Хипотироидизъм или недостиг на йод?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

iodine test

Ние наистина не можем да отделим хипотироидизма от недостига на йод. Те трябва да се разглеждат заедно.

Повечето от времето хипотироидизмът и/или недостигът на йод са неочаквани за лекарите и повечето от тях не назначават изследвания за тях.

Ако човек изпитва умора, депресия, напълнява, има загуба на паметта, падане на косата, мускулни крампи, суха кожа, снижено либидо, студени стъпала, объркване, делириум или дори сърдечна недостатъчност, то той първо трябва да предположи, че страда от хипотироидизъм и недостиг на йод.

Наистина, нищо не е по-просто за диагнозиране и лечение.

Тестове

Всеки може да се изследва за хипотироидизъм или за недостиг на йод. Ниската основна (в покой) телесна температура е важен индикатор за снижена функция на щитовидната жлеза.

Мерете си температурата под мишницата в продължение на три дни, преди да станете сутрин и изчислете средната аритметична стойност. Ако температурата ви е с цял един градус или повече по-ниска от 37 градуса по Целзий, можете за предположите, че страдате от хипотироидизъм.

Можете да поискате тест за насищане с йод от лекаря си. Аз започвам теста като натърквам хранителен тип йод (на фирмата Lugol) върху място с широчина шест сантиметра по продължение на ръката. Ако йодът изчезне до другия ден, приемам, че това означава недостиг на йод. Дори и да се приеме твърде много йод, той ще бъде изхвърлен от тялото. Йодът има детоксикиращ ефект върху тялото.

Вероятно повечето от нас имаме недостиг на йод. Мисля че можем да приемем това за факт, тъй като съдържанието на йод в земеделските почви като цяло навсякъде е ниско.

Йодът е важен за цялото тяло, но се концетрира в простатата, щитовидната жлеза и в тъкъните на гърдите.

Хранителни добавки

Д-р Дейвид Браунстайн пише в чудесната си книга Йодът, защо ни е необходим, защо не можем да живеем без него (Iodine, Why You Need It, Why You Can’t Live Without It), „Ако човек страда от недостиг на йод, използването на хранителни добавки с щитовидни хормони без първо да се коригира (или едновременно коригирайки) недостига на йод, то това ще засили недостига на йод в тялото”.

Така че йодът и щитовидните хормони вървят ръка за ръка. Щитовидните хормони повишават нуждата на тялото от йод. Алтернативните лекари винаги препоръчват Armour Thyroid, естествен щитовиден хормон (от прасета), който се продава в  и може да се намери в аптеките.

Заключения на д-р Браунстайн:

 • Световната здравна организация (СЗО) определ я недостига на йод като най-голямата единствена причина в света за предотвратимата умствена изостаналост.
 • Приемането на хранителна добавка с йод осезаемо повишава изхвърлянето с урината на флуорида и бромида.
 • Д-р Браунстайн казва, че повече от 90 процента от изследваните от него пациенти показват лабораторни признаци на недостиг на йод.
 • В мозъка, йодът се концнтрира в субстанция нигра, област в мозъка, която се свързва с болестта на Паркинсон.
 • Недостигът на йод е една от основните, скрити причини за много различни заболявания като болести на щитовидната жлеза, хронична умора, фибромиалгия, рак (включително рак на гърдата и на простатата) и за други проблеми със здравето.
 • Най-вече щитовидната жлеза и тъканите на гърдите използват йод. Простатата концентрира йод. Кистите на гърдата се лекуват с йод от повече от 50 години. Недостигът на йод е фактор, причиняващ рак на гърдата и фиброкистозна болест.
 • Връзката между хипотироидизма и рака на гърдата се съобщава от повече от 100 години.
 • Щитовидните хормони са особено важни за хормалното развитие на мозъка.
 • При децата, недостигът на йод може да доведе до умствена изостаналост, както и до гуша.
 • Изследванията показват почти 50 процентно повишение в перинаталната смъртност поради недостиг на йод.
 • Много изследвания показват, че децата, които живеят в райони с недостиг на йод имат по-нисък коефициент на интелигентност в сравнение с децата, живеещи в райони с достатъчно йод.

Боб Ливингстън

 

Източник: Easy Health Options, Hypothyroidism Or Iodine Deficiency?, 12 October 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/hypothyroidism-or-iodine-deficiency/

Снимка: overcomehypothyroidism.com

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

3 thoughts on “Хипотироидизъм или недостиг на йод?

 1. Аз нещо не разбирам: имам хипотироидизъм/ и слабо изразен Хашимото/ и съм чела, че в моя случай не трябва да ям орехи, зеле и пр. В орехите има йод, нали? Какви храни трябва да ядем, за да компенсираме липсата на йод, ако наистина я има при хора с нашите проблеми?

 2. Антоанета, хипо- означава че имате недостиг на йод, не излишък. Направете си теста, описан в тази статия и също за повече информация прочетете статията Факт или мит: Може ли хипотироидизма да се лекува естествено? в сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *