7 стъпки побеждават затлъстяването и диабета

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Всичко наистина е в нашите ръце

Кое е заболяването, което засяга ВСЕКИ втори американец и едно на всеки четири деца? Диабет тип 2 или преддиабетно състояние (преддиабет). Диабет тип 2 в Америка се е увеличил три пъти от осемдесетте години на миналия век насам, а изследователите предвиждат, че един от трима американци ще страда от диабет до средата на сегашния век. Повече от една трета от възрастните американци са с наднормено тегло. А един от всеки три долара в здравната система (Medicare) на САЩ се харчи за диабет, което прави заболяването най-голямата причина за федералния ни дълг. За съжаление, тези цифри продължават да растат. Общо взето, картината никак не е красива, а експертите предсказват, че нещата само ще се влошават.

diabesity 10226830_f520

Аз използвам термина „затлъстяване от диабет”, за да описвам целостта на здравословните проблеми, обхващаща леката резистентност към инсулина и наднорменото тегло, както и затлъстяването и диабета. Затлъстяването, причинено от диабет е основната причина за повечето случаи на атеросклероза, рак и за случаите на преждевременна смърт в света.

Трагичното е, че тези заболявания са също така на 100% предотвратими и лечими.

Повечето хора считат, че заболяването диабет е необратимо. Това е жалко, имайки предвид множеството му усложнения, включващи бъбречна недостатъчност, ампутация, удар и деменция. Чувал съм също така експерти да твърдят, че затлъстяването трудно се лекува и да поддържат тезата, че дългосрочното отслабване е почти невъзможно.

От цялото си сърце възразявам. Науката показва, че диабетът и затлъстяването са предотвратими и обратими при агресивно използване на хранителни вещества и промени в начина на живот.

Те се причиняват от 70-те килограма захар и 65-те кг брашно или средното количество,  което всеки американец изяжда за една година – и представляват токсична, дрогираща доза, причиняващата диабет храна.

Добре известно е, че много затлъстелите пациенти могат да спрат развитието на диабета в рамките на няколко седмици след поставянето на стомашен байпас, дори и все още да не са свалили много килограми.  Защо?  Защото храната е лекарство и когато махнем храната, която причинява заболяването и я заменим с правилната храна, изцелението се случва бързо. Наскоро мой пациент свали 20 кг и се отърва от 54 единици инсулин и от всичките си лекарства за диабет. Аз предписвам тези седем стратегии всеки ден на пациентите си, за да предотвратя, лекувам и спирам диабетното затлъстяване без лекарства и операции. 

1. Забравете захарта

Хранителен режим, пълен с празни калории и бързо усвояваща се захар, течни захарни калории и рафинирани въглехидрати – които всичките се преобразуват в захар – създава високи нива на инсулин, което в крайна сметка води до инсулинова резистентност и диабет тип 2. Сред многото проблеми, породени от хронично високите нива на инсулина са възпалението, високото кръвно налягане, ниското либидо, повишения риск от рак и депресията. Най-важното нещо, което можете да направите, за да снижите риска си от диабет тип 2 и затлъстяване или за да елиминирате въздействието им е да елиминирате или драматично да намалите захарта във всичките и множество превъплъщения. 

2. Запасете се с пълноценни, необработени храни

Пълноценните, необработени храни балансират кръвната захар, намаляват възпалението и оксидативния стрес, и подобряват детоксикацията на черния дроб за предотвратяване или премахване на инсулиновата резистентност и диабета. Избирайте богато разнообразие от разноцветни плодове и зеленчуци, много омега-3 мазнини, кокосово масло и зехтин, зърнени храни, ядки е семена. Пълноценните, истински храни задействат всички правилни послания на гените, насърчават здрав метаболизъм,  спират резистентността към инсулина и диабета, и предпазват от стареене и от свързаните със стареенето заболявания като диабет и атеросклероза.

3. Набавяйте си правилните хранителни вещества

Хранителните добавки правят клетките ви по-чувствителни към инсулина и по-ефикасни в метаболизирането на захарта и мазнините. В съчетание с правилната диета и промени в начина на живот, те могат да ви помогнат да балансирате кръвната си захар и да излекувате или предотвратите диабета. Като най-минимални дози, препоръчвам вземането на:

  • Мултивитамини и минерали с високо качество
  • Един до два грама омега-3 мастни киселини
  • 1,000 – 2,000 МЕ (25 мкг до 50 мкг) витамин D3
  • 300 – 600 мг алфа липоева киселина по два пъти на ден
  • 200 – 600 мкг хром полиникотинат
  • 5 грама PGX преди всяко хранене с 240 мл вода; (PolyGlycopleX®) е патентован комплекс от супер фибри, произведен от 100% естествени, силно вискозни полизахариди – уникален вид фибри, които контролират апетита и кръвната захар

 4. Правете правилните упражнения.

Не е необходимо да прекарвате часове във фитнес залата, за да извлечете полза от упражненията. Дори и 30-минутна разходка може да помогне. Енергична е ключът за ефикасната физическа активност, която помага за балансирането на кръвната захар и за снижаването на нивата на инсулин. Повишавайте сърдечната честота до 70 – 80% от максималния й капацитет за 60 минути до шест пъти на седмица. Настъпете газта няколко степени с високо-интензивни тренировки с почивки (HIIT) и със силови тренировки. Изследванията показват, че HIIT са полезни и при диабет тип 2 и при затлъстяване. Най-доброто е че можете да ги правите по само няколко минути на ден.

5. Набавяйте си достатъчно сън

Липсата на сън и лошият сън увреждат метаболизма, вдигат захарта и силното желание за въглехидрати, карат ви да ядете повече и повишават риска ви от редица заболявания, включително от диабет тип 2. Изследване със здрави участници откри, че дори частичният лош сън през нощта може да причини инсулинова резистентност. Ето защо, сънят трябва да ви е приоритет, за да можете да си осигурявате по осем часа непрекъснат и непробуден сън всяка нощ. Създайте си ритуал на съня, който включва билкови терапии, обстановка на пълна тъмнина и тишина и отпускане с моята UltraBath процедура.

6. Контролирайте нивата на стрес

Изправени пред стреса, нивата ни на инсулин, кортизол и на възпалителните съединения, наречени цитокини се повишават. Това причинява безотказна метаболитна дисфункция, която води до напълняване, инсулинова резистентност, а след време и до диабет тип 2. Връзките между стреса, напълняването, психичните разстройства и дисбаланса на кръвната захар показват, че справянето със стреса става много важен компонент от справянето със затлъстяването и диабета. Не можете да елиминирате стреса, но можете да се научите да го контролирате. Медитация, упражненията за дълбоко дишане, йога, масаж, смях и танци са сред най-добрите начини за контролиране на стреса и за лечение на диабет тип 2. (Очаквайте статия за 5-те начина никога повече да не бъдете стресирани).

7. Проследявайте резултатите с цел подобрение.

Изследванията показват, че хората, които следят резултатите си свалят два пъти повече килограми и се справят два пъти по-добре. Започнете като си набавите дневник, в който да следите напредъка си. Може да е обикновено тефтерче, тетрадка, екселска таблица в компютъра или онова, с което сте свикнали, удобно ви е и дава резултати. Какво да следите? В допълнение към онова, което ядете, необходимо е да си записвате всички измервания от изходно ниво: теглото си, обиколката на талията, индекса на телесната маса (BMI), и кръвното си налягане (по желание). Много пациенти се въодушевяват когато видят резултатите си на хартия.

д-р Марк Хаймън

Източник:

http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/7-steps-to-reverse-obesit_b_6368674.html

Снимка: renaldiethq.hubpages.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *