Зеолитите съдържат високи нива на олово и алуминий, как да не ги използваме

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Не всички зеолити са еднакви по състав. Както е с всяко нещо, така и при зеолитите е важно как те се приемат в тялото. Тази статия е важна за това как се използват зеолитите поради високото им съдържание на алуминий и олово. Най-разпространените начини на употреба на зеолити в България с добавянето им във водата, която пием и с поглъщането им на едри гранули, в контекста на казаното по-долу са безопасни. – Здрави всеки ден

(NaturalNews) Всички зеолити съдържат високи концентрации на алуминий и олово. Но когато зеолитите са на гранули, тези елементи не се усвояват от човешкото тяло, понеже нераздробените зеолити на гранули преминават през храносмилателния тракт като мънички камъчета.

what-is-zeolite

Обаче, когато зеолитите са „микронизирани” и смлени на много ситен прах, по време на процеса на смилане могат да бъдат освободени високи нива на алуминий и олово. Ако тези прахове се приемат орално, те могат драматично да повишат приема на олово и алуминий под форми, които могат да бъдат усвоени в кръвотока… особено, ако не се пият заедно с „улавящи” тежките метали субстанции, които предотвратяват случването на това усвояване.

Повечето хора не осъзнават всичко това и изглежда има надпревара в зеолитната индустрия за производството на все по-ситно смлени прахове от зеолити, придружена от твърденията, че това им позволява да преминават през чревните стени и да „прочистват” кръвта. Тази надпревара често пъти се съпътства от нещо, което съм наблюдавал като силно преувеличени твърдения, че зеолитите някак извличат токсичните елементи от телесните тъкани и органи и ги изхвърлят от тялото.

Проблемът с този подход е, че зеолитите често съдържат някъде от 10 – 40 ppm (части на милион) токсично олово и много по-високи нива на алуминий. За мен лично, горната граница на съдържание на олово в хранителните добавки е 0.25 ppm олово, което означава, че дори „чистите” зеолити съдържат 40 пъти повече олово от моята горна граница. Ето защо, аз не консумирам орално зеолити под формата на хранителна добавка.

В същото време, зеолитите са изключително добри за адсорбирането на радиоактивни изотопи като цезий-137 и уран-235. Това прави зеолитите потенциално изключително полезни за блокиране усвояването през хранопровода на радиоактивните изотопи, съдържащи се в заразени храни отглеждани в близост до Фукушима или Чернобил.

Много зеолитни формули са силно прехвалени

Много хора, рекламиращи хранителни добавки за детоксикация силно прехвалват зеолитите и не разбират основите на неорганичната химия или аналитичните тестове за съдържанието на елементи в тях. Чувал съм твърде много „гурута на детоксикацията” и „гурута на суровите храни” да препоръчват зеолитите с твърдения и маркетинг похвати, които аз считам за много неетични и граничещи с нехайство. Така че, в услуга на обществото, аз публично огласявам онова, което зная за зеолитите.

Има строго определен, безопасен начин на употребата на зеолитите и потенциално много опасен начин да бъдат използвани те, по мое заключение. Те имат огромен лечебен потенциал за някои употреби (като например, за улавяне на цезий-137 от радиоактивна вода), но никога не би следвало да се консумират на ежедневна база в микронизиран формат, по мое мнение. Маркетинговите твърдения, свързани с някои зеолити, които съм виждал са неимоверно преувеличени и почти нямат база във физическата реалност. Дори съм виждал зеолити, добавяни към други продукти за тяхното „подобряване”, докато всъщност това е просто повишаване на техните концентрации на олово и алуминий, без да им се предоставя каквато и да било реална полза.

По мое мнение, зеолитите не трябва да се консумират ежедневно като хранителна добавка. Макар че имат конкретна лечебна употреба, по мое мнение, те трябва да се консумират само от добре информирани потребители, които за предпочитане действат под преките грижи на добре информиран лекар натуропат, който може да ги насочва относно потенциалните ползи и капани на тази уникална субстанция. Ако изобщо ги консумирате, те трябва да се консумират на временна база, по мое мнение, и само когато рискът от това да не се използват зеолити е много висок (като например, при опит за оцеляване след ядрено замърсяване, когато храната и водата вероятно са замърсени с цезий-137).

Зеолити за спешни случи само, НЕ като ежедневни хранителни добавки

Между другото, аз лично създадох формула на зеолитна база за „молекулярно улавяне”  на цезий-137, която предстои да бъде патентована и е насочена именно за такива спешни случаи, но аз съчетавам тези зеолити с Формула за защита от тежки метали, която използва обменящи йони минерали (като например, калций) за улавяне на свободните олово, алуминий и други нежелани елементи по време на храносмилането.

Тази формула, известна под името Елиминатор на цезий, е подкрепена от лабораторни резултати от анализ на ICP-MS елементи. Тя е лабораторно потвърдено, че е в общи линии 95% успешна в улавянето на цезиеви йони при условия, които стимулират човешкото храносмилане.

Но да се върнем на предизивкателството, наречено зеолити

Както казвам по-горе, закупените от магазините зеолити съдържат забележително високи концентрации на олово (10, 20, 40 или дори 60 ppm) и ужасяващо по-високи концентрации на алуминий (от 24,000 до 30,000+ ppm в пробите, които изследвахме). Важно е да се отбележи, че реалните цифри всъщност са далеч по-високи, защото усвояването на азотна киселина не разтваря зеолитите напълно, което означава, че тези цифрови резултати от тестовете са в НИСКАТА граница.

Много читатели на (NaturalNews) намериха за чудовищно, че никой никога не им е казал за съдържанието на алуминий и олово в зеолитите. Очевидно, към зеолитите има поклонничество подобно на култ и много хора биват убеждавани да консумират зеолити на ежедневна база, сякаш това са суперхрани или хранителни добавки. Обичайния текст зад зеолитите е че те трябва да се консумират за „ежедневна детоксикация”, за да премахват непрекъснато токсичните елементи от тялото. Кои токсични елементи? Металите като олово и алуминий, иронично, са съвсем същите елементи, съдържащи се в самите зеолити.

Някои хора, продаващи зеолити междувременно никога не са споделили открито с потребителите си от какво всъщност са изградени зеолитите. Читателите на NaturalNews бяха шокирани да научат, че зеолитите съдържат олово и алуминий в не само „микро” количества, а във впечатляващо високи концентрации в сравнение с почти всички други хранителни добавки. (Лично аз не мога да си спомня, за която и да било друга хранителна добавка, която дори да се приближава до концентрацията на олово в зеолитите).

Зеолитите на гранули не са лесни за храносмилане, но тези на прах са съвсем друго нещо…

Доказан ФАКТ: Когато поглъщате зеолити, вие поглъщате олово и алуминий. Както казвам в предишни статии, не мисля, че това е притеснително, когато зеолитите са на гранули и нераздробени в голяма степен поради простата причина, че в този си вид зеолитите са като малки каменни късчета (песъчинки) и не се усвояват в стомаха. Големите гранулирани частици зеолит преминават направо през храносмилателния тракт и вие буквално ги изхождате непокътнати.

Обаче, когато зеолитите са смлени на фин прах – „микронизирани” – производителите и дистрибуторите обещават, че това спомага те да бъдат усвоени в кръвотока. Ако тези ситно смлени зеолитни материали влизат в кръвта, то е почти сигурно, че те внасят олово и алуминий в кръвта понеже тези два елемента се съдържат в големи количества в зеолитите.

Някои маркетинг хвалби, които съм виждал за зеолитите гласят, че зеолитите премахват токсични елементи от тялото, защото клинични изпитания са показали алуминий да се изхвърля чрез урината при консумацията на зеолити. Това не е доказателство за това, че зеолитите извличат алуминий от тъканите на тялото; то е само очевидно доказателство за това, че когато поглъщате много алуминий тялото ви се опитва да се освободи от него. Това не ви изненадва, надявам се. Ако пиете живак, ще откриете живак и в изпражненията си. Това не означава, че яденето на живак „премахва” живак от тялото ви.

На хора със симптоми им се казва да пият повече зеолити

От обратната връзка, която получавам от все повече читатели, научавам, че много хора започват да взимат зеолити, защото подозират, че телата им може да са замърсени с химикали или с тежки метали. Казано им е че зеолитите ще премахнат тези субстанции от тялото и когато тези хора изпитат влошаване на симптомите си с времето (като замъгляване на мозъка, световъртеж, главоболия, мускулна умора и т.н.), често им се казва да пият повече зеолити.

От всичко това възниква следният очеваден въпрос: Могат ли зеолитите да причиняват някои от тези симптоми? Ако човек пие микронизирани зеолити всеки ден да кажем в продължение на 90 последователни дни, колко допълнителен товар олово и алуминий вкарва той в тялото и мозъка? Могат ли самите зеолити да допринесат за замъгляването на мозъка, световъртежа, главоболията и другите симптоми, за които на хората им се казва да „пият още зеолити”?

Възможно ли е също така зеолитите да са полезни на временна клинична база, но вредни, ако се консумират ден след ден, година след година в значителни количества все едно са храна? Още не зная със сигурност дали случаят е такъв, но това е логична теорема като се вземе предвид съдържанието на олово и алуминий в самите зеолити (и количествата, които някои хора консумират на дневна база).

Таблица за химически състав на зеолити от сайта http://zeolite-bg.com/download/opisanie_na_produktite.pdf  :

Химически състав в (%)

SiO2                62 – 67

Al2O3               9 – 12

CaO                   4 – 6

K2O                   1 – 3

MgO                  1 – 2

Fe2O3           0,8 – 1,6

Na2O             0,2 – 1

ТM мг / кг ,

As < 5

Cd < 0,5

Cr < 10

Hg < 0,0

Pb < 10

Tl < 0,5

Наистина ли поглъщате 270 мг олово всяка година и наричате това „детоксикация”?

Популярен зеолитен продукт съветва потребителите да се „детоксикират ежедневно” на етикета си. Всяка доза от този конкретен зеолитен прах е 15 грама зеолитен материал, според етикета му. В месец с 30 дни това ще се равнява на 450 грама зеолит, погълнат орално.

Ако този зеолит има, да кажем, 25,000+ ppm алуминий, то той съдържа поне 25 милиграма алуминий на грам. Умножете тази цифра по 450-те грама, консумирани на месец и получавате 11250 милиграма алуминий на месец или or 135 грама алуминий на година, които иначе не бихте консумирали.

Също така, за зеолитен продукт, който е изграден от да кажем 50 ppm олово, вие ще получавате по 50 микрограма олово на грам. Ако консумирате по 450 грама в един месец, ще поглъщате по 22500 микрограма олово или 22.5 мг олово на месец.

Пийте зеолит цяла година, и ще сте погълнали 270 мг олово в една календарна година.

На мен ми се струва, че това е необичайно високо ниво на прием на олово за продукт, за който се твърди, че „детоксикира” тялото ви. Не познавам човек, който се интересува от здравето си, който, ако му се представят тези факти ще счете, че е мъдра идея да консумира по 270 мг олово всяка година като хранителна добавка, независимо от формата или усвояването или твърденията за детоксикация.

Друг въпрос: От тези 270 мг допълнително олово, което поглъщате всяка година колко от оловото се изхвърля съпоставено с това колко се отлага някъде в тялото? Според Центъра за контрол на заболяванията:

Усвоеното олово, което не се изхвърля се разпределя главно в три места в тялото

– Кръвта

– Минерализиращите тъкани (кости и зъби), които обикновено съдържат голямо количество от товара на оловото в тялото

– Меките тъкани (черен дроб, бъбреци, бял дроб, мозък, далак, мускули и сърце)

Приемете зеолитното предизвикателство: Спрете приема на зеолити за 28 дни и вижте дали се чувствате по-добре

Защо 28 дни? Според ЦКЗ половин-животът на оловото в човешкото тяло е 28-36 дни. Това означава, че винаги когато в кръвта циркулира прекомерно количество олово, то ще се намали приблизително наполовина след около един месец.

След два месеца, концентрациите на олово ще паднат на една-четвърт, а след три месеца – до една-осма.

Ако сте поглъщали по 270 мг олово всяка година (и 11 г алуминий всеки месец) под формата на зеолити, 28 дни без поемането им от тези хранителни източници могат да доведат до осезаема разлика в това как се чувствате.

Продавачите на зеолити искат да продължавате да консумирате зеолити ежедневно, така че да продължавате да ги купувате месечно

Добре, зеолитите са много ефикасни за улавянето на определени химикали или радиоактивни елементи като амоняк или цезий-137. Няма съмнение, че зеолитите имат клинично приложение за блокирането на радиоактивни елементи. Те се използват също в конюшните, за да усвояват амоняка от урината на конете. Аз използвам големи количества зеолит за неутрализирането на миризмата от курешките в кокошарниците и то много успешно! Но трябва ли да ядете зеолити всеки ден?

Много се съмнявам. Ако искате ежедневна детоксикация, пийте чиста вода всеки ден и се изпотявайте с физическа активност. Тялото ви се детоксикира естествено всеки ден и като ядете истински храни и растителни суперхрани и пиете чиста вода вероятно ще постигате цялата детоксикация, от която се нуждаете. Ако това не е достатъчно, преминете към постене с натурални сокове или на вода. И си набавете зеолити, които да ви послужат при евентуално радиоактивно замърсяване или при отравяне с тежки метали.

Майк Адамс

Източници:

http://www.naturalnews.com/051760_zeolites_aluminum_radioactive_elements.html

http://www.naturalnews.com/051776_zeolites_detoxification_challenge_blood_lead_levels.html

Снимка: www.superfoods-for-superhealth.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *