Повече отколкото някога бихте искали да знаете за новия коронавирус 2

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Това е продължението на вчера публикуваната в сайта статия Повече отколкото някога бихте искали да знаете за новия коронавирус 1. В нея ще научите още важни подробности за коронавируса:

  • Лечение и прогноза
  • Цитокинова буря
  • С поглед към бъдещето
  • Какво да правя? Какво да правя? Какво да правя?

Лечение и прогноза на COVID-19

В момента няма точно определени лечение или ваксина за COVID-19, ето защо най-много усилия се правят за овладяването на вируса и за препятстването заразените хора да не разпространяват заболяването. Това включва лична хигиена, маски и избягване на големи групи хора и пренаселени места.

В здравните заведения е особено важно COVID-19 да се диагнозира възможно най-бързо, инфектираните да се поставят под карантина, и да се предоставят ефикасни поддържащи терапии, които включват антибиотици, противовирусни лекарства, стероиди и съпътстващи мерки. Кислород и използването на вентилатор също се използват при нужда.

Макар че в момента не съществуват противовирусни терапии за COVID-19, комбинирането на протеазните инхибитори ритонавир и лопинавир (или тройната комбинация от тези противовирусни средства с добавянето на рибавирин), имаха известен успех в лечението на SARS, а последни доклади показват сходна ефикасност в лечението на COVID-19.

Ваксини за коронавирусите се разработват още от епидемията на тежкия остър респираторен синдром (SARS), но все още няма такива на разположение на болните хора. В Обединеното кралство  вече е проведена фаза I на изпитание с хора на потенциална ваксина срещу MERS-CoV. Възможно е ефикасна ваксина за MERS да има известно приложение и при COVID-19, но това е изцяло спекулативно твърдение в момента.

Витамин D много по-ефикасен срещу грипа от ваксините

 Цитокинова буря при COVID-19

Ключът към по-високата смъртност при COVID-19 е цитокиновата буря. Цитокинова буря се задейства когато тялото разбере, че вирусната атака е повече от това, с което то може да се справи посредством нормална реакция. Това може да се случи по няколко различни начина.

Даден вирус може да е така опасен, а нападението му върху тялото да е толкова силно, че да задейства цитокинова буря. Нормалната имунна система защитава от нападатели, но когато агресивен вирус принуди имунната система да е свръх активна, това може не само да увреди белите дробове, но също и други органи, включително бъбреците, черния дроб и сърцето.

Даден вирус може да е така нов (различен от повечето грипове или настинки), че тялото да няма памет за него или за който и да било подобен на него вирус. Това означава, че вашата имунна система не може да разчита на своите най-тренирани защитници – В-клетките и особено Т-клетките (клетките убийци). Вместо това, за защитата си тялото трябва да прибегне към изключително агресивните,  но нетренирани шокови войски на имунната си система, макрофагите и дендритните клетки. Те са силни; те са бързи; и те са агресивни. Но понеже не са тренирани, атаката им може да не е толкова точна. С други думи, те могат да причинят странични увреждания. Това е пътеката, която може да доведе здрави и млади хора до критични фази на болест.

Даден вирус сам по себе си може да не е достатъчно силен, за да задейства цитокинова буря, но той може да задейства вторична инфекция (обикновено, пневмония), която когато се комбинира с първоначалната инфекция, произвежда достатъчен вирусен свръх товар за задействането на цитокинова буря. Всеки респираторен вирус като грипния, респираторния синцитиален вирус, човешкия метапневмовирус, а сега и COVID-19, може да доведе до пневмония. Ето така сезонният грип убива над 600000 души на година. Хората не умират от грипа, те умират от бурята, отприщена от пневмонията, която бе натрапена на организма като вторична инфекция. Старите хора с отслабена имунна система са особено уязвими, ако бъдат инфектирани с COVID-19, и повечето от смъртните случаи до момента следват този сценарий—най-вече при по-старите мъже.

Спасение от ада на синузита

Обаче, след като бурята бъде задействана, тя кара имунната система да полудее и да се впусне бясно срещу нападащия/нападащите вируси. Биохимическа каскада от имунни клетки и био-химикали на имунната система като интерферон, интерлевкин и монокини—заедно познати като цитокини—буквално се излива в белите дробове, водейки макрофаги и дендритни клетки със себе си. Последващото увреждане на белодробната тъкан, причинено от тези клетки и биохимикали води до остър респираторен дистрес синдром (ARDS), който може направо да сдъвче белодробната тъкан, причинявайки навлизането на течност в белите дробове и в крайна сметка да накара жертвата да се задуши в резултат от собствената си, бореща заболяването химия. Пациентът буквално се удавя в собствените си телесни течности.

Повечето обикновени грипове не причиняват цитокинова буря. Повечето грипове, които убиват хора обикновено го причиняват на онези със слаба имунна система като постепенно отварят вратата за пневмония, която от своя страна впоследствие задейства цитокинова буря. Ето защо, здравните власти подчертават, че много възрастните и много малките, както и хората със слаба имунна система са основните кандидати за ежегодните противовирусни ваксини (макар че те не действат толкова добре). Но свинският грип, птичият грип, грипната пандемия от 1918 година, а сега COVID-19 са различни. Да, те може да следват една и съща пътека при старите хора с отслабена имунна система. Но понеже те са толкова опасни и защото човешката имунна система няма спомен за тях, те не се нуждаят от пневмония, за да ви убият. Те могат да ви убият като пряко причинят цитокинова буря, което означава, че именно вашата собствена здрава имунна система ви убива. А това означава, че най-уязвимите са не само много старите и много малките, но също и здрави възрастни и бременни жени и хора, които имат много силна имунна система.

За да го кажем на ясен език, при цитокинова буря имунната система е свръх активна към нападението на патогените, и именно самата имунна система уврежда белите дробове, а не вирусът. Мислете за нея все едно е шкурка, с която да се почешете вместо с пръста си. Така ще се получи вторично увреждане. Именно цитокиновата буря направи както SARS, така и MERS, наред с птичия грип, толкова смъртоносни. Важна разлика между тези инфекции и COVID-19, обаче, е че почти всички инфекции с тези заболявания предаването е  от животно на човек. Предаването на инфекция от човек на човек, когато имаше такова, беше както рядко така и трудно. Онова, което отличава COVID-19 е как лесно той се предава между хората. Добавете факта, че хората могат да са много заразни до две седмици без да проявяват и един единствен симптом и ситуацията вече е обезпокоителна.

Проверете киселинността на тялото си

С поглед към бъдещето

В петък, 21 февруари 2020 г. Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че все още има шанс вирусът да бъде овладян, „но времето за това се скъсява”. Само четири дни по-късно тази оптимистична прогноза започна да отшумява. Във вторник, 25 февруари, американските здравни власти казаха, че в крайна сметка очакват вирусът да се разпространи в целите Съединени щати и че препоръчват на местните правителства, предприятия и училища да разработят планове като отменяне на големи събития или преминаване към работа в мрежа. Както каза д-р Нанси Месоние, висш служител в Центъра за контрол на заболяванията, по време на инструктаж в мрежата, „В крайна сметка ние очакваме разпространение на коронавируса в цялата страна. Вече не е толкова въпрос дали това ще се случи, а по-скоро въпрос кога точно то ще се случи и колко души в страната ще се разболеят тежко”. Месоние продължава: „Молим населението да се подготви с очакването, че нещата може да станат сериозни”. И накрая тя посочи, че има притеснения, че епидемията носи заплаха за сигурността на веригата на доставки на лекарства в САЩ поради факта, че голяма част от използваните съставки за направата на лекарства се правят в Китай, където вирусът причинява сериозен безпорядък.

Заглавието на статия във вестник The Atlantic казва всичко: „Вероятно ще се заразите с коронавируса”. В статията Джеймс Хамблин пише:

“Харвардският професор епидемиолог Марк Липстич използва много прецизен език дори и за епидемиолог. Два пъти в разговора ни той започна да казва нещо, след това направи пауза и каза „Всъщност нека започна отново”. Така че е стряскащо когато едно от нещата, които той искаше да каже съвсем точно беше следното: „Мисля, че вероятният изход е че вирусът в крайна сметка няма да може да бъде овладян”.

Стимулирай метаболизма + имунитета си

„Липстич предсказва, че в следващата години някъде около 40 до 70 процента от хората в света ще бъдат инфектирани с вируса, който причинява заболяването COVID-19. Но той уточнява категорично, че това не означава, че всички ще се разболеят сериозно. „Вероятно много хора ще се разболеят леко з или може да нямат симптоми”, казва той. Както при инфлуенцата, която често заплашва живота на хората с хронични сърдечни заболявания и в напреднала възраст, повечето случаи преминават без медицински грижи”.

И това разбира се е точно защо заболяването COVID-19 е вероятно да не може да бъде спряно. Вирусите като SARS, MERS, и птичия грип в крайна сметка бяха овладяни, отчасти защото:

  • Те не бяха заразни преди появата на симптоми.
  • Те бяха по-интензивни и имаха по-висока смъртност. С други думи, след като симптомите се проявяха, човек вече беше твърде болен, за да излиза и да се движи сред хора.
  • И ако щеше да умре, то това се случваше доста бързо.

Невероятно откритие: Този витамин лекува пневмония за само 3 часа!

Но понеже сегашният коронавирус може да е асимптоматичен или поне с много леки симптоми, то вероятността хората да продължат да живеят нормално без да знаят, че разпространяват инфекцията е по-голяма. Освен това, понеже хората няма да знаят кога те са започнали да разнасят инфекцията, то ще бъде много по-трудно заболяването да се следи и да се предотвратява предаването му на други хора.

The Atlantic съобщава, че Липстич определено не е единственият, който предвижда това. Възниква консенсус, че епидемията в крайна сметка ще се превърне в ново сезонно заболяване като според The Atlantic, днешният „сезон на настинките и грипа” може впоследствие да се превърне в „сезона на настинките и грипа и COVID-19”.

И още едно последно напомняне. Макар че професор Липстич казва „вероятно много хора ще прекарват заболяването леко”, това също така означава, че при някои това няма да е така. А малък процент, приложен към 40 до 70 процента от световното население е много-много голяма цифра.

Сега нека поговорим как можем да избегнем да сме сред заболелите.

Противовирусни съвети за зимния сезон, Част II

Какво да правя? Какво да правя? Какво да правя?

Първо, уверенията от държавни служители, че COVID-19 няма да удари Съединените щати са нелепи, но не се паникьосвайте. Независимо от факта, че изглежда, че вирусът ще се разпространи надлъж и шир, за повечето хора симптомите ще са леки или дори несъществуващи. Но знайте също, че както току-що казах, малките проценти от хора, които са сериозно болни и умиращи се оказват много голям брой, ако се приложат към достатъчно хора.

Погрижете се за бъдещето. Времето е най-добрият ви приятел. Колкото по-дълго живеете без да се заразите, толкова по-добри ще са шансовете ви никога да не се заразите или да оцелеете след всяка инфекция, с която се заразите. След като броят на „веднъж заразени хора” нарасне, способността на вируса да се разпространява ще намалее. С други думи вероятността да се разболеете от COVID-19 ще следва камбанообразна извивка. През следващите плюс минус 12 месеца броят на заразените драматично ще се увеличи и след това ще започне да отмира—като в крайна сметка броят ще е много малък.

Масло от канабис излекува успешно мъж от още едно нелечимо заболяване – ХОББ

Също така с времето учени изследователи ще разработят доказани лечения, които далеч ще надхвърлят обикновената палиативна грижа. Струва си да отбележим—за онези от вас, които не обръщат внимание—че дори Еболата вече е лечима. Наскоро леченията на Ебола са успешни в 90 процента от случаите когато симптомите се засекат рано.

И като стана на дума, алтернатива, която може да ускори нещата е вместо да създават напълно нови лекарства за лечение на COVID-19, изследователите се насочват към възможността да пренасочват вече съществуващи лекарства. Например, изследователите откриха, че както ремдесивир (едно от лекарствата, които в момента се използват в битката с Ебола в Африка) така и хлороквин (широко използвано и одобрено от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) лекарство срещу малария и автоимунни заболявания) и двете бяха ефикасни в спирането на COVID-19 от делене в лабораторни съдове. Също така, и двете лекарства бяха ефикасни в ниски концентрации и нито едно от тях не се смята за особено токсично за човешките клетки. Но пълното изследване на двете лекарства върху хора за употреба срещу COVID-19 и увеличаване на скоростта на производството на тези лекарства, за да могат да се използват те масово, все пак ще отнеме време, а коронавирусът се разпространява с експоненциална скорост. Също така, вероятно—и за жалост—трябва да споменем, че ако се реши тези лекарства да се използват срещу COVID-19, те просто ще пренасочат доставките, които в момента се използват в Африка в борбата с Ебола и малария, към по политически „благоприятни” места в света, поне докато производството се ускори.

Норовирус, няколко лесни предпазни мерки

И не забравяйте, че след време ще бъде разработена ваксина. Например, а повечето хора не знаят за това, новоразработената ваксина за Ебола се оказва много ефикасна в предпазването от заразяване на хората в риск в Демократична република Конго. Що се отнася до COVID-19, изследователите вече работят върху ваксина на база на онази, използвана за Ебола. Твърдения на правителствени служители, че тя е почти готова са в най-добрия случай самозалъгване. Обаче, в рамките на следващите 24 месеца, вероятно ще видим ваксина, която е поне „в повечето случаи” ефикасна и с „минимални” странични ефекти.

А ако искате да сте с крачка напред, използвайте естествени, подсилващи имунитета средства, за да оптимизирате имунната си система. Да, при дадени обстоятелства, силната имунна система повишава риска от цитокинова буря. Но при повечето сценарии силната имунна система ще държи вирусното ниво достатъчно ниско, за да не можете да развиете цитокинова буря. Помнете, макар че някои здрави хора се разболяват сериозно, огромното мнозинство от онези, които изпитват остри симптоми и умират са хора с отслабена имунна система.

Угрозата Ебола, как да помогнем на тялото си да я избягва

Но най-важно от всичко е да се запасите с естествени противодействащи на патогените средства и да започнете да ги взимате ударно при първия признак на симптоми, или ако мислите, че сте били в контакт с инфектиран човек. Отново, не става дума за излекуване на заболяването. Всичко което трябва да правите е да поддържате способността на тялото си да държи вирусното натоварване достатъчно ниско, така че да не развиете пневмония или имунната ви система да не навлезе в цитокинова буря, последвана от Остър респираторен дистрес синдром (ARDS). Изводът е, че ако препятствате COVID-19 от задействане на цитокинова буря, неговите симптоми са доста леки за повечето хора–много по-слаби от грип или дори от повечето настинки. Правете го; дръжте вирусния товар нисък и можете безгрижно да отбелязвате, „Моля, аз да се притеснявам”?

П.П. Много хора използват екстракт от бъз, за да се справят с грипа, но трябва да отбележим, че тази билка предпазва от грип като повишава цитокиновия отговор, което вероятно не е най-добрата идея, след всичко което току-що обсъдихме.

Статията е от 27 февруари 2020 г. от Джон Барон

Прочетете още:

Противовирусни съвети за зимния сезон, Част I

Експресна помощ при настинки

Чай от анасон, чудесен лек в студеното време

Върховен тоник прочиства и тонизира тялото

Колоидното сребро, новата стара алтернатива на антибиотиците

Избегнете ада на хремата с този доказан естествен лек

Лечение на простудни и дегенеративни заболявания с „мулти-С” протокол

Хинапът укрепва имунната система и се бори с инфекциите

Източник:

https://www.jonbarron.org/colds-flus-infectious-diseases/coronavirus/?utm_campaign=Jon%20Barron%27s%20Health%20Newsletter%20-%202x%20a%20month&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=84014145&_hsenc=p2ANqtz-9ebZbKZdG2BgVhSrcFRKbh3ClfSi9uHo4UpZEu2QUcYeRQdaP5vnH6_kRoTkzsgOtSZ9c6Si6NNzcwtAB9VjzHFQt-5w&_hsmi=84014145

Снимка: Daily Expess

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *