4 причини защо гледането на телевизия всъщност е полезно

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

watching tv U10617P434DT20140917143457

Ето как стоят нещата: Почти всеки човек обича да гледа телевизия. В зависимост от програмата, телевизията е информатив на, провокативна, забавлява – или е откровено глупава. Умните реплики в комедийните сериали, които ви оставят без дъх от смях са направо ненадминати! Смехът е най-доброто лекарство…

Понякога просто сте в настроение да гледате епизод на Зайнфелд като онзи, в който Креймър излиза с кола, за да види колко ще върви тя след като стрелката за газта сочи, че резервоарът е на нула.

КРЕЙМЪР: Слушай.. Когато колата влезе в автокъщата, а в резервоара няма капчица бензин, искам да си там с мен когато всички кажат, „Креймър и другото момче, леле, те свалиха стрелката по-далеч наляво, отколкото някой някога си е представял, че е възможно”!

Телевизията е един от най-общите ни знаменатели, универсалният език, който всички ние споделяме в повечето от времето в Северна Америка. Можем да разговаряме за любимите си шоу програми с пощальона, продавача в бакалията, съседа до нас, приятелите и децата си. Това е медия, която преминава границата на поколенията.

Всъщност, в средностатистическия американски дом има повече телевизори от хора, според Nielsen Media Research. Което е добре, защото така има по-малко караници за това кой канал да гледаме!

Тогава защо чуваме толкова много за това, че излежаването пред малкия екран е вредно за нас? Не можем ли просто да си вдигнем краката и да се забавляваме?

Аз ви казвам, че можем, в разумни граници, и стига вече с тези упреци и заканване с пръст. Ето четири добри причини (сигурна съм, че вие можете да измислите и още!) да гледате телевизия с удоволствие – и това дори да подобри здравето ви…

1. Телевизията е полезна за взаимоотношенията ви с другите

Превърнете гледането на телевизия в социално събитие. Вместо да си ядете пуканките сами (като не използвате микровеле, моля и ги поръсите с пармезан, вместо със сол), извадете по-голяма купа и ги споделете с половинката си или с приятел.

Изследователи в Университета на Рочестер наскоро откриха, че гледането и обсъждането на филми за отношенията между хората, които ви карат да се чувствате добре е толкова ефикасно, колкото семейната терапия. Този евтин и забавен подход към по-доброто разбирателство с половинката може да намали броя на разводите и разделите наполовина, според психолозите, провели изследването.

Идеята е, че хората често имат добра представа за това какво вършат правилно и какво погрешно във взаимоотношенията си, така че гледането как общуват героите в романтичните филми като Колкото, толкова (с Джак Никълсън и Хелън Хънт) предлага начин да се индентифицираме с героите и да обсъждаме поведението им. Човек може да се смее, да изгради по-близка връзка и да работи за превъзмогването на любовна мъка или да се разсее ако някой домашен любимец го ядосва.

Изследването включваше 124 двойки и откри, че гледането и обсъждането на филм веднъж седмично е също така ефикасно както са по-интензивните предавания за изграждане на умения. Тези резултати показват, че хората наистина притежават ноу-хау за връзките; те само се нуждаят от подсещане от време на време, за да използват тези умения наистина.

2. Можете да го правите просто за забавление

Човек може да извлечете много от гледането на телевизия. То ни кара да се чувстваме част от нещо, било то гледането на любима драма или вечерните новини, за да разберем какво става по света.

Доста забавно е и гледането на телевизионни игри и сравняването със собствените отговори или следенето на неочакваните обрати в някой акшън. Спомням си как баба ми беше зарибена от играта Price is Right с водещ Боб Баркър, в която публиката познаваше цените на хранителните стоки и на други артикули, заради възможността да се класира по-напред и да спечели големи награди. Тя не пропускаше това шоу! Баркър, обичаният дългогодишен водещ, се върна в шоуто миналата година в епизод за отбелязване на 90-я му рожден ден.

Това е чудесен отдушник, но човек не иска да използва гледането на телевизия, за да си отклонява вниманието от стреса и за да не се чувства зле – нещо като бягство от действителността. Изследване от тази година в списание Sleep откри, че хората, които гледат телевизия, за да свалят стреса най-вероятно страдат от безсъние.

Предишни изследвания показаха, че безпокойството може да причини проблеми със съня за кратко време, но изследователи от Центъра за нарушаване на съня и изследвания на болницата Хенри Форд в Детройт искаха да видят дали и как стресът играе роля в причиняването на безсъние за продължителен период от време.

Те работиха с 2 900 мъже и жени и ги разпитваха за скорошни стресиращи фактори в живота им като загуба на съпруг/а или финансови проблеми, плюс колко дълго е продължил стресът, колко сериозен е бил и как те са се справяли с него. След една година, изследователите оцениха дали сред участници има такива, които страдат от безсъние. Онези заобикаляли стреса, размишлявали за него или избягвали да се справят с него като цяло страдали повече от безсъние.

Ако използвате телевизията, за да отвличате вниманието си от проблемите – всички сме го правили – това може да се отрази зле на съня ви. Всички се нуждаем от достатъчно сън!

3. Телевизията може да подобри вниманието и талията ви

Забелязвате ли, че гледате повече телевизионни драми и акшъни? Или пък документални филми за природата, в които действието тече бавно и се разказва например за торния бръмбар?

Ако наистина сте потънали в програмата и тя стимулира любопитството ви, това е полезно за мозъка ви. Експерт по темата, Джордж Лоуенстайн, професор по психология в Университета Карнеги Мелон, нарича любопитството мощен мотиватор. Именно то ни кара да продължаваме да учим, да правим опити и да вървим напред. То е нещо като бодибилдинг за мозъка.

Гледането на завладяващо шоу също така е полезно и за размера на дрехите, които носите. Учените отдавна са открили връзката между затлъстяването и тъпченето пред телевизора, но ново изследване в списание PLOS ONE наблегна на приема на храна и съдържанието на програмата. Изследователите откриха, че жените похапват 52 процента повече по време на скучни шоу програми, отколкото когато гледат завладяващо комедийно шоу.

Изводът тук е да не се отплесвате и да не позволявате умът ви да блуждае…

Допълнителна полза за здравето: Следете внимателно и се потопете в програмата и така ще извлечете повече от нея.

4. До два часа на ден е абсолютно чудесно

Казах, че телевизията е полезна за вас и за здравето ви, но не се превръщайте в пословичния мързеливец, лежащ с часове пред екрана. Испански изследователи откриха че гледането на три или повече часа телевизия на ден може да удвои риска ви от преждевременна смърт. Да го удвои!

Най-добрата стратегия е да планирате предварително времето си за гледане на телевизия, да определите какво наистина искате да гледате и да го разпределите на части, вместо да го изгледате наведнъж.

Разбира се, можете да включите и правенето на физически упражнения по време на рекламите за максимални ползи за здравето – но бъдете уверени, че можете да не се притеснявате за ежедневния си навик да гледате телевизия.

Ваша в добро здраве,

Карън Хоторн

Източник:

http://www.belmarrahealth.com/4-reasons-why-watching-tv-is-actually-good-for-you/

Снимка: health.sina.com.cn

Прочетете още по темата:

Най-смъртоносният уред в дома

11 здравословни навика за дълъг и щастлив живот

Седенето пред телевизора по цял ден скъсява живота

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *