Как да детоксикираме режима си на хранене

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Забравете за детоксикацията на тялото, прочистете режима си на хранене!

Докато ядете нездравословни храни, колкото и да прочиствате тялото си, вие все ще вкарвате в него токсините, от които го прочиствате…

petit-déjeuner-du-sportif

С наближаването на по-топлото време, настъпва идеалният момент от годината да се фокусираме върху пречистването на режима си на хранене.

Пролетта и лятото предлагат повече пресни плодове и зеленчуци и вкусни, наситени с хранителни вещества храни. Освен това, нарастващото търсене на по-здравословни храни като цяло ни предоставя множество нови продукти в щандовете за несъдържащи глутен храни, както и ниско гликемични подсладители като кокосова захар и стевия, и изобилие от уникални морски храни. Така че сега е по-лесно от всякога да възприемем хранене, включващо чисти храни, които не съдържат изкуствени добавки, захари и други нездравословни съставки.

Но дали е така?

Истината е, че може да се окаже доста трудно за много хора, които са свикнали със стандартната американска храна да преминат към по-здравословен начин на хранене. Изследванията показват, че привикването към нездравословните храни и обработените меса е доста пристрастяващо. Като интегративен лекар, аз често виждам тези модели на поведение. Ние насилваме себе си, защото проблемът изглежда така лесен за решаване: Ще ядем по-здравословно, ще правим повече физически упражнения и ще изглеждаме и ще се чувстваме чудесно! Но въпреки това продължаваме да се борим. Фактът, че и милиони други хора също се провалят в постигането на същата цел не е повод за утеха. Ние просто не разбираме къде бъркаме.

С други думи, ако предпазването или възстановяването на доброто здраве и дълголетие не ни мотивират да се храним по-добре, то тогава какво би могло да ни мотивира? Защо са толкова трудни полезните промени в храненето и в начина на живот, след като те са най-постижимите финансово и най-ефикасните начини за постигане на по-добро здраве?

Този проблем накара учените да изследват защо е така трудно да се устоява на изкушението на нездравословните храни. Важното е, че тяхната работа разкри ефикасни стратегии, които можете да използвате, за да изчистите хранителния си режим от вредните храни.

Как да упражняваме волята си

Може би сте чували някой да казва, че мозъкът е мускул и като всеки мускул се нуждае от упражнение, за да се поддържа формата му. Същото може да се каже и за волята.

Един подход за слагане на край на неистовия апетит е да се упражняваме в осъзнатост. Като мислите за силното си желание за някоя храна по конкретен начин, вие можете да се научите да го преодолявте.

Изследовател научи пушачи да устояват на съблазънта като визуализират силното си желание за пушене като вълни — отминаващи феномени, а не постоянни дадености. Показано им било как да са осъзнати относно нападащите ги желания да запалят, как да анализират как тези подтици влияят на мозъка и на тялото им и в крайна сметка как да ги преодоляват.

Този лесен подход дава отлични резултати. Участниците, които преминали през обучението за осъзнатост значително намалили пушенето. Междувременно, контролната група, на които не били дадени никакви инструкции, продължили да пушат като за световно както преди.

Както е с много от навиците, заобикалящата среда е от значение. Стресът, например, затруднява вземането на правилни решения. Трудно е човек да е осъзнат и да не забравя целта си, да отделя малко повече време, за да обмисля изборите, които прави, та нали е в непрекъсната въртележка.

Това може и да изглежда очевидно, но има дори още по-фундаментални процеси, които влияят. Части от мозъка, свързвани с ограничаването и с внимателната преценка просто биват изключени от хормоните на стреса. Несъмнено, това е била важна функция за оцеляване при предците ни, но днес тя просто постила пътя за вземането на импулсивни решения, за които по-късно съжаляваме.

Някои храни въздействат на волята

На ежедневна база, онова което ядем е значителна част от проблема. Обработените храни бъкат от безкрайни списъци на химически съставки, които са доказали, че пряко въздействат върху мозъка и централната нервна система. Тези храни са способни да изградят вид химическа зависимост в мозъка, подобна на пристрастяването към наркотиците.

Знаем че това е вярно, защото почти всички сме го изпитвали. Независимо от най-добрите ни намерения, една вредна храна води до друга. Проблемът не е във волята; проблемът е в това как човек метаболизира храната. Обработените храни в известна степен са предварително смлени. Те се метаболизират бързо и се преобразуват в глюкоза или в кръвна захар. Тялото реагира бързо, секретирайки инсулин, за да каже на клетките да усвояват захарта. Скоро нивата на глюкозата рязко падат и палачинката, което избягвахте става направо неустоима.

Нови изследвания показват, че вдигането на кръвната захар е плашещо сходно с надрусването с кокаин. След като първоначалното лумване се уталожи, мозъкът ви ви нарежда да ядете още. И за да се влошат още повече нещата, тези вдигания на глюкозата водят до натрупващ се ефект. Хората, които прекаляват с лекарства и алкохол стават безчувствени т.е. ненаситни и редица изследвания показват, че хората, които прекаляват с храна също стават ненаситни. Те просто се нуждаят от още, за да изпитат същото усещане.

Така че нека перефразираме дискусията. Ние не се борим със слабия самоконтрол; борим се с еоните на еволюционната биология. Тази вътрешна мрежа може да е бариера или полезно средство — изборът е ваш.

Контролирайте силните пристъпи на глад като ядете пълноценни храни

Разбирането на биологията в основата на силните желания за нещо за хапване може да ни помогне да ги превъзмогнем. Както телата ни реагират лошо на нездравословните храни, така те се повлияват добре от избора ни на по-полезни храни. При положение, че за да отслабнем, ще ни се наложи да намалим калориите. Но най-важната промяна е да променим храната си.

Знаем, че обработените зърнени храни, простите въглехидрати и сладките неща създават нездравословни и контрапродуктивни резки покачвания на кръвната захар. За да ги избегнем, ние просто променяме храните, които избираме да ядем. Наблегнете на зеленчуците с високо съдържание на фибри и вода. Те утоляват глада ни за по-дълго време. Постните протеини, омега-3 мастните киселини, кълновете на зърнени и бобови растения, суровите ядки и семена и ярко оцветените плодове и зеленчуци помагат за поддържането на здравословна кръвна захар и метаболитен баланс. Непременно пийте много филтрирана вода също така — счита се, че много от силните пристъпи на глад са всъщност признаци на дехидратация.

Подсилете волята си с билкови лекове

Природата прелива от растителни и хранителни съставки, които снижават нездравословните пристъпи на глад и поддържат глюкозата в здравословни нива. Американският женшен, лечебните гъби, алгинатите във водораслите, корен на кудзу, хром полиникотинат и алфа липоевата киселина са само няколко примера. Тези растения и хранителни добавки помагат за балансирането на глюкозния метаболизъм, осигурявайки нивата на кръвната захар никога да не паднат твърде много, нито да се вдигат твърде много и клетките да получават всичката енергия, от която се нуждаят, за да функционират добре. Те също така намаляват нездравословните пристъпи на глад и помагат в прехода към по-здравословни, по-наситени с хранителни вещества храни.

Физическата активност също е необходима част от уравнението, но не трябва да е твърде натоварваща. Ходенето по 30 минути на ден прави чудеса. Има и упражнения, които вкарват тялото в кондиция и успокояват мозъка. Йога, тай чи и ки гонг са идеални варианти. Те са фокусирани върху дишането и възстановяват естественото спокойствие. Стресът и безпокойството, които така често доминират живота ни просто се топят.

Помнете, режимът на хранене не е нещо, което правите от време на време — той е част от целия ви ден, всеки ден. Въпросът е какъв режим ще изберате. Като осъзнато избирате храните и съставките, които поддържат здравословен метаболизъм, вие намалявате пристъпите на глад и пренастройвате тялото си на ново ниво на енергия и жизненост. Много скоро питателната, пълноценна, заредена с хранителни вещества храна ще е единственото нещо, което допускате в чинията си.

Д-р Айзък Илайъс

Източник:

http://easyhealthoptions.com/eating-clean-detox-diet/

Снимка: sport-et-regime.com

Прочетете още по темата: Най-добрите 10 съвета за здравословно хранене

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *