Орехите като ключ за избягване на рака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

„Те развиха рак на гърдата наполовина по-малко от групата, хранеща се с обичайната храна”, това беше удивителното откритие в скорошно изследване, проведено от екип на Университета Маршал в Западна Вирджиния и публикувано в списание Nutrition and Cancer.

Но драстичното намаляване в развитието на рак на гърдата не беше единственото нещо, което тази „специална диета” криеше. Оказва се, че мишките, които ядели необичайната диета и имали лошия късмет да развият рак на гърдата, въпреки това, когато това се случело, имали по-малко и по-малки тумори.

orehi

Обзалагам се, че се чудите какво съдържала тази „специална диета”, нали?

Няма да повярвате. Просото добавяне на обикновени орехи в храната причинило спада в заболеваемостта от рак.

Хм… ако се позамислите обаче няма да ви е трудно да повярвате, че орехите са толкова важни, понеже както знаете много пъти съм хвалил тази невероятно лечебна храна.

И по-рано съм ви казвал за здравословните за сърцето омега-3 мастни киселини и алфа-липоева киселина (ALA), скрити в ядките на орехите. Една от ползите от тях е че ако ядете по шепа от тези здравословни ядки, това може да изиграе важна роля в отблъскването на атеросклерозата и диабета.

Трябва да спомена и забележителните заключения на изследовател от Американското химическо общество, който стигна до заключението, че орехите съдържат повече антиоксиданти, и то с по-високо качество, от всички останали изследвани често употребявани ядки.

Сега изглежда орехите ще могат да добавят в актива си и способността си да се борят с рака.

Изследователите от Университета Маршал сравниха последиците от типично миша диета, с тази със съдържание на обикновени английски орехи през цялата продължителност на живота им; давали орехи на мишките майки от зачеването чак до отбиването на поколението и след това мишките продължавали да ядат орехи и в зряла възраст.

Забележителното е че мишките, които ядели орехи развивали рак на гърдата повече от 50% по-малко от мишките, които ядели обичайната за тях храна. Трябва да спомена също така, че използваните в изследването мишки били генетично програмирани да развият рак в голяма степен и орехите извършили това малко чудо, въпреки наличието на тази предварително съществуваща генетична мутация.

Количеството отблъскващи рака орехи добавяно към диетата се равнявало на около 60 грама на ден за нас … или около две шепи дневно.

Предполагам, че вие вече вероятно си мислите „Леле, чакайте малко, това е огромно количество орехи”! Честно казано, не мога да не се съглася с вас. Обичам орехите не по-малко от всеки друг, но по две шепи от тях всеки божи ден по 365 дни в годината може да се окаже твърде много за вкуса на който и да било, да не говорим за портфейла.

Но именно затова е важно да видим какво всъщност ни казват данните от това изследване, а то е че вътре в орехите има съставки, които снижават риска от рак и които могат дори да забавят растежа му. Очевидните съперници за титлата „борещи рака суперзвезди” са омега-3 мастните киселини, които вече споменах и витамин Е. И всъщност генетичният анализ, проведен от учените от Маршал наистина показва, че именно тези две хранителни вещества са жизненоважните, унищожаващи рака съставки в ядките.

Така че наслаждавайте се на здравословните орехи, но без да се чувствате задължени да ядете само орехи с тази цел. Можете да добавите и други заредени с омега-3 мазнини и витамин Е храни като например студеноводни неотглеждани в развъдници риби, месо от хранени на паша животни, масла от тиквени семки и орехи и други ядки и семена.

Алис Уесендорф

(Забележка на Здрави всеки ден: Просто имайте предвид, че организмът усвоява омега-3 мазнините от животински произход много по-добре от омега-3 мазнините от растителен произход. Подробности можете да прочетете тук: Факт или мит: Растителните и животинските омега-3 мазнини са еднакво ефикасни.)

Прочетете още по темата:

Благодатните свойства на ореховото масло за здравето

Орехите, тези плодовити ядки

Източник:

http://healthiertalk.com/how-nutcracker-could-hold-key-avoiding-cancer-4655?utm_source=HealthierTalk&utm_medium=subemail&utm_campaign=Nuts_11.09.12

Снимка: news.priyo.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *