Облекчете симптомите на Хашимото с магнезий, нови изследвания 2

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Това е продължението на статията Облекчете симптомите на Хашимото с магнезий, нови изследвания

Хранителни източници на магнезий

Хранителните източници на магнезий включват зелените листни зеленчуци (като спанак и къдравото зеле кейл), зърнените храни, ядките, бобовите растения и семената. Някои обогатени храни като зърнените храни за закуска, понякога са подсилени с магнезий.

В идеалния случай, бихме си набавяли цялото количество магнезий, от което се нуждаем от храната, която ядем. Обаче, това вероятно не е реалистично за повечето хора. Не само че много от хранителните ни източници са с ниско съдържание на хранителни вещества заради съвременните практики в селското стопанство, но също така много хора с Хашимото могат да изключват редица от тези храни, ако следват палео начин на хранене (или друг вид диета с елиминиране на храни).

Разбира се, зелените листни зеленчуци са подходяща възможност за повечето хора, страдащи от Хашимото. (Добре е да знаем, че притесненията, свързани с гойтрогените, са мит). Обаче. не винаги е реалистично да ядем достатъчно от тях… половин чаена чаша варен спанак ще ни предостави само 20 процента от препоръчителната дневна доза магнезий.

Храни които не трябва да ядете при Хашимото… и една полезна

Поради тази причина аз препоръчвам повечето хора да пият хранителна добавка с магнезий.

Как да си набавяме магнезий с храната или с хранителна добавка

Винаги препоръчвам да се започва с подхода, свързан с основната причина – установяването на основната причини, поради която тялото ви е извън баланс и ви кара да изпитвате съответните симптоми. Запитайте се:

  • Защо имам недостиг на магназий първо на първо?
  • Водя ли живот, който е твърде стресиращ?
  • Поемам ли твърде много отговорности?
  • Не ям ли достатъчно листни зеленчуци?

Научете какво крият от вас за естественото лечение на щитовидната жлеза

Обаче, аз съм също така фен на ортомолекулярната медицина – прием на хранителни вещества за поддържане на здравето. При първия ми досег с ортомолекулярната медицина като студентка, обичайно се използваха високи дози витамини и минерали за справяне със симптоми на биохимични дисбаланси, проявяващи се като смущения в настроението.

Когато изучавах тази дисциплина като студентка, това беше впечатляващо преживяване и научих толкова много, виждайки как правилните хранителни вещества помагат на хората да се чувстват по-добре. Макар че винаги търся основните причини, в комбинация с тях много обичам да използвам ортомолекулярните принципи, за да помагам на хората да са здрави и бързо да се почувстват по-добре!

Кокосовото масло е незаменимо за здравето на щитовидната жлеза

Поради тази причина магнезият е едно от средствата, които използвам при лечението на следните симптоми на своите пациенти:

При запек: Препоръчвам прием на 1-2 капсули магнезиев цитрат вечер преди лягане. Солите на магнезиевия цитрат действат като нежно слабително средство. Ако продължавате да сте запечени, увеличавайте дозата постепенно с по една капсула на вечер. Ако това разстрои стомаха ви твърде много, намалете дозата. Може да се изследвате също така за стомашно чревни проблеми, които биха могли да причиняват запека като бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO), храносмилателно разстройство, при което човек има твърде много бактерии в тънките си черва, паразити и чувствителност към някои храни.

При безсъние: Препоръчвам вани с английска сол вечер преди лягане (1 ч.ч. соли на вана – следвайте указанията на опаковката и не прекалявайте!), и или магнезиев цитрат или магнезиев глицинат. Непременно следете как ви кара да се чувствате магнезият. Някои хора съобщават, че спят много по-добре при прием на цитратната версия на магнезия, докато други съобщават, че от нея спят по-зле. Същото се отнася и за глицинатната версия. Може да ви се наложи да опитате няколко различни вида, за да видите кой ви действа най-добре за сън, но по принцип аз препоръчвам да се започне с цитратната версия.

Йод: Отколешният животоспасяващ лек – преоткрит!

За менструални спазми: Превенцията е ключова за менструалните крампи, така че ако това е проблем при вас, препоръчвам ви незабавно да започнете да пиете хранителна добавка с магнезий. Било то магнезиев цитрат или магнезиев глицинат, те веднага ще се задействат за облекчаване на крампите ви! Ако изпитвате остри болки (крампи) можете да пиете магнезий според необходимостта – 1-4 пъти на ден, което ще облекчи болката толкова бързо, колкото го прави ибупрофена, обаче, без страничните ефекти. Ако въпреки това менструацията ви си остава болезнена, това може да е признак, че ви е необходимо да пиете магнезий повече време, за да допълните запасите в тялото си и че трябва да прегледате надбъбречните си жлези, които могат да допринасят за менструалните проблеми, ако са във влошено здраве. В този случай можете да комбинирате магнезий с ибупрофен при менструални крампи. Обаче, крайната ви цел, разбира се, е да спрете с пиенето на ибупрофен и да го запазите само за спешни случаи.

При смпазми в тялото: Повишаването на запасите ви на магнезий предпазва от крампи, така че ако постоянно страдате от крампи, започнете превантивно да използвате магнезий. Можете да пиете магнезиев цитрат или магнезиев глицинат. Отново, ако имате остри крампи, можете да пиете и магнезий при необходимост, по 1-4 пъти на ден (магнезиевият цитрат е по-малко вероятно да причини диария, както и се киснете във вана с английска сол – тя е така облекчаваща, че е чудесно средство да се грижите за себе си). Ако все още изпитвате крампи, това може да е знак, че ви трябва повече време да пиете магнезий, за да възстановите запасите си от този минерал или че имате недостици на други хранителни вещества или чувствителност към храни. Можете да комбинирате магнезия с обезболяващи като постепенно намалявате лекарствата, макар че е най-добре първо да говорите с аптекаря си, понеже магнезият може да пречи на усвояването на някои лекарства.

11 храни влияят на здравето на щитовидната жлеза

При тревожност: Недостигът на магнезий може да доведе до тревожност, затова препоръчвам насищане на запасите ви от магнезий за снижаване на симптомите. Цитратната сол в магнезия (магнезиев цитрат) е най-честата съставка в „успокоителните” хранителни добавки – макар че за остри пристъпи на тревожност по-бързо действащата течна форма на магнезий действа най-добре. Други причини за тревожност, за които можете да се изследвате включват дисбаланси в кръвната захар, недостиг на селен, дисфункция на надбъбречните жлези и проблеми със стомаха и червата.

При главоболия: Превенцията също така е ключова при мигрени и главоболия, така че аз препоръчвам да започнете незабавно да пиете магнезий, ако страдате от едното или другото. Можете да пиете както магнезиев цитрат, така и магнезиев глицинат. Ако имате остри главоболия, също можете да пиете магнезий при нужда, по 1-4 пъти на ден. Ако откриете, че въпреки това получавате главоболия/мигрени, това може да е признак, че трябва повече време да пиете магнезий, за да възстановите запасите си или че тялото ви реагира зле на някои храни. Също така, може да имате инфекции, като хеликобактер пилори (H. pylori), които допринасят за различна напоносимост към храна/и. Можете да комбинирате магнезий с обезболяващи лекарства в повечето случаи, макар че препоръчвам първо да разговаряте със своя аптекар, понеже, както вече споменах, магнезият може да препятства усвояването на някои лекарства.

Соята е навсякъде и унищожава здравето ви

Както споменах по-горе, някои видове магнезий могат да се използват като слабително. По-специално за хората, страдащи от Хашимото и запек препоръчвам магнезиев цитрат на прах (Magnesium Citrate Powder) на фирмата Rootcology.

За хората с нормални изхождания или които са склонни към диария, препоръчвам магнезиев глицинат на (Magnesium Glycinate) на фирмата Pure Encapsulations. Този тип магнезий е доказал, че облекчава недостига на магнезий при кръвни изследвания. Не забравяйте, че при някои хора магнезиевият глицинат може да влоши симптомите на тревожност. Ако сте склонни към безпокойство, цитратната форма е по-добрият избор.

Също така магнезият може да влоши усвояването на лекарствата за щитовидната жлеза, затова пийте магнезий на четири часа от приема на тези лекарства. За повечето заболявания обикновено препоръчвам магнезият да се пие преди лягане, обаче, посъветвайте се със своя лекар преди да започнете да го пиете като хранителна добавка.

Последни думи

Ако страдате от главоболия, менструални спазми, тревожност, мускулни болки, запек, безсъние или други симптоми, които биха могли да са свързани с недостиг на магнезий в тялото, аз силно препоръчвам да опитате качествена хранителна добавка с магнезий. Повечето хора и определено хората, страдащи от Хашимото са с недостиг на това важно хранително вещество и могат да извлекат голяма полза от приема на магнезий под формите, описани по-горе.

Трябва да отбележа също така, че магнезият е особено важно хранително вещество и за черния дроб и надбъбречната жлеза. И магнезият определено ще ви помогне да контролирате здравето на щитовидната си жлеза.

Взимали ли сте магнезий? По какъв начин този минерал ви помага? Споделете за други хранителни вещестава, които взимате във връзка с горе изброените заболявания.

Както винаги, желая ви най-добро здраве!

Д-р Изабела Уенц

Прочетете също:

Недостигът на йод свързан с различни видове рак и заболявания на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза се повлиява благотворно от усмивка, страховете я унищожават!

„Здравословно” мляко унищожава щитовидната жлеза, ето още 10 причини никога да не го консумирате

Храни които не трябва да ядете при Хашимото… и една полезна

Селенът спасява здравето ви, пет начина

Хомеопатия при проблеми с щитовидната жлеза

Хипотироидизъм или недостиг на йод?

Източник:

https://thyroidpharmacist.com/articles/new-studies-on-magnesium-and-thyroid-health/

Снимка: Dr. K. News

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *