15 признака, че се нуждаем от детоксикация

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Есента е идеалното време за прочистване на организма, затова ще ви предложим поредица от статии по темата. Просто искаме да отбележим, че тя не трае 3 дни или две седмици, а доста по-дълго. – Здрави всеки ден

Detox-Stressed-Liver-e1388417456848

Не ни учеха за детоксикацията, докато следвах медицина и стажувах; за първи път  научих за нея от практикуването на йога, най-вече по време на годините прекарани в Крипалу в западен Масачузетс. Обучението ми в областта на детоксикацията започна от аюрведическите принципи за Панчакарма.

Учех за детоксикацията защото се чувствах мудна и все едно черният ми дроб бе претоварен и така най-накрая осъзнах, че ми е необходима добра детоксикация… независимо от относителното мълчания по темата от страна на наложеното образование по медицина.

Някога смятах, че детоксикацията е лукс, днес съзнавам, че тя е задължителна.

Кои са 15-те признака, показващи че се нуждаете от детоксикация?

Отбележете си колко от тези признаци сте забелязали в тялото си през последните 3 месеца:

– Езикът ви се покрива с бял или жълт слой и/или имате лош дъх

– Задържате течности и/или имате запушени синуси

– Повишена мастна тъкан около талията или органите

– Силно желание за ядене и/или проблеми с кръвната захар

– Проблеми с жлъчката или тя е била премахната от тялото ви

– Подуване на корема

– Усещане на прекомерна топлина / прекалено потене

– Резистентност към свалянето на килограмите

– Акне, розацея, сърбяща кожа

– Умора, особено сутрин, която не се облекчава от повече сън

– Зависимост от настроенията

– Автоимунни заболявания

– Химическа чувствителност– вие сте в лека категория що се отнася до пиенето на алкохол или излагането на аромати ви прави тревожни

– Безсъние – особено събуждания рано сутрин между 1 – 4 часа

– Алергии и хроничен лош дъх

Ако забелязвате 4 или повече от тези признаци, черният ви дроб може да е претоварен и да се нуждае от почивка.

Черния дроб на 40

Миналата година, заглавие в The Wall Street Journal привлече вниманието ми: Пиенето след 40: Защо махмурлукът е по-тежък. Статията описва причините, поради които умерената консумация на алкохол става по-сложна на средна възраст.

В основни линии, човек е по-чувствителен към алкохол между 40 и 60 години, отколкото между 20 и 30 години, така че усеща въздействието му по-силно. Има няколко причини за това, но онази, която доказваше моята теза беше промяната в състава на тялото с възрастта: хората сме предразположени към напълняване, не към отслабване .

Алкохолът не се разпределя в мазнините в тялото, така че като напълнявате в сравнение с времето когато сте били на 20, алкохолът се концентрира повече в кръвта. Освен това, резервите на черния дроб спадат и той е по-малко ефективен в изхвърлянето на токсини като алкохола.

Какво означава това за вас?

Може би сте като жените в моята практика, които ми казват, че не могат да пият както по-рано: чаша вино е горната им граница, защото иначе не спят добре или напълняват или умът им не действа на следващия ден.

В тази статия, ще дам няколко съвета, които биха могли да прочистят черния ви дроб, като спирането на алкохола за период от 3 седмици. Съветите ми се свързани с две ключови пътеки за детоксикация, спрямо които е организиран претоварения ви черен дроб: фаза 1 и фаза 2. Това означава, че ще прибягна до цитирането на малко наука, така че препоръките ми да са в правилния контекст.

Съвсем просто казано, фаза 1 е окисляване, в което черният дроб използва кислород и ензими, за да отстранява токсините като ги прави разтворими във вода, така че те по-лесно да се изхвърлят от тялото с урината и изпражненията. Ензимите са супер семейството, познато като ензими от групата цитохром-Р450, включващо около 100 ензима, които се контролират от поне 57 гени с много вариации. Всеки ензим прочиства  определен вид химикал. Фаза 1 е особено важна за детоксикацията, но включва известен риск: понякога дъщерните химикали или метаболитите са по-вредни от родителя. Именно тук се намесва фаза 2.

Фаза 2 е наречена свързване (конюгация), което е необходимо за изхвърлянето на метаболитите.

Какво е конюгация?

Това е начинът, по който черният дроб комбинира окислените метаболити със сяра, метилиране, глюкурониране, като добавя определени аминокиселини или органични киселини и в крайна сметка изхвърля тези метаболити с жлъчния сок.

Ето трудната част: повечето токсини в околната среда се свръх активират във фаза 1, и след това превъзхождат способността на черния дроб за пълна детоксикация във фаза 2. С други думи, вие развивате прекомерно натоварена фаза 1 и бавна фаза 2. Когато това се случи, човек проявява признаци за токсичност като тези посочени по-горе.

Облекчете черния си дроб от товара

Ето няколко препоръки за разтоварване на черния дроб:

1. Консумирайте антиоксиданти

Повечето хора често използват този термин без наистина да знаят защо антиоксидантите са полезни за тялото. За всяка молекула на метаболизиран във фаза 1 токсин (като от цигарен дим или пестициди на игрището за голф), вие генерирате една молекула свободен радикал. Свободните радикали увреждат ДНК-то и ускоряват износването и изхабяването на тялото, подобно на ръждата по колите. Пиенето на витамини С и Е, флавоноиди, каротеноиди и редуциран глутатион спомага за неутрализирането на свободните радикали, които тялото ви произвежда всеки ден във фаза 1. Ето някои от храните, богати на флавоноиди: горски плодове, магданоз, лук, зелен и черен чай, цитруси и черен шоколад. Каротеноиди? Набавяйте си ги от моркови, тиква, банани, спанак и сладки картофи.

2. Добавяйте кардамон в кафето си

Този съвет го научих отдавна от акушерка от Индия, а научната обосновка научих по-късно: добавяйте в кафето си 3-5 семена кардамон. В чантата си винаги нося малка кутийка от неръждаема стомана, пълна с кардамон на зърна. Кардамонът повишава ензим във фаза 1, който метаболизира кофеина.

3. Отглеждайте и яжте кълнове от броколи (вижте как тук)

Сулфорафанът в кълновете от броколи поддържа фаза 2 на детоксикацията. Моят приятел Том Малтер нарича кълновете от броколи „укротители на ДНК-то”, защото съдържат специфична поредица от мощни противоракови елементи, макар че всъщност са с по-ниско хранително съдържание от напълно развитото броколи. Сулфорафанът в кълновете действа като катализатор за увеличаване на ензимите в тялото и тези детоксикиращи ензими задействат непрекъснато антиоксидантно действие за поне 72 часа. Между другото, това антиоксидантно действие продължава значително по-дълго от това на витамин С, витамин Е и бета каротин – като в същото време усилва ефикасността на тези витамини.

4. Спрете или значително намалете пиенето

Зная – чувал съм извиненията. Разбирам, че отказването е трудно, но алкохолът засяга и потенциално уврежда пътеките на детоксикация, както във фаза 1, така и във фаза 2. Наскоро, научен преглед показа, че пиенето на 4 питиета на седмица намалява раждането на живи деца с 16 процента при жените, подложени на ин витро оплождане. Жените, пиещи от 3 до 6 алкохолни питиета на седмица имат 15 процента по-висок риск от рак на гърдата в сравнение с непиещите, според изследването Nurses’ Health Study. Да, ниските нива алкохол смаляват риска.

5. Яжте по 3 порции кръстоцветни зеленчуци на ден

Кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле, брюкселско зеле ви помагат да снижавате доминацията на естрогена и стимулират фаза 1 и фаза 2 на детоксикацията.

Каква е следващата стъпка?

Моят приятел и колега Джеф Бланд, когото аз считам за бащата на функционалната медицина, веднъж каза: „Макар че принципите за баланс, умереност и разнообразие са отлични насоки за конструиране на обществените политики за здравето, те може би не са достатъчно конкретни за конструирането на правилния режим на хранене на пациент със специфични изменения в неговата/нейната функционална способност за детоксикация”. Съгласна съм.

Като се вземат предвид ежедневните излагания на токсини, с които повечето от нас се сблъскваме и факта, че умереността не действа при повечето хора, непрекъснатата и съсредоточена детоксикация е задължителна.

Започнете, като ограничите излагането си на токсини като пиете от стъклена чаша или съд от неръждаема стомана и избягвате пластмасата винаги, когато това е възможно, Използвайте органични продукти върху кожата си. Избягвайте ГМО храните. Към тях добавете периодична детоксикация, така че черният ви дроб да смогва да върши изискваната от него работа.

Обичам да провеждам детоксикация в общността на хора със същите разбирания и ще предложа следващата ни насочвана детоксикация тази есен.

Д-р Сара Готфрид, МД

Източник:

http://eatlocalgrown.com/article/13438-12-signs-you-need-to-detox.html

Снимка: www.primallyinspired.com

Прочетете още по темата:

Детоксикация на мозъка, 5 незаменими храни

Как да детоксикираме режима си на хранене

Есенна детоксикация, стъпки

Още за детоксикацията на организма ще намерите в категория Детоксикация в сайта zdravivsekiden.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *