Шок: Върнете солта на масата за хранене

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

salt back on table

Следващият път когато сърцето ви плаче за малко солчица върху картофите (или върху прясно откъснатите от градината домати), позволете си удоволствието! Грабнете солницата и ръснете малко.

Препоръчителните нива натрий сега се считат за по-ниски от необходимите, а по-ниските количества сол дори се свързват с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Указанията за прием за натрий са твърде ограничаващи

Нови изследвание, публикувани в списанието American Journal of Hypertension, обобщават резултатите от 25 отделни изследвания, включващи 275000 участника.

Заключенията разкриват, че нивата на прием на натрий в момента, поддържани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията и от други здравни организации – по-малко от 2300 мг дневно за здравите хора под 50 годишна възраст и по-малко от 1500 мг за хората над 50 – са всъщност твърде ниски и могат да доведат до вредни за здравето последици като сърдечносъдови заболявания.

Всъщност, средният прием на натрий на повечето американци – от 2500 до 5000 мг натрий дневно – се свързва с по-добри резултати за здравето.

Това може да ви изненадва след годините на зорко следене на количествата натрий върху етикетите на храните и забраната на присъствието на солница на масата за хранене. Въпреки това, обработените и бързите храни не са за препоръчване, нито е препоръчително да не четете етикетите за хранителните вещества в продуктите. Средностатистическият хамбургер без гарнитура във верига за бърза храна съдържа 378 мг натрий. Това е 16 процента от дневния лимит от 2300 мг. Средностатистическият обикновен хамбургер с двойно хлебче във верига за бързо хранене съдържа 497 мг натрий. (А повечето от нас предпочитаме бургерите си с подправки, така че това може да означава още натрий.)

Натрий в недостатъчни количества може да нанесе вреда на сърцето

Новите данни поддържат по-раншното твърдение на Института по медицина, че по-ниските нива на натрий в храната могат да са вредни, повишавайки вероятността от сърдечносъдови заболявания. Определено заболеваемостта от сърдечни заболявания – сърдечна недостатъчност, аритмия (анормален сърдечен ритъм) и инфаркт – все още се покачва и е приета за водещата причина за смърт в целия свят.

Но има и добра новина: „Около 95 процента от населението на планетата вече консумира сол в обхвата, който ние открихме, че води до най-малко случаи на смъртност и сърдечносъдови заболявания”, казва водещият автор на изследването, д-р Нийлс Граудал.

Съвети за контролиране на приема на натрий

Междувременно, продължавайте да правите мъдри избори относно хранителния си режим. Не се втурвайте неустоимо към солта – обработените храни и порциите в ресторантите могат да съдържат далеч повече натрий, отколкото сърцето ви може да понесе. Опитайте тези стъпки, за да се справите с общия си прием на натрий:

  • Четете фактите за съдържанието на хранителни вещества, посочени на етикета за да сравнявате и откривате храни с по-малко съдържание на натрий
  • Избирайте пресни плодове и зеленчуци когато е възможно
  • Обръщайте внимание на количеството обработени храни, което ядете и на размера на порциите
  • Научете се да използвате подправки и билки, за да подобрявате вкуса на храната; много подправки съдържат естествено много мънички количества натрий
  • Добавяйте пресен лимонов сок вместо сол на рибата и зеленчуците (малко сол няма да навреди, но лимоновия сок е така свеж и вкусен)
  • Давайте указания как искате да ви приготвят храната в ресторанта. Често можете да поискате ястието ви да бъде приготвено с по-малко сол
  • Избирайте храни с калий; те противодействат на въздействието на натрия и могат да ви помогнат да свалите кръвното си, също така.

Наздраве за умните избори и за чудесните храни!

Изтоник: Shaken: Bring Salt Back To Your Dinner Table, 8 Мау 2014
Health eTalk with the Bel Marra Doctors

Снимка: cookfearless.com

Статията е информативна. При каквато и да било промяна в приема ви на сол или на други важни за здравето хранителни вещества, първо се консултирайте с личния си лекар.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *