Чувствате се уморени? Ето 7 храни срещу адренална умора

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Адреналната (надбъбречна) умора е заболяване, причинено от стрес, засягащо много от нас от време на време.

Един от най-добрите начини да се справим с нея е като ядем лечебни храни, които укрепват здравето на надбъбречните жлези.

peppers

7 лечебни храни при адренална умора

1. Лимони

Много хора с адренална умора имат силно киселинно тяло и лимоните са идеалната храна, която балансира pН нивата в тялото, така че тялото да е с по-неутрална киселинност и по-алкално pН. Започвайте деня с чаша топла вода, сока от половин лимон и щипка келтска сол. 

2. Келтска сол

Надбъбречните жлези помагат на тялото да поддържа минерален баланс и съвсем изненадващо те доста обичат мъничко допълнителна сол. Не кухненската сол, разбира се, а келтската или хималайска сол с добро качество помагат на тялото да си възвърне някои от основните минерали, както и да повдигне леко нивата ви на енергия.

3. Протеини

Яжте протеини от добри източници, за да спомогнете за повишаването на енергията в тялото. В витамините, съдържащи се в протеините са важни за производството на енергия, за изграждането на всички клетки в тялото, помагат в метаболизирането на мазнините, синтеза на невротрансмитерите и поддържането на нервните клетки. Пълноценни източници на протеини включват месата, черния дроб, яйцата, ядките, рибата, морските мекотели с черупки, пилешкото и така нататък.

4. Яжте мазнини

Ние се нуждаем от мазнини за производството на хормони; това включва многото хормони, които произвежда надбъбречната жлеза. Използвайте зехтин, ленено масло, орехово масло, кокосово масло и краве/козе и т.н. масло.

Съдържащите омега 3 масла предоставят допълнителната полза да намаляват възпалението в тялото, а при адреналната умора може да сме предразположени към повишено възпаление.

5. Чушки

Чушките са пълни с витамин С, а витамин С е един от основните витамини, складирани в надбъбречните жлези. Когато сме под стрес, ние изчерпваме витамин С по-бързо, така че е важно да си набавяме повече от него, за да поддържаме здравето на надбъбречната жлеза и едновременно с това да снижаваме нивата на кортизола. Кортизолът е нашият ключов хормон на стреса, така че всичко, което можем да направим за снижаването му е полезно.

Колко витамин С има в една чушка?

  • Жълта чушка 341мг
  • Червена чушка 230 мг
  • Зелена чушка 119 мг 

6. Морски водорасли

Водораслите като нори, келп и уакаме са заредени с много витамини и минерали и един от тях е магнезият. В една чаша морски водорасли има 218 мг магнезий. Магнезият е необходим за повече от 300 ензимни функции в тялото и има облекчаващо действие по отношение на мускулите, мозъка и цялото тяло.

7. Скумрия и херинга

Скумрията и херингата съдържат съставка, позната като фосфатидил серин. Фосфатидил серинът помага за свалянето на нивата на кортизола в тялото посредством хипоталамуса – надбъбречната верига, позната като HPA (хипоталамична хипофизна ос).

Хипоталамусът е частта от мозъка, която контролира равновесието на надбъбречната и хормонална функция. Тъй като е естествен компонент на мозъка, фосфатидил серинът също така помага за подбряването на мозъчната функция, изостря вниманието и подобрява паметта. В порция от 100 г (3.5 унции) скумрия има 480 мг фосфатидил серин; Херингата съдържа 360 мг.

Ако се борите с адренална умора, опитайте да ядете повече от тези храни всеки ден

Непременно се консултирайте със своя лекар, преди да предприемете промени в храненето си и не се самолекувайте на база на тази статия. Тя е само информативна.

 

Източник:

http://wholenewmom.com/health-concerns/adrenal-fatigue-adrenal-fatigue-diet/

Снимка: razzledazzleices.wordpress.com

Прочетете още по темата:

5 лесни стъпки предпазват от Паркинсон

Лекуването на надбъбречната жлеза, ключ към жизнеността

Алкалната диета: Основа за по-добро здраве

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху

търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *