7 естествени начина за стимулиране на тестостерона

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

andropause

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон. Той дава по-големи мускули и органи и поддържа сексуалната функция, но около 5 милиона американци страдат от нисък тестостерон. След като мъжете навършат 40 години тестостеронът им започва естествено да намалява. Ако падне твърде много, мъжете могат да изпитат симптоми на ниския тестостерон  или нисък Т. Това е част от андропаузата или мъжката менопауза. Лекар може да провери нивата на тестостерона на мъжа като му вземе кръв. Нормалните граници са между 300 и 1000 нанограма на децилитър. Лекарят може също така да измери свободния и бионаличен тестостерон, за да види колко добре тялото произвежда тестостерон.

Лекар може да разчита повече на действителните симптоми на ниския Т, отколкото на действителните нива на тестостерон когато решава как да лекува ниския Т. Симптомите на нисък Т включват промени в тялото, здравето и дори в характера.

Симптомите на нисък Т могат да включват също:

  • Проблеми със съня
  • Снижен полов нагон
  • Спад в енергията
  • Остеопороза
  • Увеличаване на тлъстините в тялото
  • Загуба на мускулна маса
  • Промени в настроението
  • Проблеми с концентрацията или съсредоточаването
  • Оредяване на окосмяването на тялото
  • Проблеми във връзките у дома, на работа или в личните взаимоотношения 

Естествени стимуланти на тестостерона

Има няколко промени в храната и в начина на живот, които един мъж може да направи, за да подсили тестостерона си. Мъжете търсещи естествени хранителни добавки вместо фармацевтични лекарства имат няколко възможности. Следват седем естествени начина за стимулиране на тестостерона.

Спете повече

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но се стремете да спите по седем до осем часа всяка нощ. Изследванията показват, че мъжете, които спят по по-малко от пет часа на нощ преживяват спад на нивата на тестостерон в порядъка на 10-15 процента. Ето ви извинение, което напълно ви освобождава от вина, да си подремвате следобеда когато ви се прииска.

Физическа активност и здравословно тегло

Физическата активност и здравословното тегло са свързани що се отнася до помагането с тестостерона. И двете са важни за цялостното здраве. Редовното спазване на програма за физическа активност помага за контролирането на теглото на тялото. Липсата на физическа активност може да доведе до андропауза, а наднорменото тегло и твърде високото съдържание на тлъстини в тялото засяга нивата на хормоните.

Мастните клетки генерират естроген, който причинява дисбаланс между естрогена и тестостерона на мъжа. Тренировките с вдигане на тежести стимулират растежа на мускулите и повишават тестостерона в периода от време след тренировка. Мъжете могат да забележат повишена енергия и либидо след тренировка с вдигане на тежести. Мускулната маса и тестостеронът вървят ръка за ръка: Изграждането на мускулна маса подсилва тестостерона, а от своя страна тестостеронът помага за изграждането на мускулна маса. Това е цикъл, който не искате да нарушите.

Правете повече секс

Да, още един цикъл. Ниският Т може да причини сексуални проблеми като такива свързани с либидото и еректилна дисфункция (ЕД), но правенето на секс и дори само получаването на ерекция, стимулират тестостерона. Търсете помощ, ако имате ниско либидо и ЕД, които могат също така да са признак на сърдечносъдови проблеми. Не приписвайте ЕД автоматично на нисък Т. Здравословният полов живот е приятен начин за повишаване на нивата на тестостерона.

Промени в храненето

Някои промени в храненето могат да помогнат за стимулирането на тестостерона. Консумирайте много здравословни източници на протеин. Растителните източници на протеин (бобови растения, зърнени растения и семена) помагат за поддържането на сила и на телесна маса без тлъстини. Избягвайте диетите с високо съдържание на протеин; те могат да снижат тестостерона. Много хора не знаят, че яденето на кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол, зеле и брюкселско зеле, които са важни поради много здравословни причини, включително в предпазването от рак, могат също да подсилят тестостерона. Фитонутриентите в кръстоцветните зеленчуци, наречени индоли, също така потискат естрогена. Освен това, мъжете се нуждаят от полезни за сърцето мазнини като омега-3 мастните киселини и мазнини като зехтин, авокадо и ядки, за да поддържат правилното производство на тестостерон.

Контролирайте стреса

Високото ниво на стрес покачва хормона кортизол. Когато кортизолът се повиши, тестостеронът спада. Непрекъснатият стрес може да поддържа нивата на кортизола високи, потискайки тестостерона. Техниките за контролирането на стреса като медитация и йога са полезни за снижаването на стреса и на кортизола. Тези техники могат също така да облекчат симптомите на ниския Т като например депресия и резки промени в настроението.

Ограничете консумацията на алкохол

Големите количества алкохол могат да влошат производството на тестостерон, причинявайки по-ниски нива на тестостерон. Опитайте се да ограничите консумацията до едно – две напитки или по-малко на ден.

Взимайте хранителни добавки

Обмислете взимането на хранителни добавки като тилчец или авена сатива. Avena sativa, също позната като див овес е полезна за здравето с това, че повишава тестостерона и помага при ЕД и сексуалната функция. Неофициални сведения показват, че тази билка може би действа дори по-добре когато се комбинира с билките епимедиум от семейство киселотрънови или трибулус терестрис (която също повишава нивата на тестостерона). Тилчецът има няколко здравословни свойства като покачване нивата на тестостерона и подобряване на либидото и половата функция.

Ролята на лекарствата при нисък Т

Има и други причини за нисък Т, освен андропаузата. Някои лекарствени средства могат да снижат нивата на тестостерона, така че мъжете трябва да разговарят с лекаря си относно лекарствата, които взимат, за да разберат дали те не са причината за ниския им тестостерон. Някои от симптомите на нисък Т могат също така да са признаци за друг проблем, като например сърдечно заболяване. Говорете с лекаря, ако изпитвате каквито и да било промени, за да изключите други здравословни проблеми, а също така се съветвайте с него/нея преди да взимате хранителни добавки за простатата или ако предприемате значими промени в начина си на живот.

Д-р Джио Еспиноза

Източник: Easy Health Options, 7 Natural Ways To Boost Testosterone, 29 August 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/7-natural-ways-to-boost-testosterone/

Снимка: www.lifeline.de

Прочетете още по темата:

Обезпокоителнo новo разкритиe за еректилната дисфункция

Естествени лекове за еректилна дисфункция

Природната виагра на лятото

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *