Отговорът за справяне със стреса може да се крие в ново изследване

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

overcomefear

Някога били ли сте така заети в работата си, че всичко останало просто се трупа и трупа? Рано или късно нещата за свършване направо ви „затрупват” и вие изпадате в ситуация, която води до стрес и до всякакъв вид други нежелани проблеми.

Е, изненадващото е, че подобна ситуация може да се случи вътре в тялото—и тя може да е причинена от същия този стрес.

Когато клетките ви произвеждат протеини, стресът понякога може да повлияе на това производство и тогава протеините биват увредени. Като грешка в поточна линия, протеините се прегъват или деформират. За жалост, натрупването на тези протеини може да доведе до повишен риск от болестта на Алцхаймер, АЛС, болестта на Хънтингтън, болестта на Паркинсон и диабет тип 2. Казано просто, блокирането на производството на тези протеини може да причини всякакви видове проблеми със здравето.

Обаче, наскоро ми попаднаха нови изследвания, които може би разкриват нов механизъм в тялото, посредством който се складират неправилно нагънатите протеини, създадени в отговор на стресиращите фактори, и се връщат обратно в производствената линия след като веднъж човек се успокои.

Всяка жива клетка в тялото наподобява миниатюрна производствена линия. Тези клетки създават десетки хиляди протеини със специфични форми, изпълняващи специфични функции. Когато дадена клетка е стресирана, производствената линия действа неизправно и премоделира стратегията си, така че да се справи с непосредствената си задача.

Основната поточна линия за протеините се нарича „ендоплазмен ретикулум”. ” Когато тя откаже, метафорично казана се задейства аларма, за да забави прецаканото производство, което води до нагъването на протеините.

В случая за който говоря, изследователите искаха да намерят алтернативен начин да се справят с такива стресове, затова те третираха култури на клетки с причиняващо стрес вещество и ги разделиха в две групи. Едната група бе в ендоплазмения ретикулум, а другата, в съседна област, наречена цитозол. При появата на стрес, ендоплазменият ретикулум премества съставките на клетката в цитозола, където те остават до облекчаването на стреса. При отшумяването на стреса, протеините се връщат за довършване.

Това ново откритие показва, че производството на клетки може всъщност да бъде оставено на изчакване, като по този начин ограничава отказването им, както и броя на увредените при производството клетки.

Изследователите от университета Дюк, провели изследването са обнадеждени, че резултатите ще хвърлят светлина за намирането на още механизми за подобряване на производството на клетки по време на стрес. Това, да се надяваме, може да доведе до по-нататъшно лечение на редица заболявания, вероятно включително на Алцхаймер, Паркинсон и диабет тип 2.

Стресът се знае, че се проявява по редица начини физически, а сега става все по-ясно, че той може да играе основна роля при заболяване с напредването на възрастта. Ако това ново откритие доведе до начин за ограничаване на физическите последици при стрес и сериозни заболявания, то може да се окаже революционно откритие.

Бъдете здрави,

Хелън Мартър

Източник:

New Study Could Be The Answer to Dealing With Stress

Снимка: healthyhomosapien.blogspot.com

Междувременно прочетете още за справяне със стреса:

52 изпитани съвета за отпускане на стреса

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *