Обичай червата си, лекувай червата си, излекувай се

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bigstock-Multicolor-Question-marks-prob-7064214

Страдате ли от сезонни алергии, напълняване, хормонален дисбаланс, промени в настроението или автоимунно заболяване?  Ако е така, може да имата пропускливи черва.

Националният здравен институт (на САЩ) определя, че почти една четвърт от нас (около 70 милиона) страдат от храносмилателни проблеми: газове, подуване, киселини, диария, запек и гадене.  Във функционалната медицина ние вярваме, че тези симптоми може и да се проявяват в стомаха ви, обаче последиците са системни и могат да засегнат цялото тяло. Ние вярваме, че стомахът е основата на здравето ни и че е от особено значение да имаме здрави черва, за да е здраво тялото ни.

Всичко е свързано с червата!  

Добре функциониращата храносмилателна система (стомах, черва) е особено важна за доброто здраве. Всъщност, 60-80% от имунната ни система се намира в стомаха и 90% от невротрансмитерите (химикалите, от които зависи регулирането на настроението ни) като серотонина, се произвеждат в стомаха. Проблемите в гастроинтестиналния (ГИ) тракт могат да причинят повече от просто стомашни болки, газове, подуване или диария – те могат да са основната причина за много хронични проблеми със здравето. Дисбалансите в стомаха и пропускливите черва са свързани с хормонални дисбаланси, автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и тироидит на Хашимото, диабет, хронична умора, фибромиалгия, тревожност, депресия, екзема и розацея, за да споменем само някои.

Обичай червата си! Излекувай червата си!

Програмата в 4 стъпки за възстановяване здравето на червата (програмата 4 R)

1. Премахнете

Освободете се от лошото. Целта е да се освободите от нещата, които влияят негативно на средата в ГИ тракт като възпалителните храни, инфекциите, и стомашните дразнители като алкохола, кафето или лекарствата. Възпалителните храни като глутена, млечните продукти, царевицата, соята, яйцата и захарта могат да доведат до чувствителност към храните. Аз препоръчвам изследванията „Способът на Майърс” и за IgG чувствителност към храните, за да се определи дали дадени храни са проблем за вас. Инфекциите може да са причинени от паразити, гъбички или бактерии. Подробното изследване на изпражненията е ключово за определяне на нивата на полезните бактерии, както и на каквито и да било налични инфекции.  Премахването на инфекциите може да изисква лечение с билки, противопаразитни лекарства, противогъбични лекарства и хранителни добавки или дори антибиотици.

2. Възстановете

Възстановете доброто. Възстановете отново основните съставки необходими за правилното храносмилане и усвояване, които може да са били изчерпани чрез начина на хранене, лекарствата (като такива против киселини), заболявания или остаряване. Това включва храносмилателни ензими, солна киселина и жлъчни киселини, които са необходими за доброто храносмилане.

3. Изградете отново

Възстановяването на полезните бактерии, за да се изгради отново здравословен баланс на полезните бактерии е особено важно. Това може да се постигне с вземането на хранителна добавка с пробиотици, съдържаща полезни бактерии като bifidobacteria и различни видове lactobacillus. Препоръчвам между 25-100 милиарда единици на ден.  Също така е важно вземането на хранителна добавка с пребиотици (храната на полезните бактерии) или консумирането на храни с високо съдържание на разтворими фибри.

4. Оздравете

Осигуряването на хранителните вещества, необходими за възстановяването на червата е особено важно. Една от любимите ми хранителни добавки е Л-глутаминът, аминокиселина, която помага за подмладяването на лигавицата на чревната стена. Други ключови хранителни вещества включват цинк, омега 3 от рибени масла, витамините A, C, E както и билки като хлъзгав бряст и алое вера.

Без значение какъв е здравословният ви проблем, програмата в 4 стъпки за оздравяване на червата със сигурност ще ви помогне за тяхното оздравяване. Била съм свидетел на драматично възстановяване от хронични и възпалителни заболявания в много кратък период от време чрез използването на този лесен подход.

Любимото ми оздравяващо стомаха смути!

1/2 – 1 ч.ч. бадемово мляко

1/4 ч.л. пробиотици (100 милиарда единици)

1 мерителна лъжица (5000 мг) Л-глутамин  

3 стебла червено къдраво зеле (кейл)

3 стебла динозаврово къдраво зеле (кейл)

1/2 ч.ч. органични горски плодове (къпини, сини боровинки и ягоди)

2 мерителни лъжици протеини на прах.

Смесете в блендера.

Д-р Ейми Майърс

 

Източник:

http://www.amymyersmd.com/2013/01/11/heal-your-gut-heal-yourself/

Снимка: simplystatedbusiness.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Тази статия е информативна и не е предназначена за диагнозиране и самолечение. Преди да предприемете самолечени се консултирайте с личния си лекар или със специалист.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *