Предупреждение: Тази естествена храна може да те убие

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

mushrooms-kill

През лятото сме повече сред природата и човек лесно се изкушава да бере растения, включително и гъби, смятайки ги за полезна и вкусна храна. Когато говорим за „естествени” храни, те може лесно да ни се сторят синоним на „здравословни” храни. В края на краищата, след цялата врява за вредните храни, с които е залят пазара, природата сякаш е по-безопасен източник на храна.

Събирането на храна (например, брането на растения в дивата природа) съществува откакто съществуват хората и днес става все по-популярно в стремежа на мнозина да живеят природосъобразно. Но това може да ви убие—така че е мъдро да избягвате брането на диви гъби, особено, ако не сте обучени да различавате потенциално отровните растения. Защо? Защото това може да ви убие в крайна сметка. Не е за препоръчване разбира се и да купувате или приемате гъби, набрани от хора, които не е ясно дали ги познават.

Макар че не е изненадващо, че брането на растения става все по-популярен метод за набавяне на храна, признаваме, че популярността на брането на гъби е меко казано шокираща. Диво растящите гъби са изключително опасни; дори и опитните гъбари (миколозите) не винаги могат да различат безопасните от смъртоносните видове на пръв поглед.

Нека дадем един пример с популярната диворастяща гъба червената мухоморка (Aminata bisporigera). Тя има повече от 600 вида, които са причина за повечето смъртни случаи, причинени от отравяне с гъби. Точно така, смъртни случаи. Хапването по погрешка на такива гъби може да ви убие.

И червената мухоморка расте в паркове и гори, като отровите в нея действат доста подмолно. Познати още като „ангели унищожители”, тези отровни гъби не губят време и направо всяват хаос в тялото ви в три етапа:

– Първият етап включва обичайните симптоми на хранително отравяне: Човек чувства болки, гади му се, повръща или има диария за период от шест до 24 часа.

– Следващият етап е плашещ, защото човек се чувства добре—но това изобщо може да не е така. Здравословното му състояние сякаш се подобрява, но не се оставяйте да бъдете заблудени от това фалшиво оздравяване—то е затишието преди разразяването на истинската буря.

– Третият и последен етап започва приблизително 48 часа след като сте се почувствали по-добре. През този етап може да се появи чернодробна недостатъчност. Отровното действие може да се разпростре и в други органи и в крайна сметка убива.

Най-известното убийство с отровни гъби в историята

amanita-caesarea

Най-известното от всички политически убийства е това на Император Клавдий от четвъртата му жена Агрипина Младша (която му била и племенница!). Политическата интрига в това убийство по време на Римската империя е следната: Клавдий става император през 41 от н.е. след убийството на своя племенник Калигула, и се жени за Агрипина, четвърта по ред негова съпруга, след като екзекутира Месалина, третата си съпруга, заради прелюбодейство. Агрипина влиза в брака със сина си от предишен брак  Луций Домиций, бъдещия император Нерон, и иска той да наследи Клавдий на трона. Агрипина убеждава Клавдий да осинови сина й, така че Нерон да стане император след смъртта му. След като това вече е факт, Агрипина заговорничи за убийството на Клавдий. Макар че Клавдий има син, Британик, от Месалина, който би следвало да наследи трона, Клавдий го предпазва от отговорностите на свой наследник и обявява Нерон за свой приемник. Той вярва, че политическите интриги по онова време в крайна сметка ще доведат до началото на падането на Рим, както вече се е случило при управлението на Калигула и че Британик ще стане император и ще спаси Рим. Обаче, нищо такова не се случва.

Amanita-phalloides-246x300

За да може Нерон незабавно да стане император, Агрипина планира смъртта на Клавдий като му приготвя супа от любимите на римските императори и благородници гъби булка, Amanita caesarea, горе. Обаче, в ястието с гъби бил добавен и сок от отровната гъба бяла мухоморка, Amanita phalloides, (вдясно) от Локуста, когото Клавдий мислел за свой доверен слуга. На следващия ден се появили първите симптоми на отравяне с A. phalloides и Клавдий повикал Ксенофон, личния си лекар, който също бил съучастник в престъплението. Ксенофон използвал голяма доза колоцинт (Citrullus colocynthis), който съдържа токсичен алкалоид  . Отровата е дадена под формата на клизма, така че Клавдий да не забележи горчивия вкус. Клизмата и отравянето с гъбите довели до смъртта на Клавдий и до провъзгласяването на Нерон за римски император.

Макар че гъбите в близкото минало често се пренебрегваха като здравословна храна, много от тях съдържат силни противоракови и имуностимулиращи свойства, за които вече сме писали не веднъж. Те освен това съдържат две мощни оръжия за борба с настинките и грипа: селен, помагащ на белите кръвни телца да произвеждат цитокините, които изчистват заболяването и бета-глюкани, противодействащи на микробите вид фибри, които помагат за активирането на клетки от типа „супер герой”, които откриват и унищожават инфекциите.

Полезните за здравето свойства на гъбите не спират дотук, но днес искаме да ви предупредим да не берете гъби, ако не ги познавате. Не се учете как да ги разпознавате по интернет, не се доверявайте на хора, които не са обучени да го правят или не са миколози – гъбари по професия или призвание. По-добре е да останете невредими, отколкото по-късно да съжалявате.

Митове: Никога не разчитайте на следните твърдения за различаване на отровните гъби

Друга причина за отравяне е разчитането на митове в разпознаването на отровните гъби. Тази стратегия е опасна понеже много от тези митове са неточни и не са научно обосновани. За да избегнете разболяване (или нещо по-лошо!) никога не използвайте следните често чувани твърдения. Вместо на тях, разчитайте на знания и на бране на гъби в компанията на експерти.

Следват чести примери на неверни твърдения за отровните гъби:

  • Всички бели гъби са безопасни за ядене. Това може би е най-погрешният от всички митове за гъбите. Не всички отровни гъби са ярко оцветени. Гъбата бяла мухоморка, която споменахме вече е само един фрапантен пример на опасна бяла гъба.
  • При готвенето на отровни гъби, когато те се разбъркват със сребърна лъжица, тя почернява. Някои хора вярват, че при нагряване токсините карат среброто да почернее. Този мит съществува отдавна, но е напълно безпочвен. Към ден днешен няма токсини, които да имат такава реакция със среброто.
  • Всяка гъба е безопасна, стига да е добре сварена. Това е безотговорно твърдение. Повечето токсини не се разграждат от топлината и не стават по-малко опасни при готвене.
  • Насекомите показват кои гъби са отровни и ги избягват. Не е вярно! Само защото за нас са отровни, това не означава, че те са смъртоносни за буболечките. Някои токсични видове като бялата мухоморка приютява насекоми и техните ларви.
  • Отровните гъби имат горчив/кисел/неприятен вкус. Не разчитайте на вкусовите си рецептори! Чел съм за хора, погрешно яли мухоморки, които казват, че тези гъби са вкусни.
  • Всички отровни гъби имат остра шапка. Формата на която и да било част от гъбата не играе никаква роля в токсичността й.

И така, винаги се придържайте към видове, които познавате и се допитвайте до хора, които са по-вещи в гъбарството от вас. Обаче, дори опитни събирачи на гъби са се тровили, така че помнете старата поговорка:

Ако се съмнявате, изхвърлете я!

Единственият начин да се предпазите от отровните гъби е като избягвате яденето на гъби, които сте набрали без да ги познавате. Само защото растат в природата, това не означава че те са полезни за вас—така че бъдете изключително предпазливи и когато купувате грани от продавачи на „естествени” храни по пазарите, които самите те са набрали. Преди да купите, се осведомете добре и ако те не могат да отговорят на въпросите ви—не се доверявайте на продуктите им.

Някои неща е по-добре да купуваме от плод и зеленчука, и гъбите са сред тях. Така ще сте в безопасност. Нека повторим, по-добре да сме предпазливи, отколкото после да съжаляваме.

 

Източници:

http://www.doctorshealthpress.com/food-and-nutrition-articles/wild-mushrooms-could-kill-you

http://www.mushroom-appreciation.com/poisonous-mushrooms.html

http://www.botany.hawaii.edu/faculty/wong/BOT135/Lect19.htm

http://www.mnn.com/health/fitness-well-being/photos/10-flu-fighting-foods/mushrooms
Снимка: www.daytondailynews.com; www.pinterest.com; www.thepoisonreview.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *