Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Използване на мантри за укрепване на самоувереността

Ако си спомняте Стюърт Смоли, един от персонажите в шоуто Saturday Night Live, знаете, че той непрекъснато изграждаше самоувереността си и се опитваше да отслабва. Беше малко странен, но беше напипал вярната идея като непрекъснато повтаряше, че е ‘достатъчно добър, достатъчно умен, и по дяволите, хората го харесват”. Той използваше мантра, санскритска дума, често свързвана с медитация или молитва, означаваща дума или фраза, използвана, за да фокусира положително вниманието и мислите на произнасящия я.

mantra1

Силата на думите върху самочувствието ви

Как можете да използвате мантри, за да ви помагат да развивате самочувствието си и да допринасят ефективно за отслабването ви? Ами, помислете за обратното. Колко от нас използват думи, с които се самонаказват? Например, понякога прекалявате ли на вечерите в ресторант, поглъщайки огромно количество мазна храна или десерт, а след това изпитвате вина? Със сигурност имате няколко подбрани думи за себе си; може би в ума си се наричате „глупак”, „дебел/а”, „неконтролируем/а” и така успявате да се накарате да се чувствате ужасно.

Ние често от една страна подценяваме силата на думите си, а от друга прекарваме по-голямата част от дните си заети в разговор със себе си, който е негативен или осъдителен. „Трябваше да се сетя отговора на този въпрос”; „Трябваше да съм свалил/а повече килограми според плана си”; „Нямам никакво самочувствие”; или „Мен не могат да ме обичат”. Звучат ли ви познато? Ако е така, запитайте се следния въпрос: Как ми помага това? С други думи, като се унижавате, това помага ли ви да постигнете заветните килограми, да развивате самоувереността си или да се чувствате добре в кожата си? Вероятно не. Всъщност това ви държание не ви оставя надежда, сякаш каквото и да правите, вие предварително сте обречени на провал.

Чрез самоувереност към отслабване

Може би е време да опитате нещо различно, нещо по-положително. Защо да не си измислите мантра. Мислете за кратка, положителна фраза, която можете да повтаряте, за да подсилвате самоувереността си, да показвате грижа към себе си и която да ви напомня за целите ви (било то относно отслабването или други). Не сте сигурни какво да кажете? Ами, какво искате да постигнете? Как искате да се чувствате? Ако искате да работите в посока на отслабването си, може би вашата мантра е „Отслабвам според плана”. Ако искате да подобрите самоувереността си, вие може би трябва да повтаряте „Уверен съм в себе си и в способностите си”.

И кога да използвате мантрата? Ами, след като можете да я произнасяте наум по всяко време, повтаряйте си я винаги когато искате да подсилите самочувствието си, като например точно преди голяма презентация в службата. Повтаряйте я винаги когато се чувствате добре; ако кантарът показва някой и друг свален килограм, например. И най-важното, повтаряйте я когато обичайно бихте казали нещо негативно или укорително. Заменете негативното с нещо позитивно. Вие можете да постигнете целите си що се отнася до отслабването. Вие наистина заслужавате да ви обичат. И колкото повече си го повтаряте, толкова повече ще го вярвате.

Вал Уортингтън, психолог

Източник: Using Mantras to Strengthen the Self-Confidence Muscle, 10 December 2012

http://www.leanonlife.com/using-mantras-to-strengthen-the-self-confidence-muscle/

Снимка: weheartit.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *