Колко живее коронавирусът върху повърхности и във въздуха, мерки за предпазване от заразяване

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

С всеки отминаващ ден учените научават повече за свойствата на новия коронавирус, който причинява заболяването COVID-19. Разпространението на заболяването е бързо и достигна повечето страни в света.

Днес ние ще разгледаме последната информация за това как функционира коронавирусът, включително времето, през което той оцелява във въздуха и върху повърхности. След това ще прегледаме мерките, които можете да вземете, за да защитавате себе си и хората около вас.

Какво знаем в момента за новия коронавирус

Новият коронавирус преди това бе наричан SARS-CoV-2 е коронавирус, който досега не бяхме виждали и той причинява заболяването, наречено COVID-19. Други познати ни коронавируси причиняват обикновените настинки и заболяванията MERS и SARS, които се появиха през последните двадесет години. Хората нямат имунитет към този нов вирус и това му позволява да се разпространява бързо в целия свят.

SARS-CoV-2 се пренася чрез капки във въздуха при говорене и дишане, както и при контакт със заразени хора. Името SARS-CoV-2 е съкратено название за сериозен остър респираторен синдром коронавирус 2. Вирусът е силно заразен поради способността му да оцелява извън човешкото тяло. Учените провеждат изследвания, за да определят колко дълго той може да оцелее върху различни повърхности и във въздуха.

Как да пречистваме според фън шуй части от дома си с кристали

Изследване, публикувано в списанието New England Journal of Medicine, изследва стабилността на SARS-CoV-2 под формата на аерозоли и върху повърхности. Те откриха, че вирусът остава върху повърхности и във въздуха, както следва:

  • Във въздуха като аерозоли: три часа
  • Върху медни повърхности: четири часа
  • Върху картон: 24 часа
  • Върху неръждаема стомана: два до три дни
  • Върху пропиленова пластмаса: три дни

Полипропиленът е вид пластмаса, използвана за контейнери за храна, играчки, и много други ежедневно употребявани продукти. Аерозолите са твърди частици, които са достатъчно малки, за да се задържат във въздуха. Учените нямат категоричен (окончателен) отговор за това защо вирусът оцелява така променливо върху различните повърхностти.

Правете си сами тези натурални и ефикасни почистващи препарати

Тези резултати са полезни за вземането на решения за нашата безопасност. Те показват, че хората могат да се заразят с вируса по въздуха и след докосването на заразени предмети. Устойчивостта на вируса върху стомана и пластмаса подчертава важността от редовното дезинфекциране на използваните повърхности и предмети.

24-часовото оставане на вируса върху картон не води до инфекции от пратки, които пристигат по пощата. Това вероятно е защото условията на доставка убиват вируса. Въпреки това, е важно да дезинфекцирате всичко, което влиза в дома ви.

Макар че вирусът оцелява три часа във въздуха, движението на въздуха препятства оставането на вируса във въздуха за дълги периоди. В изследване, проведено в Сингапур, изследователите изследват болнични стаи на инфектирани пациенти и всички проби се оказват отрицателни.

В това изследване, 13 от 15 други стаи се оказват положителни за вируса, включително и при движението на въздуха, което показва, че вирусът се движи в аерозолни частици до места отвъд досега на инфектирания пациент. Обаче, когато стаите на инфектираните пациенти са изследвани след почистване, всички стаи са дали отрицателни резултати.

Опасности от освежителите на въздуха: дишате ли смъртоносен въздух?

Тези резултати от изследването са поставени под въпрос от изследване, което изследва заразите, възникнали на круизни кораби. Изследователите откриха следи от  SARS-CoV-2 върху повърхности в каютите на круизния кораб Diamond Princess цели 17 дни след напускането на пътниците, но преди каютите да бъдат дезинфекцирани. Това откритие, макар и да не е повторено в контролни изследвания, подчертава важността от дезинфекциране за унищожаването на остатъците от вируса.

Резюме

SARS-CoV-2, новият коронавирус, който причинява заболяването COVID-19, може да остане върху малки частици във въздуха три часа, върху мед четири часа, върху картон 24 часа, върху неръждаема стомана два до три дни, и върху пропиленова пластмаса три дни. Макар че изследване откри следи от вируса, останали в каютите на круизния кораб до 17 дни, резултатите са отпреди тяхната дезинфекцията. Редовното дезинфекциране е особено важно за предпазване от разпространението на вируса.

Токсичните химикали в „чистото” пране

Какво можем да направим, за да препятстваме инфекцията и разпространението

Тези резултати потвърждават важността от социалното дистанциране, дезинфекциране и практики на изолиране, които се препоръчват в момента.

Ето най-добрите практики за снижаване на контакта ни с вируса:

Дезинфекцирайте предметите, които внасяте в дома си като кутии, опаковани хранителни продукти, опаковките на доставените ви продуктите и т.н.

Почиствайте повърхността на горните си дрехи когато се прибирате вкъщи.

Сваляйте обувките и чорапите си (за да избягвате разпространението на вируса!) когато се прибирате и ги поставяйте в торба до външната врата.

Чистете и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности като използвате спрей за почистване или мокри кърпички.

Мийте ръцете си когато се приберете, преди да се храните или да готвите и след като кашляте или кихате.

Кашляйте или кихайте в салфетка, след което я изхвърляйте.

Стойте в дома си колкото се може повече.

Не се доближавайте прекомерно до други хора – когато сте навън стойте на два метра от други хора през цялото време.

Избягвайте да пипате лицето си.

Ако почувствате, че се разболявате, обадете се на лекар.

Перилните продукти причиняват хормонален дисбаланс, невротоксичност, дихателни проблеми и дори рак

Как ефикасно да дезинфекцираме повърхности

Дезинфекцирането на често докосвани повърхности и предмети е лесно и ефикасно средство за снижаване на риска ви да се заразите със SARS-CoV-2. Изследване, публикувано в списанието Journal of Hospital Infection проучи резултатите от 22 изследвания за устойчивостта на коронавирусите върху повърхности и стратегиите за тяхното дезинфекциране.

Според техните резултати дезинфектантите с 62-71% етанол, 0.5% кислородна вода или 0.1% натриев хипохлорит (белина) могат ефикасно да дезактивират коронавирусите в рамките на една минута.

Центърът за контрол на заболяванията (на САЩ) посочва, че разтворите с белина, спиртните разтвори, съдържащи поне 70% спирт и повечето дезинфектанти за домакинството са ефикасни за дезинфекциране на повърхностите от коронавируса.

Непременно си слагайте ръкавици за еднократна употреба докато чистите и дезинфекцирате повърхности.

НЕКА МАГИЯТА H2O2 БЪДЕ С ВАС!

Изхвърляйте ръкавиците след чистене. Ако ръкавиците, които използвате са за многократна употреба, определете чифт само за чистене или дезинфекциране на повърхности от SARS-CoV-2. Мийте ръцете си след като си махате ръкавиците и ги дръжте в отделен плик за бъдеща употреба.

Ако повърхностите са замърсени, първо ги почистете с препарат или сапун и вода преди да ги дезинфекцирате.

Можете да използвате разтвор с белина, ако той е подходящ за дадената повърхност. Следвайте инструкциите върху опаковката за това как да ги използвате и проветрявате. Винаги проверявайте датата на изтичане на срока на годност и не използвайте продукти с изтекъл срок на годност.

Правете разтвор с белина като смесвате пет супени лъжици (1/3 ч.ч.) белина с 3.8 литра вода или четири чаени лъжици на 1.14 литра вода.

Меките повърхности като мокети, килими и завеси чистете с подходящите продукти, определени за почистването на тези повърхности. За пране на дрехи следвайте инструкциите за пране на най-високата позволена за тях температура и ги оставяйте да изсъхват напълно. Непременно дезинфекцирайте кошовете за пране.

Никога не смесвайте различни химикали или препарати за почистване понеже при смесването им те често произвеждат смъртоносни газове или силно корозивни киселини. Например, никога не смесвайте белина с оцет или амоняк.

18+ начина да почистите дома си с оцет

Резюме

Препаратите за почистване на дома, дезинфектантите с 70% съдържание на спирт и разредените разтвори на белина са ефикасни за дезинфекциране на повърхности. Носете ръкавици за еднократна употреба и проветрявайте помещенията. Следвайте инструкциите на етикетите за всеки продукт. Прането на дрехите и на другите неща от плат за пране ще ги дезинфекцира.

Какво означава това за вас

Спазвайте лесните и ефикасни предпазни мерки, описани по-горе, за да унищожавате новия коронавирус и за да препятствате разпространението му. Почиствайте често докосваните от вас повърхности редовно понеже вирусът може да оцелее много часове върху повечето материали. Знаем, че спазването на дистанция от други хора намалява вероятността вирусът да достигне до нас по въздуха.

Следвайте указаните начини на дезинфекция в дома си и снижете вероятността си за излагане на вируса като напускате дома си само когато това е необходимо. Заедно ние можем да намалим разпространението на вируса и да снижим силата на здравната криза, причинена от заболяването COVID-19.

Вивиан Голдсмит

Прочетете още:

Повече отколкото някога бихте искали да знаете за новия коронавирус 1

Повече отколкото някога бихте искали да знаете за новия коронавирус 2

Още 3 начина да победим коронавируса

30+ МАЛКО ПОЗНАТИ УПОТРЕБИ НА БОРАКСА В ДОМАКИНСТВОТО

Водороден пероксид за блестяща чистота в дома

20 начина за детоксикация на дома

Източник:

https://saveourbones.com/how-long-does-the-coronavirus-live-on-surfaces-and-in-the-air/?ck_subscriber_id=154833136

Снимка: ANSA.it

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *