Извънредна новина: Може ли леко повишеното кръвно налягане всъщност да е полезно за здравето?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

През есента и зимата дългите летни дни и ваканции са само спомен. Работните и училищни графици сякаш се простират от изгрев до залез. Над нас надвисва планирането на предстоящите празници. През есента се събира реколтата, а нивята и животните трябва да бъдат подготвени за зимата.

Всичко това добавя стрес в живота ни. А както знаете, стресът е тихият убиец що се отнася до сърдечно-съдовите заболявания, метаболитните заболявания и другите хронични заболявания—отчасти, защото той може рязко да покачи кръвното ви налягане.

Шест зимни зеленчука, които снижават кръвното налягане

Но се оказва, че не всяко покачване на кръвното е вредно за вас. Всъщност изненадващи нови изследвания показват, че умереното повишение на кръвното налягане с остаряването ни може наистина да е полезно за здравето ни.

Точно така: Нови изследвания (всъщност, не толкова нови, след като статията е от 2014 година) показват, че леко по-високите нива на кръвното налягане от приетия в момента „златен стандарт” от 120/80 може би не вредят на сърдечно-съдовото нито на познавателното ни здраве.

Изследването е така недвузначно, че държавна комисия от експерти медици (статията е още от 1 октомври 2014 година!) наскоро повишиха „безопасните” нива на кръвното налягане за хората над 60-годишна възраст. Комисията препоръча, че лечението за снижаване на кръвното налягане при тази възрастова група не трябва да започва преди нивата на кръвното налягане не надвишат 150/90.

Необикновена точка незабавно сваля кръвното и елиминира всяка болка!

Други медици са донякъде по-консервативно настроени. Обсъждания, публикувани през юли 2014 година в списанията British Medical Journal и Journal of the American Medical Association препоръчват повишаването на нивото, на което би следвало да започне медикаментозно лечение. (Статията в списанието BMJ посочва праг при 160/100, а списанието JAMA предлага този праг да е определен на 140/90).

И така, как се появиха тези учудващи разкрития? Нали от десетилетия най-честата препоръка за кръвното налягане беше „колкото по-ниско, толкова по-добре”. И както често отбелязвам, контролирането на кръвното налягане е единствената най-важна стъпка, която можете да предприемете, за да снижите риска си от сърдечно-съдово заболяване.

Но практикуването на медицина е както изкуство, така и наука, и то непрестанно се развива. Нови разширяващи се изследвания, включващи различни възрастови групи разкриват, че честият ми съвет—„умереност във всичко”—сякаш също е приложим към идеята за здравословно кръвно налягане.

Пречистете всички кръвоносни съдове и сърцето си с тази натурална напитка!

От една страна, стойностите на кръвното налягане леко над „нормалните” могат всъщност да помагат на по-възрастните хора да поддържат адекватно циркулиране на кръвта към сърдечния мускул и мозъка—и по този начин да помагат за отблъскването на инфаркти и инсулти. И леко по-високото кръвно налягане може също така да помага за изпомпването на повече кислород и глюкоза към чувствителните тъкани като мозъка, запазвайки паметта и познавателната функция.

Нека погледнем по-отблизо това ново изследване, наред със стъпките, които можете да предприемете, за да контролирате кръвното налягане в светлината на тези нови открития.

Ефикасна тайна сваля кръвното за 5 минути без лекарства

Умерено високото кръвно налягане може да не води до инфаркти или инсулти

Кръвно налягане със стойности между 120/80 и 140/90 се счита за лека или начална хипертония. Традиционно, много лекари предписват снижаващи кръвното налягане лекарства на хората с такъв обхват на кръвното им налягане.

Но нови изследвания показват, че тази практика може всъщност да е опасна за здравето ви.

Макар че по-раншни изследвания показваха, че рискът от сърдечно заболяване прогресивно се повишава при покачването на кръвното налягане над 115/75, изследване от юни 2014 година показа, че снижаването на систоличното кръвно налягане под 120 при възрастни хора с хипертония не снижава процента от сърдечно заболяване или удар.

В това изследване 4480 души били наблюдавани в продължение на 21 години. В началото на изследването почти три-четвърти от участниците пиели лекарство за кръвно, почти една-пета страдали от диабет, две-трети пушели или пиели алкохол, и около една-четвърт имали „висок” холестерол (както са дефинирани по онова време).

В края на изследването учените откриха, че хората, чието кръвно беше снижавано до ниво под 120 изобщо не са в по-малък риск от сърдечно-съдово заболяване от хората, чието систолично кръвно налягане продължавало да е на ниво от 120 до 139.

Освен това, изследователите заключиха, че използването на лекарства за снижаване на кръвното налягане под 120 може да доведе до замаяност, припадък или други странични ефекти—които могат всъщност да повишат проблеми, свързани с грижата за здравето и разходите в дългосрочен план.

Още по-скорошно изследване откри, че прекалено агресивното снижаване на кръвното налягане всъщност влошава здравето на хората.

Това изследване преглежда данни за 398419 души, които пиели лекарства за кръвното налягане в продължение на три до пет години. Изследователите откриха, че снижаването на кръвното налягане под стандартните нива водело до по-висок риск от крайна фаза на бъбречно заболяване, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Постенето на вода може да ви помогне да живеете по-дълго + 3 други ползи

Най-ниският риск се свързва със стойности на кръвното от точно 137/71. При хората с диабет (които са в по-висок риск от бъбречно заболяване), най-ниският риск бил при 131/69. За хората на възраст 70 години или по-възрастни, идеалното ниво било 140/70.

Разбира се, днешните нови лекарства за лечение на кръвното налягане може да са по-рисковани от придържането към старите, широко прилагани резервни лекарства, които вече са доказали, че са ефективни в продължение на десетилетия за милиони хора. Моят колега д-р Доналд Лайт наскоро публикува преглед на всички лекарства, одобрени от Агенцията за храните и лекарствата на САЩ (FDA) през последните 30 години. Той откри, че само 10 процента от новите лекарства са по-ефикасни от старите лекарства, които те трябваше да заменят. Но цели 50 процента от новите лекарства са по-малко безопасни от по-старите им алтернативи.

В светлината на тези доказателства се обзалагам, че изследователите ще открият, че лекуването на кръвно налагане под 140/90 е по-малко рисковано, ако лекарите използват само по-старите и по-безопасни лекарства. За жалост, това е малко вероятно да се случи в скоро време.

Ефикасна рецепта за бързо нормализиране на високото кръвно налягане

Снемане на напрежението в мозъка

Разбира се, кръвното налягане не засяга единствено сърцето. То е също така ключов компонент в мозъчната функция, включително във влошаването на познавателната функция.

Преди тридесет години лекарите като мен ни учеха че „нормално” систолично кръвно налягане е 100 плюс възрастта на пациента. Така че 80 годишен човек с кръвно от 180 не беше обект за притеснение. През годините, този начин на мислене се промени и лекарите започнаха да използват повече лекарства при повече пациенти с повишени нива на кръвното налягане. Но интересното е, че нови изследвания показват, че—поне по отношение на мозъка—ранното ми медицинско обучение може да е било правилно през цялото това време.

През август (на 2014 г.) в бюлетина си Daily Dispatch съобщих за изненадващо откритие, че хората, които за първи път качват кръвното си налягане на 80 или 90 години, всъщност имат по-нисък риск от деменция.

А скорошно изследване от Университета Джонс Хопкинс откри, че хората, които развиват хипертония едва след навършване на 68 години нямат по-голямо влошаване на познавателната функция от хората с нормално кръвно налягане.

Но се налага следното предупреждение: изследователите също така откриха, че високото кръвно налягане на средна възраст се свързва с по-рязко влошаване на когнитивната функция с остаряването на тези хора.

Този чеснов сироп е 10 пъти по-силен от пеницилина лекува и пази от много заболявания, включително рак

Снижавайте кръвното си без лекарства

Добрата новина във всички тези скорошни открития е че изглежда ние можем да си позволим да отпускаме донякъде контрола на кръвното си налягане—особено с остаряването ни. И също така, можем да спазваме златното правило за умереност като насока.

Но ако кръвното ви налягане е по-високо от сега препоръчваните нива за включване на лечение от 140/90 или 150/90, трябва да се посъветвате с лекаря си за започването на програма на лечение (просто настоявайте да ви предписват по-старите и по-безопасни лекарствени лечения).

Има също така и безлекарствени лечения, които могат да ви помогнат да контролирате кръвното си налягане. Всъщност има много доказани, ефикасни и широко налични техники за ума и тялото, които могат да помогнат за снижаването на кръвното налягане. И както винаги, добрите клетъчна хидратация и хранене също са особено важни. (Такива статии можете да откриете в категория Хипертония в сайта Здрави всеки ден).

Ефикасен лек срещу язви, хипертония, гъбични инфекции и атеросклероза

И едно последно важно напомняне: Ако следите кръвното си налягане у дома и откриете стойности над 180/110, измерете го отново. Ако стойностите продължават да са същите постарайте се спешно да го снижите. И непременно измервайте кръвното си налягане и на двете ръце!

Също така…

„Принципът Голдилокс” за баланс на кръвното налягане

Както съм казвал много пъти, високото кръвно налягане е единственият най-важен рисков фактор за сърдечно заболяване (атеросклероза).

По-високото кръвно налягане в артериите поставя повече стрес и износване и изхабяване на лигавицата на кръвоносните съдове, което допринася за развитието на атеросклероза. А атеросклеротичното артериално заболяване е причината за сърдечно заболяване, удар и периферна васкуларна болест. Този фактор е особено очевиден когато кръвното удари 180 или по-високо—ниво, при което лечението е задължително и може дори да представлява спешен случай.

Ето защо трябва да консумирате по 1 супена лъжица зехтин всяка сутрин!

Разбира се, от другата страна на скалата, ниското кръвно налягане също може да ви изложи на сериозни рискове, включващи слабост, замаяност и припадане. Изключително ниското кръвно налягане може да лиши органите ви от богата на кислород кръв, което може да доведе до увреждане на сърцето, бъбреците и/или мозъка.

Така че е важно да поддържате кръвното си налягане „точно каквото трябва да бъде”. Достатъчно високо, за да поддържа адекватно кръвно налягане за доставянето на достатъчно кръв, кислород и глюкоза до мозъка, сърцето и другите органи. Но и достатъчно ниско, за да поддържа артериите и кръвоносните съдове спокойни—и да спира появата на сърдечно-съдови заболявания.

от д-р Марк С. Микоци

Още по темата ще откриете в категория Хипертония в сайта https://zdravivsekiden.com/.

https://zdravivsekiden.com/category/zdrave-i-medicina/zaboliavania-i-bolesti/hipertonia/

Източник:

https://drmicozzi.com/breaking-news-can-slightly-elevated-blood-pressure-actually-be-good-for-your-health
Снимка: dontchangemuch.ca

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *