Няколко невероятно лековити ползи от пиенето на вода от медни съдове

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

copper-utensil-500x500

Ето защо трябва да спрете да пиете бутилирана вода и да започнете да пиете вода от медни съдове

Знаехте ли, че…

  • Медта е основен микроелемент който е жизненоважен за човешкото здраве
  • Предците ни са държали водата в съдове от мед
  • Медта от съдовете се процежда във водата & спомагат пречистването

Водата е най-важният елемент за поддържане на живота на планетата. 70 процента от човешкото тяло се състои от вода. Може и да не знаете това, но в древността нашите предци, та чак до нашите баби, следват практиката да държат питейната вода в съдове, направени от мед. Така те запазвали питейната вода, но това не е всичко. В съвременния свят имаме UV филтри и РО пречистватели за пречистване на водата, така че държането на водата в метални контейнери може да звучи старомодно и ненужно.  Обаче, тази старинна практика, описана в древни текстове на Аюрведа днес се подкрепя от няколко научни изследвания.

Държането на вода в медни съдове води до естествен процес на пречистване. Така се убиват всички микроорганизми, плесени, гъбички, водорасли и бактерии във водата, които биха могли да са вредни за тялото и водата става напълно годна за пиене. Освен това, водата в медните съдове, оставена в тях за предпочитане за една нощ или поне за четири часа придобива определено качество от медта. Медта е основен минерал, който е жизненоважен за човешкото здраве. Тя има антимикробни, антиоксидантни, противоракови и противовъзпалителни свойства. Тя също така помага за неутрализирането на токсините.

За разлика от някои хранителни елементи, тялото не може да синтезира мед, така че човек се нуждае да си набавя този минерал от хранителни източници. Най-добрите хранителни източници на мед включват морската храна, карантията, пълнозърнестите храни, лещата, ядките, семената, шоколадът, зърнените закуски, грахът и някои тъмно зелени листни зеленчуци. Пиенето на 2 до 3 чаши вода, държана в меден съд е още един лесен начин да зареждате тялото си с достатъчно мед.

„Пийте вода от меден съд, за да извличате множество ползи за здравето си”. Ако се замислите, ще видите, че всеки от нас в даден момент е бил съветван да практикува това. Възрастните членове на семейството наблягат на употребата на много домашни лекове, един от които е пиенето на вода в меден съд. Смята се, че тази вода е много полезна за здравето. Но какви са ползите от нея всъщност?

Изчезващият минерал, от който зависят кожата, мускулите и костите

Преди да пристъпим към подробностите, ето какво има да каже Аюрведа.

Според Аюрведа, водата държана в меден съд има способността да балансира трите телесни типа (доши) в човешкото тяло – Вата, Капа и Пита) и го прави като зарежда положително водата. Водата, държана в меден съд е позната като „тамара джал” и трябва да се пие след като е престояла в медния съд поне осем часа.

Когато водата се държи в меден съд, медта лекичко се процежда във водата и я зарежда с положителни свойства. Най-доброто за тази вода е че тя никога не застоява и се запазва чиста и годна за пиене за дълги периоди.

Според Аюрведа, ако първото нещо което правим сутрин е да пием обогатена с мед вода празен стомах, това помага за балансирането на всичките три телесни типа (доши) – капа, вата и пита. Това осигурява също така правилното протичане на различни органи и на няколко метаболитни процеси.

Японска тайна за здраве и дълголетие: Кога да пием вода, за да сме здрави

И така, ето няколко полезни причини да пием вода от меден съд:

Спомага по-доброто функциониране на храносмилателната система

Медта има свойства, които помагат за убиването на вредните бактерии и за снижаване на възпалението в стомаха, които я превръщат в чудесен лек при язви, лошо храносмилане и инфекции. Медта също така помага за прочистването и детоксикацията на стомаха, регулира работата на черния дроб и бъбреците и правилното изхвърляне на шлаките и подсигурява усвояването на хранителните вещества от храната.
„Когато водата се държи в меден контейнер, минералът прониква в нея. Тази мед, проникнала във водата, помага за разграждането на частиците храна в храносмилателната система и подобрява храносмилането ни”, посочва диетологът д-р Анжу Соод от Бангалор.

Киселините, газовете или просто неспособността за храносмилане на някои храни са често срещани и именно тук на помощ идва медта. Медта има свойства, които стимулират перисталтиката (ритмичното свиване и отпускане на стомаха, което помага за разграждането на храната и за движението й през храносмилателния тракт), убива вредните бактерии и снижава възпалението в стомаха, като прави тази вода чудесен лек за язви, лошо храносмилане и инфекции.

Според Аюрведа, ако искате детоксикация на стомаха, пийте по една голяма чаша вода от меден съд рано сутрин на празен стомах.

Спомага отслабването

За по-бързо отслабване, опитайте да пиете редовно вода от меден съд. Освен че настройва добре храносмилателната система, за да работи тя по-добре, медта също така помага на тялото да разгражда мазнините и ги елиминира по-ефикасно, като по този помага на тялото да задържа само онези от тях, които ще използва и да изхвърля останалите.

Ако не виждате резултати дори след поглъщането на богати на фибри плодове, които гарантират отслабване, опитайте се да пиете редовно вода държана в меден съд.

Минералът мед крие в себе си тайната на горенето на мазнините

Помага на раните да зарастват по-бързо

Известна с отличните си антибактериални, противовирусни и противовъзпалителни свойства, медта е чудесна за бързото оздравяване на раните. Освен това, медта е известна и с това, че укрепва имунната система и помага за производството на нови здрави клетки, които да заменят старите и умиращи клетки. Но нейните лековити свойства не спират с външното стимулиране на тялото; медта е известна и с това, че спомага лекуването на раните вътре в тялото, особено в стомаха.

Забавя стареенето 

Ако се притеснявате от появата на бръчици по лицето, медта е вашият натурален лек. Медта е заредена с много силни антиоксидантни и формиращи клетки свойства, ето защо тя ефикасно унищожава свободните радикали, една от основните причини за формирането на тънките бръчки. Минералът също така стимулира формирането на нови клетки. И двете свойства превръщат медта в ефикасен начин за побеждаването на бръчките.

Помага за поддържане здравето на сърцето и побеждава хипертонията

Сърдечните заболявания са едни от най-често срещаните заболявания и медта помага за снижаването до минимум на риска от развиване на подобно заболяване. Според Американското раково общество медта доказано помага за регулирането на кръвното налягане, сърдечния ритъм, и снижава нивата на вредния холестерол и на триглицеридите.

Тя също така спомага за предпазване от натрупването на плака и документирано способства разширяването на кръвоносните съдове, подобрявайки притока на кръв към сърцето. Пиенето на наситена с мед вода води до чудесни резултати.

Намалява риска от рак

Още едно заболяване, което бързо се превръща в изключително често срещано е ракът, който може да е инвалидизиращ, както за пациента, така и за семейства му. Как помага медта? Е, медта има много силни антиоксидантни свойства, които отблъскват свободните радикали и анулират техните вредни действия – една от основните причини за развиването на рак.

Според Американското раково общество, точният механизъм за това как медта помага за предотвратяване появата на рак все още не е известен, но някои изследвания показаха че медта има значително противораково действие.

Предпазва от инфекции

Медта се знае, че е олигодинамична по природа (т.е. проявява стерилизиращото действие на металите върху бактериите) и е способна да унищожава бактериите много ефикасно. Тя е особено ефикасна срещу E.coli и S.aureus, две бактерии, които обичайно се откриват в околната среда и се знае, че причиняват тежки заболявания в човешкото тяло.

Известна с това, че помага в предпазването на причинени от водата заболявания като диария, дизентерия и жълтеница, медта бива хвалена като най-евтиното решение за пречистване на водата в страни, които нямат добри санитарни системи. Така че ако се боите, че водата ви е заразена, дръжте я в меден съд преди да я пиете и бъдете спокойни, че ще пиете здравословна и чиста вода.

Регулира действието на щитовидната жлеза

Здравните експерти вярват, че едно от общите неща между хората със заболявания на щитовидната жлеза е, че те обикновено имат ниски нива на мед в тялото си. Макар че това често се забелязва при хора с хипертироидизъм (прекомерен щитовиден хормон), хората с хипотироидизъм (ниски нива на щитовидните хормони) също могат да страдат от този недостиг.

Медта е един от най-важните минерали, от които се нуждае щитовидната жлеза, за да функционира оптимално. Липсата на мед може да разстрои функцията на жлезата. Така че когато пиете вода от меден съд, това премахва този възможен недостиг и регулира функционирането на щитовидната жлеза.

Побеждава артрита и възпалените стави

Медта има много мощни противовъзпалителни свойства. Това предимство е особено ефикасно за облекчаването на болки, причинени от възпалени стави – като в случаите на артрит и ревматоиден артрит. Освен това, медта има свойства, укрепващи костите и имунната система, които я правят идеален лек за артрит и ревматоиден артрит. Ето защо пиенето на наситена с мед вода е чудесна възможност за облекчаване на болките при тези заболявания.

Стимулира здравето на кожата и производството на меланин

Медта е основният компонент при производството на меланин (пигмент, който смекчава цвета на очите, косата и кожата) в човешкото тяло. Освен това, медта също така спомага производството на новите клетки, които помагат за възстановяването на най-горните слоеве на кожата и така вие се сдобивате с гладка и гъвкава кожа.

Макар че меланинът помага на тялото да се предпазва от увреждане от слънцето, ускорява заздравяването на рани и заличава белези, производството на нови клетки е дар за гладката, чиста и без петна кожа. Аюрведа експерти казват, че пиенето на тази вода редовно, особено рано сутрин, значително подобрява вида и здравето на кожата.

Побеждава анемията

Най-невероятният факт относно медта е че тя е необходима за повечето процеси, протичащи в тялото. Като се започне от формирането на клетките и се стигне до спомагане усвояването на желязото, медта е особено важен минерал за функционирането на тялото.

Това са една от причините, които също така помагат в държането на анемията под контрол. Медта е особено важен компонент в целия процес на усвояване и използване на желязото в тялото, тя помага за поддържане нивата на хем (желязо) високи, и регулира протичането му в кръвоносните съдове.

Стимулира мозъка

Мозъкът работи като подава импулси (или нареждания) от един неврон на друг посредством област, позната като синапси. Тези неврони са покрити с обвивка, наречена миелинов слой, която действа като вид проводимо вещество – помагайки за протичането на импулсите. Как се вписва медта тук, питате вие? Ами, медта всъщност помага за синтеза на фосфолипидите, които са основни за формирането на тези миелинови обвивки. По този начин водата кара мозъка да работи много по-бързо и по-ефикасно. Освен това, медта се знае, че съдържа стимулант на мозъка и антиконвулсивни свойства (предпазващи от припадъци), които са изключително полезни за мозъка. Според изследвания, водата съхранявана в медни съдове контролира синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност (ADHD). Богатата на мед вода също така помага като стимулира антиконвулсивните и стимулиращите мозъка свойства.

Полезна е за бременните

Редовното пиене на чаша вода от меден съд спомага сърцето, скелета, нервната система и кръвоносните съдове на нероденото бебе.

 

Източници:

http://food.ndtv.com/health/12-amazing-healing-benefits-of-drinking-water-in-a-copper-vessel-1658134

http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/10-benefits-of-drinking-water-from-a-copper-vessel-p214/

https://redspoon.in/13-amazing-benefits-drinking-water-copper-vessel/

Снимка: IndiaMART

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *