Подход на функционалната медицина за лечение на множествена склероза

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

multiplesclerosisOK

Множествената склероза или МС засяга приблизително 2.5 милиона души в света. Болестта засяга повече жени, отколкото мъже и най-често диагнозата се поставя между 20 и 50 годишна възраст. Съществуват 4 различни вида МС: пристъпно-ремитентна, вторично прогресивна, първично прогресивна и прогресивно-пристъпна. Около 85% от хората с МС са диагнозирани с пристъпно-ремитентния тип, най-леката форма на МС, характеризираща се с редки обостряния на симптомите или „повтаряния”.  Другите форми на МС се характеризират с бавно влошаващи се симптоми или без обостряния.

Какво е множествена склероза?

Множествената склероза е хронично неврологично автоимунно заболяване, което засяга главния и гръбначния мозък. Имунната система погрешно атакува защитния слой, обвиващ нервите, наречен миелин и така забавя начина на комуникация в тялото. Нервите са важна мрежа, която позволява на мозъка да комуникира с останалата част от тялото. Когато точният момент на изпращане на важни съобщения се забави, тялото не може да реагира адекватно и навреме. При увреждането на миелиновия слой на нервите, тялото започва да губи контрол върху мускулната функция, зрението, равновесието и способността за изпитване на различни усещания.

Как се диагнозира МС?

Преглед при лекар

Първо трябва да се направят пълни неврологични изследвания и преглед на очите в търсене на снижена функция на нервите.

Магнитен резонанс

Магнитният резонанс е най-чувствителният и най-неинвазивен метод, с който разполагаме за засичане на увреден миелин в мозъка.

Необходими потенциални изследвания

Това е безболезнена процедура, при която електроди се поставят на главата и на различни части на тялото за измерване на химически реакции. Реакциите се записват и използват за определяне къде има забавяне на предаването на сигналите на нервите.

Лумбална пункция

Тази процедура помага за потвърждаване на диагнозата множествена склероза и за изключване на други заболявания, които могат да имитират МС. Анормалните олигоклонални ленти и индексът IgG се проявяват при около 90% от пациентите с МС.

Признаци за множествена склероза

  • Болките в очите или замъгленото зрение от оптичен неврит обикновено са първите признаци
  • Скованост и изтръпване на лицето или крайниците са най-често срещаните симптоми
  • Мускулна болка или спазми
  • Мускулна слабост, особено в краката
  • Необяснима умора
  • Проблеми с равновесието и виене на свят
  • Проблеми с червата и пикочния мехур
  • Замъгляване на мозъка, депресия и снижена познавателна функция

Конвенционално лечение на МС

Конвенционалната медицина се фокусира само върху лекуването на симптомите, а не върху достигането до основната причина за заболяването. Повечето лекарства за МС на пазара са предназначени за забавяне развитието на заболяването и за снижаване на броя на повторните му появи, а не върху лечението на основната причина за симптомите.

1. Лекарства

Бета-интерферон

Точният механизъм на действие на това лекарство е непознат, но на теория интерферонът може да блокира кръвно-мозъчната бариера и да предотврати Т-клетките (клетките убийци на имунната система) да не атакуват погрешно миелина и нервните окончания в собственото си тяло. Интерферонът може да причини грипоподобни симптоми, алергични реакции, депресия, анемия, сърдечни проблеми и увреждане на черния дроб.

Copaxone

Copaxone има сходна структура на миелиновите протеини и на теория предоставя защита на миелина от увреждащите тялото автоимунни клетки. Последиците от това лекарство обикновено са по-малко драматични, отколкото тези от интерферона, но страничните ефекти включват болки в гърдите, недостиг на въздух и руменина.

Важни за лечението на МС лекарства, които традиционната медицина не прилага:

Налтрексон: Лекарството, за което вашият лекар би следвало да ви е казал, но не е

GcMAF, преследваният универсален лек за рак, аутизъм и други заболявания, породени от имунна дисфункция

Основни причинители на МС

1. Глутен

Глутенът е огромен проблем за повечето хора днес, защото ние сме създали негови хибриди, модифицирали сме го и той е във всичко! Най-лошо от всичко е, че той може да всее хаос в стомаха и червата и да ви подготви за пропускливи черва. Когато стомахът и червата станат пропускливи, глутенът може да навлизе в кръвотока и да обърква имунната система. Когато протеините в храната ви наподобяват протеините, изграждащи миелина, имунната система може да се обърка и без да иска да атакува миелиновия слой върху нервите ви. Този процес се нарича молекулярна мимикрия и може да се прояви при яденето на възпалителни храни като глутен и млечни продукти.

2. Пропускливи черва

За усвояването на хранителните вещества, червата са донякъде промокаеми за много мъничките молекули. Много неща, включително глутен, инфекции, лекарства и стрес могат да увредят вътрешностите, позволявайки на токсините, микробите и несмлените частици храна – наред с други неща – да попадат направо в кръвотока. Пропускливите черва са вратата за тези инфекции, токсини и храните като глутена започват да причиняват системно възпаление, което води до автоимунитет. Трябва да излекувате стомаха и червата си преди да можете да оздравеете. Пропускливите черва могат също така да причинят снижено усвояване на някои особено важни витамини и минерали като витамин D, есенциалните мастни киселини, В витамините и цинка.

3. Живак

Живакът е тежък метал, който е способен да променя или уврежда клетките на различни телесни тъкани. Когато клетките са увредени, имунната система по погрешка може да ги сбърка с чужди нашественици в тялото и да започне да атакува собствените си органи. Излседвания показват, че хората с по-високо излагане на живак са в повишен риск да се разболеят от автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

4. Микотоксини

Открих, че много от пациентите ми с автоимунно заболяване, всъщност живеят или работят в среда, в която има токсични плесени (мухъл). Токсичните плесени отделят микотоксини, летливи органични съединения, които могат да са токсични за генетично предразположените хора.

5. Инфекции

Учените подозират от години, че инфекциите от бактерии, вируси и други токсини вероятно носят вината за развиването на заболявания като множествена склероза. И макар че те още не са открили един единствен виновник, те все пак откриват силна зависимост от редица бактерии и вируси. Бактериалните щамове, които често се откриват в пациенти с МС включват: Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, и Clostridium perfringens. Освен това, токсините, освобождавани от бактериите C. perfringens и Staphylcoccus aureus изглежда също играят роля за задействане появата на МС. Особено характерна е връзката между МС и Borrelia burgdorferi, бактерията, пренасяна от кърлежите и причиняваща лаймска болест. Вирусите, които редовно се свързват с МС включват Епщайн-Бар вирус (EBV) и човешкия херпес вирус (HSV).

Подход на функционалната медицина към множествената склероза

1. Елиминирайте глутена от хранителния си режим

Препоръчвам на всички свои пациенти да елиминират глутена от храната си, защото той е чисто и просото възпалителна храна. На пациентите ми с автоимунни заболявания като множествена склероза или ревматоиден артрит, аз горещо препоръчвам да избягват всички зърнени и бобови храни, също така. Тези храни съдържат протеини, познати като лектини, които действат като естествени пестициди за посевите и са способни да всеят хаос в лигавицата на стомаха и червата. Промените в начина на хранене са първата стъпка към оздравяването.

2. Излекувайте червата си

Излекуването на стомаха и червата, както вече споменах, е особено важно, за да оздравеете. Описала съм стъпките за оздравяването на стомаха и червата в статиите си Обичай червата си, лекувай червата си, излекувай се и 10 признака за автоимунно заболяване и как да го излекуваме. (Очаквайте статия за топ хранителни добавки за лекуване на червата).

3. Изследвайте се за тежки метали

Ние сме изложени на тежки метали по редица различни начини: амалгамните пломби, консумацията на риба и околната среда. Препоръчвам да изследвате MTHFR гените си (гени, нареждащи производството на ензим, наречен метилентетрахидрофолат редуктаза) и провеждане на  DMPS хелаторен тест с помощта на лекар, упражняващ функционална медицина, за да определите дали проблемът във вашия случай не е/са живак или други тежки метали. Ако страдате от автоимунно заболяване, трябва да се подложите на детоксикация, за да снижите пораженията от излагането си на токсините в околната среда. (Очаквайте статията на Ейми Майърс по въпроса скоро).

Прочетете още: 5 стъпки за премахване на живака и на другите токсични замърсители от тялото

4. Изследвайте се за микотоксини

Изследването за обикновен мухъл в околната среда не тества за микотоксини. Именно микотоксините изглежда всяват хаос в стомаха, червата и имунната система. Аз използвам изследване на урината за измерване на микотоксините в човешкия организъм. След това следвам протокола на д-р Шумейкър с използването на глутатион, противогъбични лекарства и холестирамин (Cholestyramine).

5. Открийте и лекувайте инфекциите

Помолете лекуващия ви лекар да ви изследва за инфекции като човешки херпес вирус (HSV) и Епщайн-Бар вирус (EBV). Монолауринът в кокосовото масло е много ефикасен лек както за HSV така и за EBV. Лизинът и богатата на лизин храна ефикасно лекуват HSV инфекциите. Поискайте лекарят ви да ви изследва за бактериите M. pneumoniae, C. pneumoniae, и C. perfringens. За премахването на инфекциите от организма ви може да се наложи да пиете антибиотици.

Вижте как: Жена се излекува от множествена склероза, астма и мигрена без лекарства

6. Стимулирайте имунната си система

Хранителните добавки като витамин D, рибени масла с омега-3 мастни киселини и глутатион са мощни имуностимулатори, което означава, че те ще спомогнат за укрепването на имунната ви система. Витамин D е доказано, че помага за регулирането на имунната система. Рибените масла съдържат омега-3 мастни киселини и помагат за снижаването на възпалението в цялото тяло. Глутатионът е най-мощният антиоксидант в човешкото тяло и той помага за снижаването на възпалението и за подобряване на детоксикацията в тялото.

Ако се нуждаете от още помощ, намерете лекар практикуващ функционална медицина, който да ви помогне да откриете основната причина за заболяването ви и да се излекувате. Това е възможно.

Ейми Майърс, MD

 

Източник:

http://www.amymyersmd.com/2014/02/functional-medicine-approach-multiple-sclerosis/

Снимка: www.amymyersmd.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *