Изчезващият минерал, от който зависят кожата, мускулите и костите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sulphur 800_600_FFFFFF_9014796414fab4b837cfd3

С напредването на възрастта гъвкавите тъкани в тялото започват да губят еластичността си, което може да доведе до провисване и набръчкване на кожата, както и до по-малко гъвкави мускули и по-голям дискомфорт в ставите. И едно от хранителните вещества, от което те се нуждаят най-много, за да ги подсилва може би намалява като ресурс…

Става дума за един от минералите, който би следвало да е от най-изобилни в тялото.

Но изследователите заключават, че значимостта му се подценява, а основната му роля за цялостното здраве е недооценена.

Защо този минерал е така важен

Крайно недооцененият минерал, за който говоря е сярата.

Протеините имат нужда да се свързват със сяра, за да могат да поддържат формата си, а връзките, които те изграждат с този минерал определят биологическата им активност.

Косата, кожата и ноктите съдържат твърд протеин, изграден от значително количество сяра, наречен кератин. А съединителната тъкан и хрущялите съдържат протеини с гъвкави серни връзки, придаващи гъвкавост на структурите им.

С остаряването, гъвкавите тъкани в тялото започват да губят еластичността си, което може да доведе до  провисване и набръчкване на кожата, както и до по-малко гъвкави мускули и по-голям дискомфорт в ставите.

Освен за свързването на протеините, сярата е необходима и за правилното изграждане на структурата на ензимите. Ако нямате достатъчно количество сяра в тялото си, тези ензими не могат да функционират оптимално…

Сярата играе също и други важни роли като …

 • Спомага детоксикацията – насищането със сяра (сулфатирането) е основна пътека за детоксикация на черния дроб
 • Подсилва системата за пренос на електрони в тялото – като част от железните/серни протеини в митохондриите (енергийните ядра на клетките, създаващи аденозин трифосфат (АТФ)
 • Преобразува витамин-В – тиамин (В1) и биотин – които са особено важни за превръщането на въглехидратите в енергия
 • Помага за стимулирането на нормалното функциониране на инсулина – Инсулиновата молекула съдържа две аминокиселинни вериги, свързани една с друга от серни мостове, без които инсулинът не може да изпълнява биологичната си активност
 • Синтезира важни метаболитни посредници, като например, супер антиоксиданта глутатион

От всички роли, изпълнявани от сярата, аз мисля, че най-важната е че тя подсилва нивата на глутатиона в тялото.

Набавяте ли си достатъчно сяра с храната?

Аз наистина мисля, че най-добрият начин да си набавяте сяра е чрез храната.

Обаче, има няколко спънки за постигането на това. Само в 2 от 20-те аминокиселини, които обичайно се съдържат в храната има сяра.

 • Метионин – Тази аминокиселина не може да се синтезира в тялото и трябва да се набавя от храната…
 • Цистеин – Тази аминокиселина се синтезира от тялото, но изисква редовен приток на сяра, за да го прави.

Тези важни аминокиселини не могат да се съхраняват в тялото. Всяко излишно, прието с храната количество метионин и цистеин веднага се окислява в сулфат, изхвърля се с урината или се запазва под формата на глутатион (GSH).

Това може да е един от най-добрите източници на сяра в храната

Сярата се извлича почти единствено от протеините в храната.

Смятам, че един от най-добрите източници на сяра е от месото от хуманно отглеждани и хранени на паша животни.

Месото и рибата се считат за „завършени”, защото в тях има всички съдържащи сяра аминокиселини, от които се нуждае тялото, за да произвежда нови протеини.

Ако не ядете месо, има други източници на сяра, включително органични яйца, кокосово масло и зехтин, както и повечето кръстоцветни зеленчуци (ако са отгледани в почва с адекватни количества сяра)… Други източници са:

 • Брюкселското зеле…
 • Бобовите растения…
 • Аспержите…
 • Чесънът…
 • Къдравото зеле „кейл”…
 • Лукът…
 • Пшеничните кълнове

Друга възможност да помогнете на тялото си да усвоява сяра

Високопоставен учен в Масачузетския технологичен институт посочва още един (отпускащ) източник на сяра…

 • Накиснете тялото си в топла вана с магнезиев сулфат (Епсом соли)…
 • Това компенсира и противодейства на недостатъците сяра…
 • Вземайте си такава вана по два пъти на седмица като слагате около ½ – 1 чаена чаша във водата (отпускайте се и се наслаждавайте)

Този вид вана може да помогне на тялото ви да си набавя сяра, усвоявайки я през кожата.

Защо въпреки това може да имате недостиг на сяра

Без значение дали храната ви осигурява адекватни количества сяра, ние вероятно приемаме за даденост факта, че сярата се осигурява от атмосферата и почвата.

Растенията явно се нуждаят от сяра в почвата, за да я предават на нас. А говеждото от  хранени с трева животни и отглежданите на свобода домашни птици, които ядат растения се нуждаят от достатъчни количества сяра в храната си, за да поддържат този основен минерал в хранителната верига.

Обаче, почвите в целия свят стават все по-бедни на сяра… което води до по-малко богати на сяра храни като цяло. Това обедняване се дължи основно на прекаленото земеделие и на намалелите серни депозити в отглежданите култури в резултат на технологиите за редуциране на емисиите, които се използват в работещите на въглища електроцентрали.

Защо глутатионът е важен за здравето като цяло

Свободните радикали са реактивни частици, които се подскачат около клетките и увреждат всичко, до което се докосват. Те могат да бъдат активни (или реактивни) поради стрес, лоша храна, фактори в околната среда и дори в резултат на метаболизма. И могат да ускорят стареенето.

Глутатионът има уникална роля, защото се съдържа във всяка една клетка в тялото. Всъщност, той си е извоювал статута на „главен антиоксидант” защото помага на всички останали антиоксиданти да функционират във върхови нива.

Обаче, глутатионът не се усвоява много ефективно. Освен това, хранителните добавки с глутатион могат потенциално да попречат на способността на тялото естествено да произвежда глутатион с минаването на времето.

Ето в този случай сярата може да предостави на тялото ви огромно преимущество за здравето като помага за подобряването на нивата на глутатиона.

След 20-годишна възраст нивата на глутатион се казва, че започват да намаляват с по около 1% на година. Това е още една причина да си осигурявате адекватни количества сяра в тялото.

Как да помогнем за „задействането” на естественото производство на глутатион в тялото

Има ли други начини за потенциалното стимулиране на производството на глутатион в тялото? Ето няколко начина, които със сигурност могат да помогнат…

 • Осигурете си много и адекватна физическа активност – Физическата активност влияе на нивата на аденозин трифосфат, необходими за производството на глутатион.
 • Оптимизирайте нивата си на витамин D посредством излагане на слънце – Има доказателства, че витамин D повишава нивата на междуклетъчния глутатион.
 • Консумирайте определени храни като сурови млечни продукти, сурови яйца, сурови плодове и зеленчуци, студено пресован суроватъчен протеин. Суровите храни осигуряват високи нива от важните аминокиселини, които тялото ви използва, за да произвежда глутатион.

Метил-сулфонил-метан  (MSM) е ключово съединение в „даряването” на съдържащата се в него сяра, така че тя да носи полза на тялото. Изследванията показват, че MSM функционира като вещество, променящо метаболизма на сярата… усилващо задържането на сярата и бързо променящо метаболизма на сярата.

Какво е MSM и къде се съдържа?

MSM не е лекарство, а органична форма на сяра и мощен антиоксидант, изграден от:

 • 34% сяра…
 • 34% кислород…
 • 26% въглерод и 6% водородни връзки

Мънички количества метил-сулфонил-метан (MSM) се съдържат в храни и напитки като посочените в таблицата по-долу.

Храна / Напитка КОЛИЧЕСТВО PPM
Прясно мляко (пълноценно пастьоризиранo) 3.3-8.2 ppm (части на милион)
Кафе 1.6 ppm
Швейцарско зеле 05-.18 ppm
Алфалфа (люцерна) .07 ppm
Домати Незначителнo количество
Доматена паста .64-.86 ppm
Миди .29 ppm
Аспержи Незначителнo количество
Малини Незначителнo количество

Суровото прясно мляко и суровото сирене от хранени на паша крави съдържат едни от най-високите количества естествен MSM.

Д-р Меркола

Източник:

http://products.mercola.com/msm-sulfur-supplement/

Снимка: www.minfind.com

Прочетете още по темата:

Магнезий в действие, 4 рецепти

Представяме ви Маестро Глутатион

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Изчезващият минерал, от който зависят кожата, мускулите и костите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *