Късното лягане може рязко да повиши риска ви от диабет тип 2

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

early-bird-diabetes-2

Докато растях ме наричаха „онази, която си ляга рано”. Навикът ми тихо да се измъквам, за да си легна беше легендарен.

Родена в семейство на нощни птици, аз си лягах рано.

Винаги ме преследваше чувството, че изпускам „хубавите неща” като си лягам рано. И ако се съдеше по обвивките на вредни храни и по чиниите в умивалника, бях права. Те очевидно си живееха живота, докато аз спях.

Но се оказва, че навикът ми да си лягам рано може да ме е спасил от сърдечен удар или от диагнозата диабет тип 2.

Изследователи в Университета Нортумбрия се гмурнаха дълбоко в данните, сравняващи рано лягащи хора с нощни птици. Изследването им потвърди, че се трупат все повече доказателства, че късното лягане може да нанесе голяма вреда на здравето ни.

Пийте ябълков оцет преди лягане, подобрете здравето си

Нощни птици или рано лягащи си? Човек така е РОДЕН

Както знаете, всеки от нас има своево рода вътрешен часовник, който му помага да регулира много от нещата, които прави през деня. Учените наричат този естествен модел циркаден ритъм. И този 24-часов цикъл ни указва кога да правим определени неща като да ядем, да спим, да се будим.

Експертите казват, че нашата склонност да си лягаме по-рано или да стоим до късно вечер е естествено предпочитание. С други думи, така сме родени. Макар че това може да се променя при много хора през живота им.

Науката потвърждава, че прясното мляко може да причини следните 4 сериозни заболявания

Късното лягане рязко повишава риска от диабет

Оказва се, че естествено предразположените да си лягат късно са в по-висок риск от проблеми със сърцето и с кръвната захар. Всъщност, изследване откри, че хората, които предпочитат да си лягат късно е 2.5 пъти по-вероятно да страдат от диабет тип 2 отколкото хората, които обичаме да си лягаме рано.

Но това вероятно не е поради причините, които си представяте. Защото по-скоро покачването на риска се свежда до… какво, кога и как човек яде.

Изследванията разкриват, че хората, които си лягат по-късно имат и по-нездравословни навици на хранене. Те ядат повече бързи храни, захар и алкохол от ранните пилета. И нощните птици също така не ядат толкова много плодове, зърнени храни и зеленчуци, колкото рано лягащите си.

Постенето лекува диабет

КОГА и КАК ядете може да разстрои метаболизма ви

Обаче, онова, което нощните птици ядат не е единственото, което ги поставя в по-висок риск от лошо здраве. Важно е също така КОГА и КАК те ядат.

Хората, които си лягат по-късно обикновено следват по-непостоянен хранителен план. Те често пропускат закуската. Храненията си те често изяждат по-късно. И често пъти нощните птици похапват повече между храненията, понеже са принудени да се презареждат, за да остават будни до късно през нощта.

Но действането в противовес на вътрешния ви часовник може да има последици.

Обикновено, циркадният ни ритъм ни принуждава да се храним във време, което позволява на нивата на кръвната ни захар естествено да спадат през целия ден. Така че до времето, в което си легнем те да са в най-ниската си точка.

Но понеже нощните птици се хранят по-непосредствено преди времето си на лягане, техните нива на глюкоза често са по-високи когато заспиват. И това може да разстрои метаболизма, да снижи инсулиновата чувствителност и да въздейства на глюкозната толерантност.

Което, разбира се, може след време рязко да повиши рисковете им от сърдечно заболяване (атеросклероза) и от диабет тип 2.

Бърз масаж регулира кръвообръщението и метаболизма за следващия ден

Променете плана си на хранене и рязко ще СНИЖИТЕ риска си

Не е необходимо да казвам, че ако по природа сте нощна птица, вие не възнамерявате да се поставяте в риск от това да се разболеете. И вероятно се чудите какво трябва да правите по въпроса, след като така сте родени.

Е, помните, че по-горе споменах, че предпочитанията ни могат да се променят през живота ни. И се оказва, че можете да използвате тази адаптивност в своя полза като лекичко насочвате себе си към нов план на хранене.

Чудесните ползи от пиенето на вода преди сън

Започвайки довечера, новата ви цел трябва да е да изтегляте храненията си по-рано…

Започнете да вечеряте по-рано… да кажем между 17:30 и 18:30 часа.

След вечеря не похапвайте нищо повече. Ако ви е трудно да не хапнете нищичко до лягането си, избирайте здравословни, съдържащи много протеини храни като шепичка бадеми или лъжица извара.

След това започнете да се приготвяте за лягане поне един час преди това като изключите електрониката, затъмните помещението (или направо изключите осветлението) особено ярките светлини, и като си изберете спокойна и успокояваща дейност като четенето на книга или сглобяването на мозайка.

След това си легнете в разумно ранен час като 22:00 часа, което ще ви предостави общо седем до осем часа сън. Пуснете щорите, за да не ви пречи светлината и спрете всяка електроника, а също така я оставете далече от себе си.

Пийте чай от валериан срещу безсъние

Ако се затруднявате със заспиването в новото си време на лягане, взимането на хранителна добавка през първите няколко дни може да помогне. Можете да си изберете между мелатонин, лайка, кава или валериан.

Ако сте естествена нощна птица, това не означава, че сте обречени на проблеми със сърцето и кръвната захар. Но все пак е добре да снижите риска си като възприемете някои от по-здравословните навици на рано лягащите си хора.

от Алис Джейкъб

Прочетете още по темата:

Алое вера орално при диабет

Сусам и мед – комбинацията, която лекува повече от 10 заболявания

Безпогрешният китайски биологичен часовник – открийте кой орган в тялото ви не работи добре

Как да тренираме мозъка си да заспива след 60 секунди 

Източник:

https://healthiertalk.com/night-owl-diabetes-heart-risk/

Снимка: amazingscience.news

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *