6 храни пречистват артериите и изграждат костите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вярвате или не, сърцето е повече свързано със здравето на костите, отколкото може би предполагате. Днес ще откриете защо здравата, добре функционираща сърдечносъдова система е жизнено важна за костите, както и шест основни храни, които са доказали, че имат прочистващи артериите свойства.

Също така, обстойно ще разгледаме един от основните виновници за запушването на артериите, съдържащ се в често употребяваните хранителни добавки.

Да започваме!

calcium-nuts

Малко известната връзка между сърцето и костите

Когато говорите с лекаря си за остеопорозата, много малко вероятно е той или тя да повдигне спомене сърдечносъдовото ви здраве. Двата проблема са напълно отделени в медицинската общност.

Здравето на тези две биологически системи всъщност е свързано и сега ще посочим основните причини за това.

Ако кръвообръщението ви не функционира добре, тогава хранителните вещества няма да бъдат доставяни до костните клетки, където те могат да укрепват и повишават плътността. Нито пък токсините ще могат да бъдат изхвърляни ефективно.

Освен това, здрава сърдечносъдова система ви позволява да правите упражнения за изграждане на костите като ходене и джогинг. И разбира се, редовните упражнения са полезни за сърцето също така. Така че като правите упражнения за изграждане на костите, вие също така помагате на сърдечносъдовата си система.

Яденето на полезни за костите храни е друг начин да облагодетелствате сърцето си, защото много от важните за костите храни са богати на пречистващи артериите съединения.

Нека погледнем шестте най-ефикасни за пречистването на артериите основни храни

1. Аспержи *

Винаги с нетърпение чакам появата на първите стръкове аспержи през пролетта. Този вкусен зеленчук съдържа поне шест особено важни за здравето хранителни вещества: витамин K; витамините B1, B2 и фолиева киселина (В9); витамин C; и витамин D.

Освен това, аспержите съдържат глутатион, основния антиоксидант, предпазващ костите и артериите от увреждането на свободните радикали.

Високото им съдържание на фибри и на противовъзпалителни съединения са допълнителни оръжия срещу атеросклероза.

2. Диня*

Лятото е идеалното време да ядем полезната за костите, прочистваща артериите диня. Този сладък сочен плод е отличен начин за хидратиране – 92% от динята е чиста алкализираща организма вода. Правилното хидратиране е абсолютно жизнено важно както за костите, така и за здравето на сърцето.

Динята съдържа основните хранителни вещества витамин A и витамин C. Освен това, в нея има калий, бета-каротин и антиоксиданта ликопен.

Ликопенът е каротеноид, а изследванията показват, че той всъщност стимулира дейността на остеобластите (образуващите костната тъкан клетки). А неговата антиоксидантна дейност пази сърдечносъдовата система от увреждане от страна на свободните радикали.

Динята съдържа аминокиселината цитрулин, която тялото използва, за да произвежда друга аминокиселина, наречена аргинин. Аргининът подобрява кръвотока, а предварителни изследвания показват, че той може да предотвратява натрупването на излишни мазнини. Това е важно, ако искате да поддържате артериите си чисти.

3. Овесени ядки*

Овесените ядки, макар и да имат покиселяващи свойства, определено имат място сред полезните за костите и сърцето храни. Тригодишно изследване с участието на 200 жени със сърдечносъдови заболявания в менопауза показа, че яденето на пълноценни зърнени храни като овесените ядки снижава формирането на артериална плака. Овесените ядки също така забавят развитието на стенозата, заболяване, при което артериите се стесняват.

Овесените ядки са богати на изграждащите костите манган, фосфор, мед и магнезий. Само защото те са киселинна храна, това не означава, че не трябва да ги ядете!

4. Сьомга*

Вкусната сьомга е още една киселинна храна, предоставяща питателни хранителни вещества, които изграждат костите и укрепват здравето на сърцето. Сьомгата е богата на витамин D, който е особено важен за усвояването на калция.

Сьомгата е тлъста риба, така че съдържа значителни количества от полезните за сърцето омега-3 мазнини. Освен че имат противовъзпалителни свойства, омега-3 мазнините снижават риска от сърдечен удар, инсулт и хипертония.

Омега-3 мазнините също така са много важни за здравето на костите. Те повишават усвояването на калция и на витамин D, и регулират костния обмен.

5. Авокадо*

Някога заклеймено като нездравословна „висока на мазнини” храна, авокадото днес се радва на заслужена репутация на много полезна за сърцето храна. Авокадото наистина съдржа много мазнини, но това са мононенаситени мазнини, които снижават холестерола.

Авокадото снижава нивата на оксидативния стрес в кръвта, което в значителна степен стимилира съпрдечносъдовото здраве. Тези хранителни плодове съдържат изграждащите костите витамини C, D и K, както и микроелементите мед и бор. Авокадото съдържа също така естествена форма на фолиева киселина.

В авокадото има и калий, минерал особено важен за балансирането на приема на сол в организма. Калият е ключов играч в регулирането на кръвното налягане и електролитния баланс.

И накрая, авокадото предлага голямо количество здравословни за сърцето фибри.

Прочетете още за авокадото:

Суперсемка спира процеса на стареенето и отблъсква грипа

Храната, която подсилва действието на витамините

Винаги когато можете похапвайте от тази богата на мазнини, по възможност органична, храна. Пестицидите и другите селскостопански химикали са мастно разтворими, което означава, че храните с високо съдържание на мазнини „се закрепват” към тези токсини по-лесно.

6. Орехи*

Може да се учудите като разберете, че орехите са основна изграждаща костите храна. Но също като сьомгата и авокадото, орехите са богати на омега-3 мазнини и наистина помагат за регулирането на костния обмен като спират остеокластите (клетките, разрушаващи костната тъкан) и укрепват дейността на остеобластите.

Орехите също така съдържат бор, мед и манган, ключово трио във формирането на антиоксиданта супероксид дисмутаза (Повече по въпроса ще научите в статията SOD: естественият антиоксидант, побеждаващ заболяванията и стареенето ). Това е много силен антиоксидант, който действа като мощно противовъзпалително средство като катализира най-често срещаните в тялото свободни радикали. Ето защо орехите предпазват стените на артериите (и костите) от оксидативно увреждане.

Орехите снижават „вредния” LDL холестерола и повишават гама-токоферола, съставка на витамин Е, която доказано предпазва от сърдечни заболявания.

*Основна, изграждаща костите храна

Тези шест храни са само някои от основните изграждащи костите храни, които стимулират подновяването на костите и цялостното здраве. Но за здравето на сърцето е необходимо повече от просто избирането на правилните храни.

И докато сме на темата, ето още няколко прочистващи артериите храни

Ако атеросклерозата или сърдечните удари се предават в семейството ви, добрата новина е че можете превантивно да включвате в хранителния си режим горните шест, както и следващите няколко полезни за сърцето, снижаващи холестерола и пречистващи артериите храни …

Портокалов сок

Изследвания свързват пиенето на по 2 чаши портокалов сок със снижаването на диастоличното кръвно налягане. Но за да извлечете ползите, трябва да пиете 100 процента чист органичен портокалов сок.

Нар

Антиоксидантните свойства в нара действат като щит, предпазвайки лигавицата на артериите от увреждане и стимулирайки производството на азотен оксид, който улеснява кръвотока и води до чисти артерии.

Зехтин

Изследванията показват, отново и отново, че хората които заместват маслото със зехтин драстично намаляват риска си от сърдечен удар поради здравословните моно- и полиненаситени мазнини в зехтина.

Канела

Обзалагам се, че не знаете за огромните антиоксидантни свойства на канелата! Всъщност, тази подправка снижава и натрупаната в артериите плака и вредния LDL холестерол.

Черен шоколад

И не можем да не споменем, че съставките на черния шоколад също спомагат прочистването на артериите и подобряват кръвообръщението в мозъка. За още ползи за здравето от черния шоколад прочетете статията 14 ползи за здравето от черния шоколад

Това естествено са само някои от прочистващите артериите храни, но включването им в хранителния ви режим е добро начало.

Избягването на запушването на артетиите, обаче, включва и избирането на правилната хранителна добавка с калций

И за да отнесем мерките за избягване запушването на артериите още една стъпка напред, ви предлагаме да прочетете статията Избягвай запушването на артериите с правилния вид калций

Здрави всеки ден

Източници:

http://saveourbones.com/6-foods-that-purify-your-arteries-and-build-your-bones/

http://www.halfhourmeals.com/food-for-thought/top-10-artery-purifying-foods/

Снимка: jungleinmyhead.tumblr.com;

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *