7 по-здравословни алтернативи на бутилираната вода

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

След като публикувахме статията 5 опасности от пиенето на бутилирана вода, сега ви предлагаме варианти, чрез които да избягвате тези опасности.

За да сме сигурни, че чешмяната вода, която използваме е чиста, тя може да се филтрира за премахването на много от все още позволените замърсители. Съществуват множество възможности за филтриране на водата.

Хората филтрират водата си поради много причини, но основно методите се свеждат до две категории: филтриране за подобряване на вкуса и филтриране за подобряване на чистотата на водата. Някои хора нямат проблеми да пият нефилтрирана чешмяна вода, а онези, за които това е проблем, могат да преминат от пластмасови бутилки  към по-здравословните варианти посочени по-долу.

Няколко невероятно лековити ползи от пиенето на вода от медни съдове

Ето няколко алтернативи на бутилираната вода и начини за филтриране на водата, която използвате.

1. Стъклени бутилки за вода

Стъклените бутилки за вода са най-евтината алтернатива на пластмасовите бутилки, но те също така се чупят най-лесно. Много компании продават силиконови обвивки за стъклените бутилки, които ги предпазват от чупене, и повечето хора лично са изпробвали ефективността им при изпускане. Освен това, стъклените бутилки лесно се мият и са по-хигиенични и не задържат вкуса на наливаните в тях напитки. Недостигът при тях е, че са малко по-тежки и заради това не са подходящи за децата.

2. Бутилки от неръждаема стомана

Бутилките за вода от неръждаема стомана също са доста популярна алтернатива на пластмасовите бутилки, като за разлика от стъклените, те са нечупливи. Те се предлагат в различни форми и размери и са най-удобният вариант за децата (ако детето ви не е свикнало да изхвърля бутилките). Бутилките от неръждаема стомана, също така са по-добри в запазването на напитките горещи или студени. Те се пускат в машините за миене на съдове, макар че боядисаната неръждаема стомана се нащърбва при редовно пускане в съдомиялна. На тези бутилки обикновено има етикети, указващи дали е безопасно те да бъдат пускани в съдомиялна машина. Неръждаемата стомана също така не задържа вкуса на напитките, както го прави пластмасата, което прави бутилките от този материал чудесен избор за носенето в тях на вода, кафе или чай.

Невероятните ползи за здравето от краставичената вода

3. Филтриращи водата бутилки

Ако сте все в движение и имате единствено достъп до вода, с която да си пълните бутилката за вода от обществени водни източници, като водни извори или чешми, може да би се безпокоите, че няма да можете да пречиствате водата си. Някои бутилки за вода имат вградени системи за филтриране на водата, като повечето от тях са от несъдържаща BPA пластмаса. Има някои варианти, направени от неръждаема стомана, които са за предпочитане пред пластмасовите, но те също така са значително по-скъпи. Въпреки това, ако пътувате в чужбина, където водните източници могат да са съмнителни или ако просто искате да сте сигурни, че водата ви е колкото се може по-чиста, тези бутилки може да са предпочитаният ви вариант. Тези видове бутилки разчитат на въглеродно филтриране, което премахва само по-големите частици, но те могат освен това да премахват и неприятни миризми, като този от хлор.

4. Филтриране на водата у дома

Има редица системи за филтриране на водата в дома, които предоставят различни нива на пречистване.

Причините, поради които може да искате да филтрирате чешмяната си вода включват чувствителността към флуорид, която може да е особено сериозен проблем за хората с автоимунни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза или чувствителност към различни химикали или пък за хората, които имат малки деца.

Пиенето на сода за хляб е евтин и безопасен начин за справяне с автоимунно заболяване

5. Въглеродни филтри

Въглеродните филтри премахват по-големи частици от чешмяната вода и общо взето подобрят вкуса на водата, защото премахват хлора, често срещан компонент в градското водоснабдяване, наред с други утайки, вкусове, миризми и летливи органични съединения. Въглеродните филтри действат чрез процес, познат като адсорбция, при който големите частици са химически привлечени във въглерода, а по-чистата вода преминава през него и готова за пиене.

Въглеродните филтри обикновено са по-малки, презареждащи се варианти, които се слагат в отделните питейни бутилки или кани. Водата се налива в горната част и бавно преминава на капки през въглероден филтър, който води към долната част за вече филтрираната вода. Това може е ефективно за употребата на едно семейство или на малък офис, но не е практично за по-големите семейства и филтрира само ръчно налята вода.

6. Обратна осмоза

Подобно на въглеродните филтри, обратната осмоза премахва по-големи частици и хлор, подобрявайки вкуса. Този процес също така премахва и по-малки частици за разлика от въглеродните филтри, което го прави по-прецизен метод на филтриране, който също така премахва соли (като от омекотена или третирана вода), олово, флуорид, желязо, калций и всеки друг минерал. Някои от тези премахнати минерали се намират естествено в чистата вода (което може да носи ползи), но за потребителите на обратната осмоза ползите от премахването на оловото и на другите токсични субстанции далеч надминават загубата на полезните хранителни вещества.

Обратната осмоза протича в по-голям филтриращ уред, който се инсталира в точката, откъдето преминава водата, обикновено под кухненската мивка. Отделен кран се инсталира, от който се оттича филтрираната вода. При обратна осмоза, нефилтрираната вода преминава през частично промокаема мембрана с използването на налягане, като нежеланите частици във водата остават от едната страна на мембраната. По-чистата вода остава в другата страна и се оттича в контейнера на уреда за пиене. Филтрирането с обратна осмоза протича без да се налага да контролирате количеството вода, а мембранният филтър в системата за обратна осмоза се нуждае единствено да бъде сменян на всеки шест до 24 месеца, в зависимост от конкретния продукт.

Многото неочаквани ползи от пиенето на гореща вода

7. Инфрачервени филтри

Системите за филтриране с инфрачервени лъчи се казва, че използват ултравиолетова светлина за унищожаването на бактерии и вируси, както и за снижаването на хлорни и оловни замърсители. Тази система за филтрация се поставя в точката на влизане в тръбите за студена вода, което означава, че не е необходим кран. Тя също така не премахва полезните минерали от филтрираната вода, но тя не е толкова ефективна колкото е обратната осмоза в премахването на всичкото олово, хлор или флуорид. Уредът представлява алуминиева тръба и обикновено се монтира на стена близо до точката на навлизане на водата в дома, например в гаража или в килер.

Извод: Макар че пиенето на вода определено е по-добрият вариант от непиенето на вода, най-добре е да сте сигурни, че водата, която използвате е възможно най-чиста—за вас и за околната среда. Има много начини за постигането на това и човек може да вземе информирано решение, след като види качеството на предоставяната му чешмяна вода, както и възможностите за филтриране, налични на пазара днес.

Прочетете също:

Чудесни съвети за детоксикация на всеки орган така че вече да не боледувате нито да сте уморени!

Епифизната жлеза: една от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ, крити от човечеството тайни

Затъпяващото въздействие на флуорида върху децата

За особено важната връзка: Обезводняване – Остеопороза

Водата: Единственият най-важен елемент за здравето

С по чаша на ден ще изхвърлите токсините от тялото си

Защо не трябва да пием студена вода и защо да пием топла

Триклозан и опасните за здравето супер бактерии

Източник:

https://blog.paleohacks.com/dangers-of-bottled-water/

Снимка: The New York Times

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *