31 естествени методи за отблъскване на досадните насекоми

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Като начало… НАЙ-ДОБРИЯТ начин да контролираме неприятните насекоми е като не ги каним в дома си първо на първо. Повечето насекоми биват привлечени от храна и вода, така че поддържането на кухнята чиста, редовното изхвърляне на боклука и държането на храните и напитките в плътно затворени контейнери ще отблъсват повечето насекоми и другите вредители. Премахването на източниците на вода също ще свърши добра работа за решаването на проблема с набезите на мравки, мухи, комари и паяци, както ще направи и запушването на местата, откъдето те могат да проникват в дома.

31-Natural-Pest-Control-Methods

Ако тези методи не се справят с проблема обаче … ето ОЩЕ 31 напълно естествени лека за напастта, наречена насекоми, която наистина КЪСА НЕРВИТЕ – особено през лятото!

НАПАСТТА, от която най-много хора се притесняват и задават въпроси са МРАВКИТЕ! Макар че са така ДРЕБНИЧКИ, те наистина могат да станат много досадни!!!  Ето някои съвети да не ги пускате в дома си, както и да се предпазвате от тях по време на излети и в градината!

МРАВКИ

ДРЪЖТЕ ДОМА СИ ЧИСТ, ПРИЯТЕЛИ!

Нека по плотовете в кухнята няма трохи и лепкави петна, покрийте захарта и буркана с мед. Избърсването на повърхностите може в голяма степен да спомогне в дома ви да няма досадни насекоми!

КРАСТАВИЦА

Нахвърляйте обелки и парчета краставица в кухнята или на местата, откъдето мравките проникват в къщата. Много мравки изпитват естествена антипатия към краставиците.

МЕНТА

Поставете няколко пакетчета чай от мента близо до местата, където мравките са най-активни.

ЗАПУШЕТЕ ВХОДА

Проследете колоната мравки до мястото, откъдето те влизат в дома ви. Поставете което и да е от следните неща около мястото им на влизане понеже мравките няма да могат да преминат през тях: кайенов пипер, цитрусово масло (може да напоите връв с него), лимонов сок канела или смляно кафе.

ОСТАВЕТЕ ЗАПАЛЕНА ЛАМПА

Оставете малка, нощна светлина няколко поредни нощи да свети на мястото на най-голямо движение на мравките. Промяната в осветеността нарушава и обезкуражава набезите им.

ИЗГРАДЕТЕ РОВ

Ако мравките нападат купите за хранене на домашните ви любимци, измийте пода добре с гореща сапунена вода, за да премахнете пътеката, която мравките оставят и след това не им позволявайте да намерят паничката отново като я поставите в плитък съд със сапунена вода.

ДИАТОМИТ

Инфузорната (диатомична) пръст е подобна на талк пудра от вкаменените останки от морски фитопланктон. Когато поръсите насекомите с нея, фината пудра усвоява липидите от восъчния външен слой на екзоскелета на насекомите и причинява обезводняването им.

ЦАРЕВИЧНО БРАШНО

Насипете малки купчинки царевично брашно където виждате мравки. Те го изяждат, не могат да го смелят и умират. Може да отнеме около седмица, особено ако вали, но действа и не трябва да се притеснявате, че може да навреди на децата или домашните любимци!

СКРИЙТЕ ПЪТЯ ИМ

Мравките оставят ароматна следа, така че другите мравки да откриват пътя си към храната. Редовни отмивайте тези пътеки с почистващ препарат на оцетена основа, направен от 1⁄4 ч.ч. оцет, 2 ч.ч. вода и 10 до 15 капки от следните етерични масла: мента, карамфил, евкалипт или чаено дърво (мелалеука).

ДОМАШНА ПРИМАМКА ЗА МРАВКИ

Разтворете 1 чаена лъжица борна киселина и 6 супени лъжици захар в 2 чаени чаши вода. Намокрете памучни тампони в този разтвор-примамка. (Борната киселина е минерал със слаба токсичност, но непременно пазете децата и домашните любимци от него, защото може да причини възпаление на кожата, устата, стомаха и очите).

Сложете едно или две памучета в обърнат нагоре капак от буркан и напоете с течността.

Сложете такива капаци от буркани по протежение на нишките, следвани от мравките или където сте виждали мравки.

Доливайте течността при изпаряването й докато мравките повече не се появят.

Бъдете търпеливи! Основната идея е мравките работнички непрекъснато да носят малки дози борна киселина обратно в мравуняка, за да хранят останалите мравки.

КОМАРИ

БЛОКИРАЙТЕ ГИ

Комарите са най-активни рано сутрин и рано вечер. Те търсят тихи места на завет, защото вятърът ги отнася. Затворете прозорците и вратите от страната на къщата си, където по принцип няма вятър.

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ВОДНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ

Най-важната мярка, която можете да предприемете е да премахнете източниците на вода. Сменяйте водата в поилките за птички, басейнчетата и паничките с вода на домашните любимци по два пъти на седмица. Поддържайте каналите на дома си чисти и добре оттичащи се. Махнете всичко от двора (балкона), в което може да се събира вода.

Прочетете също: Репелент против насекоми, домашна рецепта за крем или спрей

СКАРАТА ПОМАГА

Ако използвате скарата, хвърляйте по малко градински чай (салвия) или розмарин върху въглените, за да отблъсквате комарите.

ЧЕСЪН

Ефикасно, естествено отблъскващо насекомите средство можете да приготвите като смесите една част сок от чесън с 5 части вода в малка спрей бутилка. Разтръсквайте добре преди употреба. Пръскайте леко върху откритите части на тялото за защита в продължение на до 5 – 6 часа. Ленти памучен плат също могат да се натопят в тази смес и да се закачат по терасите, балконите и т.н. за локално отблъскване на комарите.

ПОСТАВЕТЕ КЪЩИЧКА ЗА ПРИЛЕПИ

Някои видове прилепи изяждат до 1000 комара на час! Можете да привлечете тези ядящи насекомите помощници като поставите къщичка за прилепи в двора си.

МАСЛО ОТ НИЙМ

Маслото от нийм е естествено растително масло, извличано от дървото нийм, растящо в Индия. Листата, семената и маслото от семената на дървото нийм съдържат саланин, съединение, което има ефикасни, отблъскващо комарите свойства. Маслото от нийм е естествен продукт и е безопасно за употреба. Просто добавете няколко капки от маслото в любимия си лосион и мажете тялото си.

НАСАДЕТЕ ПОВЕЧЕ ЦВЕТЯ!

Насадете коча трева (Nepeta cataria) в градината си; растението не само отблъсква комарите, но и цъфти красиво. Други отблъскващи комарите растения са розмарин, невен, тревата цитронела, бял равнец, орлови нокти и маточина, както и здравец, босилек и мушкато.

ЗАПАЛЕТЕ СВЕЩ

Направете си сами отблъскващи комарите свещи като използвате етерични масла и разтопен восък. Златното правило е да използвате около 15 мл етерично масло на всеки фунт (453 г) восък.

Ето някои ефикасни миксове на етерични масла, които да добавяте в свещите, взети от сайта About.com:

Рецепта #1 – Тръпчива
5 части цитронела
5 части лавандула
5 части карамфил

Рецепта #2 – Даваща енергия
5 части цитронела
5 части лавандула
5 части мента

Рецепта #3 – Силен зелен аромат
10 части цитронела
10 части кедрово дърво
5 части евкалипт
5 части розмарин

НСС СМЕС ЗА ОТБЛЪСКВАНЕ НА КОМАРИ

За да си направите сами репелент за комари ви трябват етерично масло и нещо, с което да го смесите като водка зехтин или екстракт от хамамелис. За най-добри резултати, смесете няколко различни етерични масла като такова от лимон, евкалипт, цитронела, канела, кедрово дърво и хвойна. (Виж рецептата в края на статията).

ОБЛИЧАЙТЕ СЕ COVER UP

Здравият разум сам ви подсказва: За избягване на ухапванията от комари, носете дълги панталони и дрехи с дълги ръкави, шапка или шал. Слагайте комарници на прозорците и вратите, покривайте кошарките и количките на бебетата с мрежи за комари.

ОТБЛЪСКВАЩА НАСЕКОМИТЕ НАПИТКА

Можете да изпиете една или две с.л. органичен ябълков оцет във вода и да ядете много чесън. Ежедневното пиене на витамин B1 (тиамин) също спомага за отблъскването на насекомите.

МУХИ

БИЛКОВИ ТОРБИЧКИ

Сложете торбички, направени от малки парчета тензух, пълни с намачкани листа мента, дафинов лист, карамфил или евкалипт из къщата, те ще отблъскват мухите.

НСС ЛЕПЛИВА ХАРТИЯ

Смесете 1⁄4 ч.ч. царевичен сироп, 1 с.л. гранулирана захар и 1 с.л. кафява захар в малка купа. Нарежете ленти кафява хартия и ги натопете в захарната смес. Оставете ги да съхнат една нощ. Направете малки дупчици най-горе на всяка лента и ги нанижете на конец или връв.

БОСИЛЕК

Засадете босилек близо до вратите или в контейнери. Той ще държи мухите на далече.
Отрежете голяма китка от подправката и я носете на пикници и излети. Допълнителното преимущество е че и комарите не го обичат.

ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО

За да си осигурите зона без мухи, натопете малка кърпа с етерично масло от евкалипт и я поставете на мястото, нападнато от мухи.

ПАЯЦИ

ПАЯЦИТЕ МРАЗЯТ МЕНТА!

Капнете няколко капки етерично масло от мента в спрей бутилка. Капнете малко течен перилен/за миене препарат и допълнете бутилката с вода. Пръскайте с течността по паяжините на паяците, около вратите и прозорците, по поляната и в градината и по всички повърхности, където има паяци. Освен че има приятен аромат, тази смес е нетоксична и безопасна за използване около деца и домашни любимци.

КОКОСОВО МАСЛО & ОЦЕТ

Комбинацията от кокосово масло и бял оцет също е ефикасна за отблъскване на паяци. Понеже етеричните масла могат да оставят петна и да цапат, първо я изпробвайте върху малко, скрито място на килимите, завесите или дамаските на мебелите.

ЦИТРУСОВИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Паяците опитват с краката си и освен ментата… те не обичат и вкуса на цитрусите като лимон, лайм мандарина и див портокал. Макар че маслата няма да ги убият, те ще ги накарат да избягват местата, „обработени” с тях. Винаги купувайте истински етерични масла, а не синтетични.

ПРЕМАХНЕТЕ МЕСТАТА КЪДЕТО СЕ КРИЯТ

Паяците живеят на тъмни, затулени места, така че не натрупвайте какво ли не, не редете дърва за огрев и не садете гъста растителност по стените на къщата. Колкото по-малко места остават за свободно населяване от страна на паяци, толкова по-ефикасно ще можете да ги отблъсквате.

ЗАМАЖЕТЕ ПРОЛУКИТЕ

Замажете пукнатините в основите и затворете пролуките на прозорците или под вратите, за да не могат паяците да влизат вътре в помещенията.

И последно, но не по важност… ето рецепта за естествен, домашно приготвен репелент, който ще ви помогне да се справите с всички, споменати по-горе насекоми!

УНИВЕРСАЛЕН НАПЪЛНО НАТУРАЛЕН СПРЕЙ ЗА НАСЕКОМИ

Рецепта за домашно направен репелент за насекоми  

  • 240 мл (8 унции) ябълков оцет, екстракт от хамамелис или водка
  • 45 капки етерично масло от мента
  • 15 капки лимонено или от див портокал етерично масло

Смесете съставките в спрей бутилка и пръскайте на воля. Дръжте в хладилника, когато не го използвате. Би следвало да ви стигне за 2-3 месеца.

Джили

Източник:

http://www.onegoodthingbyjillee.com/2015/07/31-natural-pest-control-methods.html

Снимка: www.livenedup.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *