие ще имате и ниски нива на допамин, което ще доведе до сиптома хронична умора.

Щитовидният хормон помага на тялото ви да превръща тирозина в допамин, норепинефрин и епинефрин. Може да знаете някои от тези хормони като „адреналин”, който помага за настройването на метаболизма в тялото ви и е необходим за имунния отговор „бий се или бягай”.

2.      Напълняване

При нормални обстоятелства, щитовидният хормон помага на тялото да гори мазнините като повишава ефикасността на липолитичните ензими (ензимите, които разграждат мазнините). Когато щитовидният хормон е малко, тези ензими също са малко, което води до неспособност за разграждане на мастните молекули – правейки отслабването почти невъзможно.

(Щитовидният хормон повишава ензимите, които помагат в горенето на мазнините, когато щитовидните нива са ниски, холестеролът ви ще се покачи, а метаболизмът ви ще се забави)

3.      Косопад

Добре известно е че щитовидният хормон е необходим, както за растежа на косата, така и за подходящата пигментация.

Когато щитовидният хормон е в недостатъчно количество в тялото, не само косата ви няма да расте, но и няма да можете да усвоявате хранителните вещества необходими ви за растежа на косата (като цинк), което ще доведе до допълнителен косопад в порочен цикъл.

(Ниското количество щитовиден хормон води до косопад само по себе си, но води и до недостици на хранителните вещества, необходими за разстежа на косата – двоен фатален удар)

4.      Напрежение в мускулите и чувствителни точки

За да могат мускулите да отпускат тялото те трябва да произвеждат аденозин трифосфат (енергийната единица в тялото).

Щитовидният хормон е отговорен за производството на енергия и когато той е снижен, производството на енергия в тялото е ниско. Тази неспособност за отпускане на мускулите води до формирането на задействащи болката точки и мускулно напрежение / болка.

5.      Забавена фаза на отпускане на рефлексите в сухожилията

Един от най-чувствителните маркери за хипотироидизъм на тъканно ниво е това заключение от лекарския преглед.

Когато тъканните нива на щитовидната жлеза са ниски, това води до неспособност на мускулите да се отпускат бързо, което причинява фаза на бавно отпускане при прегледа на сухожилните рефлекси. (Сухожилните рефлекси се проявяват когато лекаря чукне коляното ви с чукчето).

Ако страдате от който и да било от тези симптоми плюс хронична болка или сте диагнозирани с фибромиалгия – има вероятност да имате хипотироидизъм на тъканно ниво!

Прочетете още: Факт или мит: Може ли хипотироидизма да се лекува естествено?

Какво можете да направите за лечението на хипотироидизъм на тъканно ниво?

Д-р Лоу създаде лечебен режим, който му позволява да има пълна ремисия на симптомите в пациенти с фибромиалгия и хронична болка.

Аз пригодих неговия подход и добавих някои неща към него и имам огромен успех в лечението на пациенти, които страдат от хронична болка и фибромиалгия:

Уточняване на правилната доза и вида лекарство за щитовидната жлеза (повечето хора с хронична умора ще се нуждаят от някаква форма на Т3 терапия – като естествено изсушен щитовиден хормон или liothyronine).

Физически упражнения, съобразени с поносимостта ви – това означава правене на упражнения с максималната за вас интензивност. Дори и това да означава тичане по улицата за само 10 секунди! Трябва да поставяте физиологични изисквания към тялото си, за да промените гените и баланса на нивата на хормоните си.

Истинска, пълноценна храна, питателна диета – избягвайте силно обработените храни и се фокусирайте върху плодове и зеленчуци ( т.е. „истинска храна”). Ако на храната има етикет или повече от една съставка – не я взимайте.

Терапия с точки на задействане – или в масаж или с инжекции в точките за задействане. С цел снижаване на болката, ТРЯБВА да се грижите за тези точки, иначе те ще са потенциален източник на още болка и мускулни спазми.

Заместване на хранителните недостици – повечето обикновено са високи дози витамини В комплекс, цинк и желязо. Но помнете, недостиците силно варират, така че се изследвайте!

Бърз съвет: Помнете че лабораторните тестове не са най-добрият начин за диагнозиране на хипотироидизъм на тъканно ниво. За диагноза и справяне с болестта се фокусирайте върху комбинацията от лабораторни тестове, субективните симптоми, базалната телесна температура и метаболитната функция.

Д-р Меркола

 

Източник:

http://healthycures.org/pain-and-hypothyroidism

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *