Шест зимни зеленчука, които снижават кръвното налягане

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Зеленчуци, които снижават кръвното налягане

Това е любимото ми време от годината що се отнася до плодове и зеленчуци. По-студеното време често предоставя по-вкусни зеленчуци и плодове. Всъщност, ако сте човек, който се храни според сезона, това може да е и вашето любимо време от годината.

Плодовете и зеленчуците предоставят невероятен начин за снижаване на кръвното ви налягане. И някои от тях са също толкова ефикасни, колкото ACE-инхибиторите. Ако мога да снижа кръвното си като използвам природни средства, бих го направил, вместо да пия лекарство, което се очаква да ми помогне, но ми вреди с ужасните си странични ефекти.

Ето защо днес ще ви представя 6 зимни зеленчука, които могат да ви помогнат да снижите кръвното си налягане.

  1. Моркови:

Морковите са заредени с калий. Калият помага за облекчаването на напрежението в кръвоносните ви съдове и в артериите; този минерал премахва лошото въздействие на натрия. Той също така снижава риска от атеросклероза и удари. Слагайте моркови в бульоните, яхниите и соковете. Всъщност, според изследване пиенето на по 480 мл сок от моркови на ден снижава кръвното и липидните маркери и повишава нивата на антиоксиданти в тялото.

Ценният калий, балансиран ли е той в организма ви 

  1. Червено цвекло:

Според книгата Лечебни храни (Healing Foods) на издателство DK Publishing House, антиоксидантите в този зеленчук снижават кръвното налягане и нивата на холестерола, а В витамините в него помагат за подобряването на функцията на нервите. Изследванията посочват, че високото съдържание на нитрати в червеното цвекло произвежда газ, наречен азотен оксид. Този газ помага за релаксирането и разширяването на кръвоносните съдове, което допълнително подобрява кръвотока и временно снижава кръвното налягане. Затова редовно си приготвяйте здравословна чаша сок от червено цвекло. След като проведоха плацебо контролирано изпитание с десетки участници, учените заключиха, че една чаша сок от червено цвекло на ден е достатъчна за значителното снижаване на кръвното налягане на хората с високо кръвно.

Лекарите НЯМАТ обяснение! Този зеленчук възвръща зрението, пречиства черния дроб и дебелото черво

  1. Спанак:

Шведско изследване показва, че спанакът е една от суперхраните, които снижават кръвното налягане поради изобилието на съдържащите се в този зеленчук, полезни за здравето на сърцето хранителни вещества като калий, фолат и магнезий. Всъщност, поради високото си съдържание на калий, спанакът неутрализира действието на натрия, едно от забранените вещества за хората с хипертония. Ниският прием на калий може да е толкова голям рисков фактор в развитието на високо кръвно налягане, колкото е и високият прием на натрий. Спанакът съдържа изключително малко калории; можете да го добавяте в салати, сандвичи и лазаня или в смутита.

6 умни рецепти със спанак, много вкусни

  1. Репички:

Репичките също зареждат тялото с калий, който минерал спомага за снижаването на кръвното и поддържа кръвотока под контрол, особено, ако страдате от хипертония. Според Аюрведа репичките се смята, че имат охлаждащо действие върху кръвта. Слагайте репички в салатите или дори ги пасирайте в супите.

  1. Тилчец:

Както листата на тилчец, така и семената му са заредени с добро количество разтворими фибри, които помагат за снижаването на холестерола, особено на вредния LDL холестерол. Храната с високо съдържание на фибри се свързва също така със стабилни нива на кръвното налягане. Освен това, листата и семената на тилчеца са с много ниско съдържание на натрий. Тилчецът снижава високото кръвно налягане, но не трябва да се приема всеки ден понеже ще свали и кръвната захар. Билката има горчив вкус и се поглъща трудно. Смлян, тилчецът може да се съхранява дълго. Преди лягане сложете лъжица смлян тилчец в устата си и го погълнете с чаша гореща вода. Пийте вода докато изчезне горчивината.

4 изпитани лека за естествено снижаване на холестерола

  1. Селъри:

Яденето или правенето на сок на само четири стръка селъри (вид целина, която ще намерите в суперите) на ден спомага снижаването, както на кръвното налягане, така и на нивата на холестерола. В допълнение към тези ползи за здравето, стръковете селъри също така са пълни с витамин С, фибри и калий, така че този зеленчук е чудесен за попълване на хранителните запаси на тялото след фитнес тренировки. Селъри също така е 90% вода и е много алкализираща храна. Скорошно изследване наистина доказа, че приемът на екстракт от семена на селъри подобрява нивата на кръвното налягане при пациенти с леки и умерени повишения. Но в основни линии, изследванията показват, че приемът на растителни екстракти предлага малко или никаква полза и че понякога може да причини вреда. Ето защо е разумно да се яде самото растение, това се отнася и за селъри.

Целината ефикасно побеждава рака

Други зимни съвети за хипертоници

Следват полезни съвети за зимното време за хората с високо кръвно налягане:

Снижавайте до минимум дейностите си на открито, за да намалите внезапните промени в натоварването на сърцето.

Избягвайте екстремни усилия или вдигането на тежести.

Обличайте се добре, за да запазвате топлината на тялото.

Винаги носете шал и ръкавици когато излизате, за да снижавате до минимум изложената на външните температури кожа и по този начин да предотвратявате повишаването на кръвното налягане.

Избягвайте алкохол и кофеин понеже те карат тялото да губи топлината си по-бързо.

Хранете се с добре балансирана храна, състояща се от разнообразни, богати на хранителни вещества храни, които помагат за снижаването на кръвното налягане и същевременно снижавайте приема си на сол.

Пазете артериите си чисти с тези 10 храни

Очаквайте статия за начин на хранене, насочен към спирането на хипертонията, която се препоръчва за хора, страдащи от това заболяване. В основни линии тази диета набляга на зеленчуци, плодове и храни с ниска масленост – и на умерени количества пълнозърнести храни, риба, птиче месо и ядки.

Експертите предупреждават, че хората, чиято работа изисква дълго или повтарящо се излагане на студ като фермери, строители и месари, трябва особено да внимават и да спазват препоръките за снижаване на риска си от високо кръвно налягане.

от Ели Бен Йехуда

Прочетете още:

3 изумителни „странични ефекта” на pH-балансираната диета (освен укрепването на костите)

5 здравословни проблема, които бананите решават по-добре от хапчетата

6 храни пречистват артериите и изграждат костите

Фурмите са безценни за човешкото здраве

Най-вкусните съвети за сваляне на кръвното налягане

Зимни съвети за здраве: червено цвекло, синя светлина и енергичност

Източник:

https://www.resperate.com/blog/hypertension/diet/healthy-foods/6-winter-vegetables-that-lower-blood-pressure?utm_source=RESPeRATE+USA&utm_campaign=d122cee742-&utm_medium=email&utm_term=0_ac3cc1206e-d122cee742-297651917

Снимка: Times Now

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *