11 начина за ефикасно прочистване на черния дроб

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Healthy Living Apple Illustration

Черният дроб е незаменим за толкова много неща, но най-важното, той е един от най-жизненоважните вътрешни органи с това, че стимулира отслабването ни и прочиства тялото от милионите отрови във въздуха, водата и почвата. Без черния дроб и без жлъчния сок, произвеждан от този орган, ние просто не бихме могли да отслабнем, независимо колко упражнения правим и колко разумно се храним.

Това се дължи на факта, че черният дроб помага за създаването и обработването на специални ензими, наречени липаза, които усвояват мазнините – и познайте къде в тялото са складирани повечето токсини, когато не са в кръвта – познахте – в тлъстините! Особено важно е да ядем детоксикиращи храни всеки ден, за да си изградим естествено пречистващ черния дроб хранителен режим.

Не би следвало да е изненадващо, че хората със затлачен или претоварен черен дроб имат големи трудности да отслабнат или усещат, че нямат никаква енергия да преминат през деня. Те може също така да страдат от акне, екзема, псориазис, подуване на стомаха, главоболия и други поради това, че в телата си носят прекомерен токсичен товар. Горкият ни черен дроб се нуждае от помощ!

Прочетете още по темата: Най-важните 5 причини да прочистите черния си дроб – днес!

Без жлъчката, произвеждана от черния дроб тялото нито може да усвоява хранителните вещества, нито да изхвърля ненужните отпадъци, от които телата ни не се нуждаят. Освен това, без правилното производство на жлъчка и на жлъчни киселини, ние не можем да отслабваме! Не трябва дори да си помисляме да се опитваме да отслабваме, ако черният ни дроб е затлачен и препълнен с токсини!
 • Основната работа на черния дроб е да помага на липазните ензими да обработват мазнините; ако черният ви дроб или жлъчният мехур (където се складират жлъчните киселини) не действат както трябва, мазнините и токсините не се разграждат правилно и започват да се натрупват, причинявайки напълняване.
 • Черният дроб е най-големият вътрешен детоксикиращ орган, така че трябва да му се отделя внимание във всеки план за отслабване. Когато се храните нездравословно, черният дроб всъщност произвежда повече тлъстини (за да складира токсините) и поддържа теглото ни наднормено. Консумирането на билки, които стимулират производството на жлъчен сок и цялостното прочистване на черния дроб ни помагат да елиминираме токсините вместо да ги запазваме в себе си.
 • Когато черният дроб „се почувства по-добре”, той започва да работи по-ефикасно и освобождава енергия, за да ни мотивира да се движим повече. Тогава ние чувстваме неограничена енергия и наистина искаме да извършваме физическа активност – което води до още свалени килограми.

Ползи за здравето от прочистването на черния дроб

 • Подобрено преработване и изхвърляне на токсините
 • Помага на черния дроб да разгражда мазнините по-ефективно
 • Балансирани липидни профили
 • Повишена енергия и жизненост
 • Човек се чувства по-лек и по-здрав
 • Стимулира доброто настроение
 • По-малко газове и подуване на стомаха
 • Подобрена памет и познавателна способност
 • Снижаване на ненаситното желание за захар и мазни храни
 • Премахване на затлачващите черния дроб камъни в черния дроб и жлъчния мехур
 • Елиминиране на токсичните мастни депозити и на натрупващите се по-малки частици

Началото на хранителния ви режим за прочистване на черния дроб

Следните прочистващи черния дроб билки и храни, стимулират детоксикацията на черния дроб:

 • Чесън – благодарение на алицина и селена, които помагат на черния дроб да детоксикира тялото.
 • Кора от дървото борутуту – извличана от кората на африканското дърво борутуту (Cochlospermum angolensis), тази билка се използва от векове да стимулира черния дроб, както и при проблеми със стомашно-чревния тракт.
 • Органичен студено пресован ябълков оцет – с витамините, минералите и способностите си за възвръщане на алкалността на тялото, ябълковият оцет чудесно стимулира функцията на черния дроб.
 • Бял трън – билка, използвана повече от 2000 години за стимулирането на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците.
 • Грейпфрут – с високото си съдържание на витамин С, ензими и антиоксиданти, които стимулират функцията на черния дроб.
 • Зелените листни зеленчуци – заради високите им нива на антиоксиданти. Това може да са къдравото зеле кейл, спанакът, швейцарското зеле колард и т.н.
 • Зелен чай – заради катехините, които подкрепят детоксикацията на черния дроб.
 • Ябълки – ябълките са пълни с пектин, а пектинът поддържа детоксикацията на червата, улеснявайки работата на черния дроб като снижава токсичния товар в тялото.
 • Червено цвекло и моркови – заради високите нива на каротеноиди и растителни флаваноиди.
 • Авокадо – с високо съдържание на глутатион, който помага на черния дроб да изхвърля токсичните химикали.
 • Корен от цикория – тази красива билка с небесно сини цветове се използва от повече от хиляда години за лечението на черния дроб, включително и от жълтеница.

Горните храни са чудесни за включване в хранителния ви режим за прочистване на черния дроб, но не се ограничавайте само с тях! Вижте още пет съвета за естественото прочистване на черния дроб с въвеждането на диета за пречистване на черния дроб. Този жизненоважен орган заслужава повече внимание, отколкото може би предполагате и му отдавате.

Кристина Сарич

Източници:

http://naturalsociety.com/11-foods-support-liver-cleanse-diet-detox-toxins/

http://www.globalhealingcenter.com/liver-cleanse-kit.html?a_aid=123891

Снимка: www.mylonghairjourney.co.uk

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *