Шест причини да усещаме необичаен студ

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

feelng-cold

На всеки се е случвало да потрепери от студ в зимен ден, но усещането на студ не е сериозно състояние само по себе си. Обаче, то може да е признак за лошо здраве, особено, ако усещането продължи няколко дни.

Ето шестте най-вероятни причини – и какво можете да направите за премахването им.

Хипотироидизъм

Ако усещате студ вътре в тялото си и никога не можете да се стоплите, виновна може да е щитовидната ви жлеза. Тази жлеза с форма на папийонка се намира пред хранопровода в шията под адамовата ябълка.

Работата й е да произвежда хормони, които помагат на клетките в тялото да превръщат кислорода и калориите в енергия, но при приблизително две на всеки 100 жени (и двама на всеки 1000 мъже) тя действа твърде бавно или изобщо не работи.

Други признаци на хипотироидизъм включват мудност, оредяване на косата, изтръпване на ръцете, качване на теглото, запек и при жените по-обилни и по-дълги периоди на менструация. Симптомите варират по сериозност.

Това заболяване е много по-често срещано при жените, отколкото при мъжете и ги засяга през пубертета, след бременност или – най-често – по време на менопаузата.

Ако смятате, че щитовидната ви жлеза е с понижена функция, поискайте от Джипито си да ви назначи TSH изследване. Хипотироидизма може да се лекува успешно с хормонални таблетки.

На този линк http://www.dailymail.co.uk/health/article-7752/Why-feeling-cold.html  читателите от Великобритания ще намерят адреси и телефони в страната, на които могат да потърсят помощ при изброените в статията заболявания.

Диабет

Ако ръцете и стъпалата ви са безчувствени или изтръпват, възможно е да имате диабет тип 2. Той се развива когато тялото ви повече не може да произвежда инсулин, хормонът, който помага на клетките да преобразуват кръвната захар в енергия.

Други симптоми включват замъглено зрение, изключителни жажда или глад, прекомерна нужда за ходене до тоалетната и умора, макар че някои хора не изпитват никакви симптоми.

Причините за диабет тип 2 не са напълно разгадани, но рискът ви за развиване на заболяването е по-голяма, ако сте по-възрастни, с наднормено тегло, в не добра физическа форма, храната ви съдържа много захар и малко фибри или при семейна анамнеза.

Около три милиона души във Великобритания страдат от този тип диабет и ако той не се лекува може да доведе до слепота, заболяване на бъбреците и сърцето, ампутации и импотентност.

Добрата новина, обаче, е че след диагнозирането на заболяването то често може да се излекува без лекарства.

Понякога е необходимо лечение или под формата на таблетки или с инжекции инсулин.

Още по темата за това защо ни е студено привидно безпричинно: Откъде да започнем, за да сме здрави?

Синдром на Рейно

Изпитвате студ в пръстите на ръцете, пръстите на краката, ушите и носа си? Побеляват ли пръстите ви след което почервеняват с усещането за скованост, изтръпване или парене?

Може да страдате от синдром на Рейно, заболяване, засягащо десет милиона души във Великобритания (повечето от които са жени), при което притока на кръв в ръцете или стъпалата се нарушава понеже мускулите в артериалните стени преминават в спазъм.

Атаките могат да бъдат причинени при докосване на нещо студено, когато сте навън в студено време или когато пушите. Болестта може да варира от лек дискомфорт до изключително изключително силна болка с рани и дори гангрена.

Понякога синдромът на Рейно е признак че имате скрито автоимунно заболяване като склеродерма (удебеляване на съединителна тъкан) или ревматоиден артрит (възпаление на ставите).

Ако имате дори и леки симптоми, отидете при личния си лекар за кръвен тест. При тежки симптоми, джипито ви може да препоръча лекарствена терапия.

Атеросклероза

Отлагането по стените на артериите на холестерол и нс други мазни субстанции може да накара ръцете или по-често стъпалата ви да се чувстват студени и схванати. Студенината обикновено се ограничава до едната страна на тялото и схващането започва по време на физическа активност и спира когато почивате.

Понеже процесът на затлачване ограничава кръвотока към органите, атеросклерозата е основна причина за разстройства на кръвообръщението в краката, инсулти и сърдечни удари.

Има малко други симптоми в ранните етапи на атеросклероза, но високото кръвно налягане, високите нива на холестерол или диабет тип 2 могат да са значителни, особено ако пушите, храната ви съдържа много мазнини и се нуждаете от физическа активност.

Ако личният ви лекар предположи, че имате атеросклероза може да ви прати в болница за изследвания за измерване на кръвотока ви. Лечението включва отказване на цигарите, както и консумацията на джинджифил и куркума за поддържане плавното протичане на кръвта.

Може да ви е необходима ангиопластика (операция, при която малък балон се вкарва в болната артерия и се надува, за да я отвори) или поставянето на байпас.

Можете да спрете влошаването на атеросклерозата с редовни упражнения и с яденето на ниска на мазнини храна.

Може също да прочетете: Детоксикиращо прочистване със сода за хляб

Странични ефекти от лекарства

Бета блокерите обикновено предписвани за ангина и високо кръвно налягане и понякога за тежки мигрени могат да причинят студенина в крайниците.

Това се дължи на факта, че бета блокерите снижават кръвообръщението в крайниците. Други странични ефекти може да включват сънливост, мускулни крампи, импотентност (при мъжете) и безсъние.

Колкото и да се притеснявате от страничните ефекти важно е да не спирате приема на бета блокери внезапно или рискувате да причините опасно покачване на кръвното си налягане.

Анорексия нервоза

На хората, страдащи от анорексия почти винаги им е много студено.

Най-очевидният признак на анорексията е екстремно отслабване обикновено съпроводено от обсесивна притеснение относно храната и това да че са дебели, като други симптоми включват периодичното виене на свят, отичане на глезените, изтъняване на окосмяването по тялото, болки в стомаха, спиране на менструалния цикъл (при жените) и загуба на либидото (при мъжете).

Анорексията може да засегне хора на всяка възраст и от двата пола, но е по-често срещана при жени между 15 и 25 годишна възраст.

Болестта обикновено се развива като средство за справяне със сложна комбинация от физически, емоционални и психични проблеми.

Ако подозирате, че вие или роднина или приятел страдате от анорексия, важно е да получите помощ колкото се може по-бързо. Джипитата трябва да насочват страдащите от анорексия към групи за самопомощ, терапия или психолог.

Хелън Браун, Дейли мейл

 

Източник:

http://www.dailymail.co.uk/health/article-7752/Why-feeling-cold.html

Снимка: www.newhealthadvisor.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *