Постенето регенерира стволовите клетки, отпушва имуносупресията за три дни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

fasting-stem-cells-Glass-of-water

(NaturalNews) Ами ако ключът към поддържането на жизнена имунна система е просто в това да не се яде в няколко поредни дни два пъти в годината? Изследователи от Университета на Южна Калифорния (УЮК) в Лос Анжелис казват, че периодичното продължително гладуване (постене) – което означава да не се яде за периоди от между два и четири последователн дни – не само предпазва от уврежане на имунната система, но също така стимулира регенерирането на имунната система, особено при пациенти, чиято имунна система вече е отслабена.

Валтер Лонго, професор по геронтология и биологични науки в Училището по Геронтология на УЮК Дейвис и директор на Института по дълголетие на УЮК, изследва последиците от постенето както при мишки, така и при хора и открива, че когато бозайниците постят, броят на белите им кръвни телца спада. В резултат на това тялото „рециклира” старите имунни клетки и по този начин задейства производството на нови имунни клетки, които да ги заменят.

С времето имунните клетки могат да се износят и да спрат да действат на оптимални нива. По-рано се считаше, че не може да се направи много за преодоляването на това, освен да се прилагат лечения на стволовите клетки. Обаче, това последно изследване показва, че периодичните цикли на постене действително включват някакъв вид копче за регенериране вътре в тялото, променяйки сигнализиращите пътеки при хематопоетичните стволови клетки, които генерират, както кръвта, така и имунитета.

„Не можехме да предвидим, че продължителното постене има такова забележително въздействие в стимулирането на основаващата се на стволови клетки регенерация на хематопоетичната система”, заявява още Лонго.

„Когато човек гладува, организмът се опитва да спестява енергия, а едно от нещата, които може да направи, за да спестява енергия е да рециклира много от вече ненужните имунни клетки, особено онези, които може да са увредени. Онова което започнахме да забелязваме е, че при продължително постене броят на белите кръвни телца спада. След това, когато отново се захраним, броят на кръвните телца се възстановява. И затова се замислихме, откъде идва всичко това”?

Прочетете още по темата: Периодичното гладуване: пет причини да го прилагаме

Периодичното гладуване може да помогне за лечението  на автоимунни заболявания, включително на такива, причинени от ваксини

Макар че изследването се фокусира основно върху пациенти на химиотерапия, чиято имунна система е опустошена от това лечение със смъртоносна отрова, последиците от изследването се простират и върху други заболявания, като автоимунните. Понеже задейства производството на нови, неувредени имунни клетки, постенето може да помага на страдащите от заболявания, които системата отдавна твърди, че са нелечими.

Оказва се, че продължителното постене принуждава тялото да използва запасите си от глюкоза, мазнини и кетони, както и значителна част от съществуващите в него бели кръвни телца. В основата си, постенето действа като вид детоксикация, прочиствайки тялото от старите клетки, които да бъдат заменени с нови. Изследователите казват, че резултатът в основни линии е формирането на изцяло нова имунна система.

Конкретно, дългото постене помага за снижаването на нивата на ензим, познат като PKA, или протеин киназа А, който по-раншни изследвания откриха, че укрепва регулирането на стволовите клетки да се самоподновяват и да са плурипотени (специализирани във всички различни типове клетки), както и за удължаване на дълголетието. Дългото постене също така помага за снижаването нивата на IGF-1, инсулиноподобен фактор на растежа, който се свързва с остаряването, развитието на тумори и риска от рак.

„PKA е ключов ген, който трябва да се изключи, за да могат тези стволови клетки да преминат на режим на регенериране”, казва Лонго.

„Той дава зелена светлина на стволовите клетки да се задействат и да започнат да се делят и да изграждат наново цялата система. Добрата новина е, че по време на постенето тялото се отървава от частите на системата, които може да са увредени или стари, т.е. от неефективните части. И така, ако започнете със сериозно увредена система от химиотерапия или остаряване, циклите на постене могат да генерират буквално нова имунна система”.

Итън А Хъф

 

Източник:

http://www.naturalnews.com/049794_stem_cells_fasting_immune_system.html

Снимка: www.scilogs.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *