Край на изкуствените зъби, стволови клетки изграждат нови зъби за само 9 седмици

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Стоматология на бъдещето

Ако някога сте имали нещастието да изгубите зъб, може би сте обмисляли имплантирането на изкуствен зъб на мястото му в миналото. Може също така с изненада да сте научили колко скъпо е това, както и че често се използват материали като живак или сребро.

Но какво ще кажете, ако в устата ви наистина биха могли отново да ви порастват зъби? Хубавото е, че има невероятно ново развитие в оралното здраве, което може напълно да промени играта.

Натурален трик х 3 за бързо и ефикасно премахване на зъбния камък у дома

Повторно израстване на зъби в устата ни

Д-р Джеръми Мао и неговият екип от Университета Колумбия успяха да отгледат зъби, използвайки стволови клетки като „скеле”, върху което да израства новия зъб.

Д-р Мао обяснява, „Липсващият зъб се заменя със стволови клетки от тялото ви и зъбът започва сам да се слива със заобикалящата го тъкан. Това подсилва процеса на регенерация и води до повторно израстване на зъба за рекордно късо време”. В основни линии това може да означава краят за скъпите зъбни операции, използвани за заменянето на увредени или липсващи зъби в близко бъдеще.

Това ще е добре дошла промяна в областта на стоматологията, имайки предвид сегашните рискове, съпътстващи зъбните импланти:

Изследвания показват, че те могат да повишат риска от уязвимост към заболявания в бъдеще като например сърдечни, чернодробни, бъбречни заболявания и други.

В момента имплантите се правят без провеждането на каквито и да били тестове за био-съвместимост, които се отнасят до това качествата на материалите да са биологически съвместими с тъканите в човешкото тяло. Този тест подсигурява, че материалите, които се използват в тялото са безопасни за нас.

Червеното вино може да е следващата мания за здраве

Имплантите често се използват на местата на извадените зъби, където се получават кавитации (възпаление). Автоимунните заболявания изглежда често се влошават или дори се появяват след поставянето на метални импланти. Освен това възниква събитие, наречено орална галванизация когато в устата биват поставени два несходни метала. В основни линии така се създава батерия, която действа като извлича йоните от металите в устата и също така генерират електричество. Телата ни разчитат на електрическите сигнали, за да контролират биологичните системи и когато внасяме нов чужд електрически сигнал, той може да се намеси в тези процеси и да внесе дисбаланси, които биха могли да доведат до здравословни проблеми.

В момента зъболекарите са ограничени от процедурите, които те имат на разположение сега, но д-р Мао и екипът му използват нови изследвания със стволови клетки, за да продължат откритията си; тези изследвания могат след време да се използват за лечението на всичко от счупени кости до генетични заболявания.

Звездни вещества спират стареенето и лекуват венците

Макар че процесът за изграждане на зъби отнема 9 седмици, което е по-дълго, отколкото ако се следва конвенционалната процедура, приемливо е да приемем, че хората ще предпочетат да имат изграден нов зъб от собственото им ДНК, вместо вкарването на чужда субстанция, която застрашава оралното и цялостното им здраве.

Д-р Мао казва, че процедурата в момента е в етапите на изследване и все още не се предлага, но лечението би следвало да е на разположение в близко бъдеще. Междувременно, ако искате да избягвате конвенционалните лечения, които биха могли да са вредни, потърсете си добър зъболекар, практикуващ биологична стоматология.

Доброто орално здраве започва с доброто общо здраве, така че се погрижете за тялото си и то ще се погрижи за вас!

Всеки зъб е свързан с орган в тялото

А сега ви предлагаме статията на Марк Пайгъс от 14 януари 2019 година:

Падането на зъб е проблем, с който повечето хора ще се сблъскат в даден момент в живота си и според сайта Underground Health Reporter, към 74-годишна възраст—26% от възрастните хора вече са изгубили всичките си естествени зъби. Протезите са съпътствани от доста проблеми, те са неудобни, а зъбните импланти могат да се окажат неуспешни и не могат да бъдат „премоделирани” когато челюстната кост се изменя с времето.

Всички тези са причини за това хората така да се надяват в изследванията със стволови клетки. Макар че новият метод е съпътстван с някои спорове за използването и унищожаването на човешки ембриони, не всички изследвания включват човешки тъкани и те могат да променят живота на мнозина.

Нова техника, изпробвана за първи път в Лабораторията за тъканно инженерство и регенеративна медицина на д-р Джеръми Мао, използвана от професорът по дентална медицина и професор по биомедицинско инженерство в Колумбийския университет Едуард В. Зегарели може да превърне загубата на зъби в част от миналото.

Естественото лечение на зъбни кариеси е възможно, вижте как

Групата вярва, че са открили начин да карат стволовите клетки в тялото да мигрират към триизмерно „скеле”, направено от естествен материал и поставено в устата на пациента. След като стволовите клетки завладеят скелето, във вдлъбнатината израства зъб и след това той се слива със заобикалящата го тъкан. В основни линии те смятат, че могат да изградят зъб много подобно на изграждането на структура, обаче, с материал, предоставян от собственото ви тяло. Резултатът? Нов анатомично истински зъб за само някакви си девет седмици.

Резултатите бяха публикувани в списанието Journal of Dental Research  (JADA), топ издателство в областта на стоматологията.  Експеримента е описан както следва:

„Във всеки от 22та плъха те имплантираха ортотопично скеле резец в джобовете за екстракция на мандибуларни резци и ектопично скеле на човешки кътник в дорсума”.

„Те след това напълваха микроканалите на скелетата с два фактора на растеж. Те имплантираха също така контролни скелета, които не съдържаха фактори на растежа”.

„След девет седмици те откриха регенерирането на подобна на пародонтален лигамент фиброзна тъкан и нова кост на мястото където резците на плъховете се докосваха с тяхната алвеоларна кост. Скелетата на човешки кътник показваха интеграция и врастване на тъканта. Изследователите също така откриха, че факторите на растежа привличат значително повече ендогенни клетки в водят до по-голяма ангиогенеза, отколкото правеха незапълнените с фактори на растежа контролни скелета”.

Светлина кара стволовите клетки да възстановяват зъбите

ИЗТОЧНИК: МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР НА УНИВЕРСИТЕТА КОЛУМБИЯ

Пример на „скеле”, което може да се използва за израстването на човешки кътник.

„Тези открития представляват първото съобщение за регенериране на анатомично оформени зъбоподобни структури in vivo,  и посредством самонасочване на клетки без доставяне на клетки”, каза д-р Мао пред списанието JADA.

„Силата на клетъчното самонасочване се подсилва не само от привличането на клетки в микроканалите на скелето, но също и чрез регенерирането на предполагаеми пародонтални връзки от ново формирана алвеоларна кост”.

Списанието Dentistry IQ обяснява, че денталните импланти в момента са най-доброто, което се предлага за заменянето на зъби. Те съдържат конусовиден винт от титан с набраздена или гладка повърхност и се вкарват в челюстната кост. Проблемът с денталните импланти? Времето за заздравяване е много различно при различните хора и изисква посещения при множество професионалисти, като отнема общо около 18 месеца.

Куркумата, ефикасна лечебна билка с много приложения в стоматологията

Сайтът PopularScience допълва: „Въпреки предлагането на дентални импланти, процесът на оздравяване може да продължи с месеци, а имплантите, които не успеят да се напаснат с непрестанно растящата челюстна кост падат”.

„Основно съображение в регенерирането на зъб е намирането на рентабилен подход, който да се изразява в терапии за пациентите, които не могат да си позволят или не са подходящи кандидати за дентални импланти”, казва д-р Мао. „Регенерирането на зъби с помощта на насочване на клетки може да предостави важна пътека към клиничното прилагане на метода”.

Изследването премахва предишната необходимост от отглеждане на зъби в лабораторни условия, при което се използват стволови клетки от други източници, и то може да доведе до по-късо време за възстановяване и до зъби, които е далеч по-малко вероятно да паднат.

Университетът Колумбия вече е подал молби за патент за технологията, така че всички ние много скоро ще можем да се уредим с прекрасни зъби.

Още за здравето на зъбите можете да прочетете в категория Зъби в сайта https://zdravivsekiden.com/.

Източници:

https://theheartysoul.com/goodbye-dental-implants-dentist-grows-new-teeth-just-9-weeks/

https://www.distractify.com/trending/2019/01/15/x1C3AbF0N/stem-cell-dental-implants-grow-new-teeth?utm_source=dfy&utm_medium=fb&fbclid=IwAR1MvsVqnflzGsxjuAF7praAPO5BU5cnvXflVuRHGp2BS6fIfpdGK_TqA80 и https://theheartysoul.com/stem-cell-dental-implants-grow-new-teeth-in-2-months/
Снимка: FitnessClubz

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *